TRAGEDIJA NA LOŠINJU

Stigli su nalazi obdukcije preminulih, ravnateljica agencije za istraživanje nesreća: ‘Izvještaj do kraja godine‘

Prema neslužbenim informacijama, predstavnici agencije danas bi trebali obaviti razgovor s preživjelim časnikom palube koji se u KBC-u Rijeka oporavlja od ozljeda
 Damir Skomrlj/Cropix

NOVO, 11.45 - Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) očitovala se u utorak o pomorskoj nesreći u Malom Lošinju u kojoj su poginule tri, a teže ozlijeđena jedna osoba.

Ravnateljica Agencije Alana Vukić rekla je da Agencija ne utvrđuje krivnju i odgovornost već da sastavlja izvještaj o nesreći.

Prije nego što napiše izvješće, AIN će sastaviti nacrt izvješća te ga poslati zainteresiranim stranama - Jadroliniji, obiteljima stradalih pomoraca i svim drugima zainteresiranima. Zainteresirane strane mogu potom AIN-u uputiti prijedloge i primjedbe na nacrt. Vukić je istaknula da nacrt nije javan dokument.

Vukić je rekla da se nada da će nacrt izvješća biti gotov do kraja kalendarske godine. Formalno, rok za predaju izvješća je godinu dana.

- Do kraja radnog dana bit će ispitani svi zdravstveno sposobni članovi posade - rekla je Vukić te dodala da su ispitani na Malom Lošinju. Ustvrdila je da će očevidne radnje biti obavljene do kraja utorka.

Vukić je ponovila da AIN ne utvrđuje krivnju već da daje sigurnosne preporuke radi sprečavanja nesreća u budućnosti.

Glavni istražitelj pomorskih nesreća Zdravko Seidel nalazi se na terenu i on odlučuje o pozivanju svjedoka, rekla je Vukić.


Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu danas u 11.30 trebala bi se po prvi puta obratiti javnosti i izvijestiti o dosadašnjem tijeku istrage nesreća na Lošinju u kojoj su smrtni stradala tri pomorca s broda Lastovo.

Riječ je o državnoj agenciji koja svoju opremu strahu vodi paralelno sa Županijskim državnim odvjetništvom, odnosno policijom koji, pak, imaju zadatak utvrđivanja postoji li eventualna kaznena ili prekršajna odgovornost.

Također, prema neslužbenim informacijama, predstavnici agencije danas bi trebali obaviti razgovor s preživjelim časnikom palube koji se u KBC-u Rijeka oporavlja od ozljeda zadobivenih pri padu rampe.

Jedan od ključnih odgovora što se točno dogodilo na Lošinju trebalo bi dati vještačenje hidrauličkog motora za podizanje rampe, koje bi trebalo pokazati je li bio ispravan sistem kočenja koji bi trebao spriječiti slobodni pad rampe čak i uz odsustvo zaštitnih klinova.

Trojica pomoraca u dobi od 38, 54 i 58 godina na koje je u nedjelju na Lošinju pala rampa trajekta Lastovo poginuli su zadobivši vrlo teške ozljede nespojive sa životom, utvrđeno je obdukcijom koju je u sklopu istraživanja nesreće proveo riječki Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Obdukcija je potvrdila da je smrt bila trenutačna i da im nikakva medicinska intervencija nije mogla pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 20:57