KAOS ZBOG NEVREMENA

Potop u Zagrebu: ‘Zloglasni‘ podvožnjak opet bio poplavljen, brojne intervencije hitnih službi, upaljen meteoalarm

Grmljavine i obilnije oborine bit će već ujutro i u drugim dijelovima Hrvatske

Stiglo je nevrijeme u Hrvatsku; u sredini potopljena Škorpikova - arhiva)

 DHMZ, Cropix/

Zbog nevremena i jake kiše koja od 5,30 sati pada na području Zagreba i Zagrebačke županije, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 10-ak dojava dojava građana o posljedicama nevremena, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Nevrijeme praćeno većom količinom kiše zahvatilo je oko 5,30 sati područje Zagreba i Zagrebačke županije.

Jak pljusak je u minuti donio goleme količine vode na ceste. Rijetki automobili uz poteškoće su se kretali zagrebačkim prometnicama. Obilnim padalinama prethodio je kratki, ali siloviti nalet vjetra.

Zbog velike količine kiše opet je poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj, iako je ta važna prometnica na zapadu Zagreba nekoliko puta obnavljana.

Slično je i u sjevernim i središnjim dijelovima Hrvatske, jaka kiša praćena grmljavinom zabilježena je i u Krapini, Varaždinu, Čakovcu i Karlovcu.

Grmljavine i obilnije bilo je i u drugim dijelovima Hrvatske. Puše većinom umjeren sjeverni vjetar te je osvježilo, uz pad temperature zraka i za oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj povremeno kiša, pa i u obliku pljuskova, lokalno praćenih grmljavinom, pri čemu će glavnina oborine biti u istočnijim i južnim područjima, ponegdje i u znatnim količinama. Na zapadu bi mjestimice moglo biti i kraćih sunčanih razdoblja. Uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar bit će zamjetno svježije nego prošla dva dana, s temperaturom zraka uglavnom između 15 i 20 °C, prognozirao je jučer HRT-ov meteorolog dipl. ing. Tomislav Kozarić.

U Gorskoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, lokalno i izraženijim pljuskovima i grmljavinom, a na sunčanijem sjevernom Jadranu bit će ih rjeđe te osobito do jutra. Nakon južnog i jugozapadnog vjetra, poslijepodne će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak i bura koja će navečer pojačati na jaku s olujnim udarima. Temperatura zraka niža nego u petak.

Sa zapada će se preko Dalmacije u subotu premještati naoblačenje s kišom, te mjestimice jačim neverama s obilnijom oborinom i grmljavinom. Umjereno do jako jugo pritom će okretati na sjeverozapadnjak i buru. Temperatura zraka bit će većinom od 20 do 25 °C, s prolaskom frontalnog poremećaja u padu.

Na krajnjem jugu Hrvatske sunčana razdoblja i još razmjerno toplo, uz umjereno do jako jugo. Mjestimice kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana. More umjereno valovito do valovito."

Od nedjelje opet sunčanije, ali osjetno svježije nego prošlih dana, osobito ujutro u unutrašnjosti. Po gorskim kotlinama je pri tlu moguć i slab mraz. Bura će oslabjeti, a već od utorka ponovno kreće jugo, s kojim će sredinom tjedna biti toplije i promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu.

image

Upaljen je narančasti meteoalarm za dijelove Hrvatske

DHMZ

Tijekom dana DHMZ je dignuo meteoalarm za dijelove Hrvatske. Za Liku i dijelove Gorskog kotara, Kvarner te Splitsku i Kninsku regiju na snazi je za ostatak dana narančasti meteoalarm.

Crveni meteoalarm za sutra je oglašen u Velebitskom kanalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:43