PRIPREMITE SE

Stiže nagla promjena, u Zagrebu grmljavina i pljusak, alarm dignut za četiri regije, a evo kad kreće novi toplinski val

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 30 i 35 stupnjeva Celzijevih

Ilustracija

 Damir Krajac/Cropix

U noćnim satima četvrtka, očekuje se nagla promjena vremena. Prema prognozi DHMZ-a, tijekom dana se očekuje pretežno ili djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno vrijeme.

- Glavnina kiše i izraženih pljuskova s grmljavinom očekuje se na zapadu i sjeverozapadu već u noći i ujutro, zatim i navečer. Uz dnevni razvoj oblaka lokalni pljusak je moguć u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Najsunčanije i uglavnom bez oborine očekuje se na krajnjem istoku i jugu zemlje. Vjetar slab, navečer umjeren, na udare i jak sjeverac. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar, u noći i bura - javlja DHMZ.

Izdano je žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme, zbog grmljavinskog nevremena, u četiri regije - Zagrebačka, Karlovačka, Gospićka i Kninska.

Na snazi je narančasto upozorenje za opasno vrijeme u Riječkoj regiji zbog grmljavinskog nevremena i visokih temperatura, kao i u Splitskoj i Dubrovačkoj zbog visokih temperatura.

Najniža temperatura zraka će se u četvrtak kretati od 16 do 21 stupnja, na Jadranu od 22 do 27 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 stupnjeva Celzijevih.

Nevrijeme je prethodno stiglo u Sloveniju, javlja ARSO vreme na svojoj Facebook stranici. Jače oluje formirale su se u Italiji i prešle u Sloveniju, gdje je u središnjem dijelu zemlje nastalo jače nevrijeme, kao i u Čelovškoj kotlini. U centralnoj i sjevernoj Sloveniji, oluje su pratili jaki pljuskovi i vjetar. Oko 23 sata, počela je i jaka grmljavina na području Zagreba.

U nastavku tjedna, prema vremenskoj prognozi meteorologa Bojana Lipovšćaka, koju prenosi N1, očekuje se stabilno vrijeme uz porast temperature. Doseći će najviše vrijednosti za vikend i početkom idućeg tjedna, uz upozorenje na temperature do 40 stupnjeva Celzijevih.

- Idućih dana u unutrašnjosti sve sunčanije i toplije te će od nedjelje toplinski val koji može djelovati na zdravlje, zahvatiti gotovo sve krajeve. Još poneki popodnevni pljusak vjerojatan je samo u gorju. Na Jadranu će vrućina biti sve izraženija te je upozorenje na vrućinu od subote podignuto na najviši stupanj - prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 09:07