ĆUDLJIVO VRIJEME

Stiže hladna fronta, osjetit će je i dobar dio Hrvatske: Najavljeni grmljavina i pljuskovi, evo koliko će trajati

Nakon brzog prolaza fronte u četvrtak slijedi stabilizacija vremena uz porast temperature zraka

Ilustracija

 Dragan Matic/cropix/Cropix

U unutrašnjosti Hrvatske do sredine dana bit će umjereno do pretežno oblačno, potom će prevladavati sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka rijetko je moguć pljusak, uglavnom u gorju, na Jadranu sunčano, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak. Žuto upozorenje izdano je samo za Kvarner.

Vjetar će biti slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni. piše DHMZ. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 26 i 29 stupnjeva Celzijusovih, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 31 do 35 stupnjeva Celzijusovih.

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak u svojoj je prognozi najavio dolazak hladne fronte.

Kako piše, nad Atlantikom se stacionira duboka ciklona južno od Islanda, a nad Sredozemnim morem je ujednačeno polje sniženog tlaka. Nad zapadnu i srednju Europu prodire vlažan atlantski zrak i premješta se glavninom sjevernije od Alpa prema istoku. Manja količina nestabilnog zraka zadržava se nad Alpama uzrokujući lokalne nestabilnosti nad sjevernom Italijom, Austrijom, Slovenijom i našim zapadnim krajevima.

Lipovšćak piše kako će danas vrijeme u unutrašnjosti biti promjenljivo oblačno, a na Jadranu i uz Jadran sunčano. Poslijepodne umjeren razvoj konvektivne naoblake u planinskim krajevima unutrašnjosti te je lokalno moguć pokoji kratkotrajni pljusak kiše. U Slavoniji i Baranji puhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak, a na sjevernom i srednjem Jadranu bura koja će tijekom dana oslabjeti i skrenuti na maestral. Najviše dnevne temperature od 28 do 33C.

Za srijedu najavljuje sunčano i toplo vrijeme. Najniže jutarnje temperature u unutrašnjosti od 15 do 18, a na Jadranu tropska noć s temperaturama zraka iznad 24C. Temperatura zraka će brzo rasti te će najviše dnevne biti u unutrašnjosti oko 30, a na Jadranu do 35.

Hladna fronta će se glavninom premještati sjevernije od naših krajeva, piše Lipovšćak. Naoblačit će se najprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a tijekom noći i u četvrtak prijepodne grmljavina i pljuskovi proširit će se na veći dio unutrašnjosti te na sjeverni i srednji Jadran.

Nakon brzog prolaza fronte u četvrtak slijedi stabilizacija vremena uz porast temperature zraka tako da će se do kraja tjedna i za vikend živa u termometrima popeti i do 37C. Prolaz fronte neće ohladiti more te će i dalje biti toplo s temperaturama od 24 do 27C, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2024 05:44