NAJLOJALNIJI GOSTI

Stižu Česi, javio se i veleposlanik: ‘Molim vas, nosite adekvatne cipele i odjeću. I da ne zaboravim još jednu stvar...‘

Češki Blesk razgovarao je s Milanom Hovorkom koji je komentirao kako teče sezona na Jadranu

Milan Hovorka, češki veleposlanik/Turisti, ilustrativna fotografija

 /Cropix/ Screenshot

Tijekom dva najpopularnija ljetna mjeseca u Hrvatskoj boravi oko 300 tisuća Čeha, što znači da u jednom trenutku na Jadranu ljetuje jedan srednje veliki češki grad, rekao je za češki Blesk veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka kojeg su mediji zamolili da malo komentira iskustva tijekom ljetnih mjeseci na našoj obali.

Hovorka je kazao kako godišnje Hrvatsku posjeti oko 900 tisuća Čeha koji se nerijetko za pomoć obraćaju češkom veleposlanstvu u Hrvatskoj, uglavnom onda kad im treba nekakva pomoć ako su u nevolji, na primjer u novije doba kad je nekoliko čeških turista na madracu dospjelo na otvoreno more. Hovorka napominje kako su Česi odgovorni posjetitelji, usprkos čestim vijestima o njihovim avanturama koje nerijetko završe i angažmanom spasilaca te kako je s tako velikim brojem čeških turista logično da će se dogoditi i neke nezgode.

Konzumacija alkohola

"Svaki posjetitelj treba osigurati da u slučaju neke nevolje uvijek ima mogućnost nekome se javiti, da je obukao adekvatne cipele i prikladnu odjeću. Često se mogu dogoditi nagle promjene vremena, posebno ako ste na moru, i na to treba biti spreman. Naši djelatnici u ambasadi su vrlo empatični ljudi, mi nikoga ne osuđujemo nego pokušavamo pomoći našim ljudima kad je to potrebno, a u tome nam pomaže odlična suradnja s lokalnim zajednicama", izjavio je Hovorka te dodao da je zadovoljan što će i ove godine Jadranom patrolirati i češki policajci.

Češki su novinari Hovorku pitali i o tome kakva su pravila u vezi s konzumacijom alkohola u Hrvatskoj.

"Prema našim saznanjima, nema nikakvih prepreka koje bi ljudima branile da konzumiraju alkohol na plaži, ali to, naravno, ne vrijedi prilikom upravljanja automobilom. Dakle, tko vozi, neka ne pije, to je najsigurniji način da dođe na destinaciju", istaknuo je Hovorka.

Veleposlanik je komentirao cijene u Hrvatskoj te rekao kako nije veliko iznenađenje da vlasnici trgovina i ugostitelji u špici sezone testiraju koliko su gosti spremni platiti za pojedinu uslugu te da cijene uglavnom ovise o lokaciji. "Hrvatska ima veliku ponudu unutar koje bi svatko trebao moći pronaći nešto što mu odgovara", zaključio je Hovorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 22:48