PRATITE UŽIVO

Neslužbeni rezultati: HDZ-u šest mandata, SDP-u četiri, još dvije stranke ulaze u Europski parlament!

HDZ je pobjednik izbora za Europski parlament, Most i Kolakušić ‘izvisili‘

Andrej Plenković, Biljana Borzan, Stjepko Bartulica, Gordan Bosanac

 Cropix/

- HDZ je sa šest mandata pobjednik izbora za Europski parlament u Hrvatskoj

- SDP je postigao vrlo solidan rezultat s četiri mandata

- U Europski parlament ulaze i Domovinski pokret i Možemo!

- Emmanuel Macron nakon teškog poraza raspustio je parlament


NOVO 23.00 - Obrađeno je čak 99 posto glasačkih listića, a ovo su prvi neslužbeni rezultati izbora za Europski parlament:

HDZ - 34,60 posto (6 mandata)

SDP - 25,96 posto (4)

DP - 8,82 posto (1)

Možemo! - 5,92 posto (1)

Fair play lista - 5,61 posto


22.00 - Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP) gubitnici su izbora za Europski parlament u nedjelju u Njemačkoj, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je druga stranka po broju glasova, a na istoku Njemačke najjača politička snaga.


21.20 - Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da raspušta parlament i poziva na nove izbore nakon fijaska na europskim izborima. Sazvao je parlamentarne izbore koji će se održati 30. lipnja i 7. srpnja.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

19:58 - Europska pučka stranka (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora u nedjelju najbrojnija u Europskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica.

Europski parlament je objavio procjenu sastava budućeg saziva na temelju izlaznih anketa iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Cipra, Grčke i Malte.

EPP će iz Hrvatske dobiti dva mandata više nego prethodnom sazivu, jer HDZ osvaja šest zastupničkih mjesta, a Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) četiri, koliko izlazne ankete daju SDP-u.

Po jedan mandat u Hrvatskoj dobili bi Domovinski pokret, koji zasad ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, a koji bi se mogao pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima te Možemo koji će biti dio Zelenih.

Prema izlaznim anketama u Njemačkoj, konzervativni CDU/CSU osvajaju najviše glasova 29,5 posto i 29 mandata, a Obiteljska stranka, također dio EPP-a jedan mandat, pa će EPP iz Njemačke imati 30 zastupnika, jedan više nego u prethodnom sazivu. Veliki rast ostvarila je krajne desna stranka Altenerativa za Njemačku (AfD) koja osvaja 17 mandata, šest više nego na izborima 2019.

U Nizozemskoj je desničarska Stranka slobode Geerta Wildersa osvojila sedam zastupničkih mjesta, jedno manje od koalicije socijaldemokrata i zelenih. Kršćanski demokrati, koji pripadaju EPP-u ostali su na šest mandata, pokazuju izlazne ankete.


19:57 - Najveći gubitnik izbora za Europski parlament definitivno je Mislav Kolakušić. U prošlom je sazivu bio član Europarlamenta, a danas je doživio potpuni potop i u Bruxelles se, barem u svojstvu europarlamentarca, neće vraćati.

Više pročitajte OVDJE.


19:56 - U stožeru Mosta, u sjedištu stranke u Draškovićevoj ulici, u ovom trenutku više je novinarskih ekipa nego stranačkih pripadnika. Za sada su došli samo Zvonimir Troskot i Marin Miletić, dok se očekuje dolazak Bože Petrova.

- Najviše bismo bili sretni da je izlaznost bila puno veća jer bi to značilo da su ljudi shvatili da se u Bruxellesu donosi 80 posto zakona koji obvezuju naše građane, rekao je Marin Miletić.

Više pročitajte OVDJE.


19:54 - Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, po jedan mandat je osvojio Domovinski pokret (8,67 posto).

- Mi moramo biti zadovoljni. Vidjeli ste ovih dana koliko je kampanja bila prljava, bilo je svega. Citirat ću Alojzija Stepinca da im džaba svi mediji, kad neće doći do naših srca - kazao je Mario Radić pa nastavio: - Mi smo pričali o tome je li Bartulica kupio kuću i je li je prijavio 25.12. ili 4.1. Glavna tema je bila od čega živi, no narod je shvatio o čemu se tu radi. Ipak, to nam nije naštetilo, nije nam uzelo ništa glasova - rekao je Mario Radić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19.50 Stigli su novi rezultati izlaznih anketa, ali većih promjena nema. Neznatno se smanjila prednost HDZ-a ispred SDP-a, a Možemo! je nešto pobošljšao rezultat.

HDZ - 33.09% (6)

SDP -27.29% (4)

DP - 8.77% (1)

Možemo - 6.26% (1)

IDS, SDSS i drugi - 4.70%

Nina Skočak - 4.57%

Most - 3.57%


19.09 - Biljana Borzan je rekla kako je rezultat SDP-a bolji od očekivanja i da se u stranci nadaju i petom mandatu. Opširnije pročitajte OVDJE.


19.06 - U HDZ-u su izrazili zadovoljstvo rezultatima izlaznih anektama. U usporedbi s prošlim EU izborima, imaju dva mandata više. Što je rekao Gordan Jandroković o rezultatima anketa, pročitajte OVDJE.

image

Stožer HDZ-a

Goran Mehkek/Cropix
image

Stožer HDZ-a

Goran Mehkek/Cropix

19.00 - Prema prvim podacima izlazne ankete koju je objavila Nova TV u Europski parlament ulaze četiri hrvatske stranke.

HDZ je osvojio 6 mandata, SDP je uzeo 4, a po jedan Domovinski pokret i Možemo!.

REZULTATI IZLAZNIH ANKETA

HDZ 33,74% (6)

SDP 27,81% (4)

Domovinski pokret 8,67% (1)

Možemo! 5,84% (1)

Fair play lista 4,70%

Gen Z - Nezavisna lista Nine Skočak 4,57%

Most 3,57%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 08:31