GOTOVO SAVJETOVANJE

Stiže novi zakon o pušenju, ovo su sve promjene: ‘Pa to ne može biti u istoj kategoriji!‘

‘Unatoč zakonu, u više od 99 posto ugostiteljskih objekata puši se bez ikakvih ograničenja, ne postoje prostorije za pušenje ni ventilacijski sustavi‘
 Marko Todorov/Cropix

Danas se zatvara javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. Najveća je promjena zabrana grijanih duhanskih proizvoda u zatvorenom te prodaja nikotinskih vrećica maloljetnicima.

Uz to, maloljetnicima se ne smiju, kao i do sada, prodavati cigarete, ali i one električne, bezdimni duhanski proizvodi i biljni proizvodi za pušenje, kao i nikotinski proizvodi među kojima su i nikotinske vrećice. Novost je i zabrana upotrebe aroma u takvim proizvodima.

Upotrebu grijanih duhanskih proizvoda želi ograničiti Europska komisija, koja je prepoznala njihovu štetnost. Komisija je uočila da je upotreba grijanih duhanskih proizvoda porasla u pet država članica za najmanje deset posto, a među njima je i Hrvatska.

Izmjenama zakona, ministar zdravstva imat će ovlasti da zabrani nove proizvode. Zanimljivo je da je u 15 dana savjetovanja pristiglo samo 13 komentara. Neki smatraju kako u istoj kategoriji ne bi trebale biti klasične cigarete i grijani duhanski proizvodi s obzirom ‘na stav znanosti i medicine da ne uzrokuju tzv. sekundarno ili pasivno pušenje. Uz to, na njih se ne bi trebale odnositi ni iste zabrane, kao za obične duhanske proizvode, jer njihov utjecaj na okruženje nije isti.‘

U savjetovanje se javio i ugostitelj koji smatra da, unatoč odredbama zakona, u RH se u više od 99 posto ugostiteljskih objekata puši bez ikakvih ograničenja, ne postoje prostorije za pušenje ni ventilacijski sustavi. Zato smatra da ‘ove kozmetičke izmjene neće napraviti baš nikakav pomak nabolje‘.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu podržavaju unapređenje zaštite zdravlja i dobrobiti djece. Ipak, upozoravaju kako uočavaju da su nikotinske vrećice izložene na vidljivim pozicijama na prodajnim mjestima, kao i žvakaće gume.

Nekolicinu komentara ostavio je specijalist javnozdravstvene medicine Miodrag Beneš iz Virovitice, koji je naveo kako bi "trebalo uvesti specifična zakonska ograničenja za vape penove, e-nargile (elektroničke nargile), elektroničke nikotinske dostavne sustave (ENDS), e-tekućine, duhanske vrećice i bezdimni duhan (snus), duhanske flastere, nargile (vodene lule), nikotinske inhalatore i vape uređaje".

Nadalje, upozorio je Beneš, grijani duhanski proizvodi nedvojbeno sadrže kancerogene sastojke pa treba stvoriti novu informativnu poruku. "Ovaj proizvod sadrži kemikalije koje uzrokuju rak." Dodao je i kako treba zabraniti liječnicima da javno, pozitivno reklamiraju duhanske proizvode, tzv. harm reduction, što je Svjetska zdravstvena organizacija osudila kao propagandu duhanske industrije.

Za bolju kontrolu i provođenje zakona zaduženi su sanitarni inspektori. Što se kazni tiče, pravna osoba u čijem se ugostiteljskom objektu zatekne osoba koja puši izvan predviđenog prostora bit će kažnjena od 260 do 2650 eura, a fizička osoba obrtnik u tom će slučaju biti kažnjena od 260 do 660 eura. Kaznu od 130 eura na licu mjesta inspektor može odrediti osobi koja puši u zatvorenom javnom prostoru, gdje to izrijekom nije dopušteno, te ako duhanske proizvode konzumira na manje od dvadeset metara od ulaza u zdravstvenu ili obrazovnu ustanovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 19:20