LJETO SE POLAKO VRAĆA

STIŽU NAM VRUĆINE Već ovaj tjedan temperature preko 30°C, a toplo će biti sve do studenog!

Željni zatopljenja u ovome bi tjednu trebali biti zadovoljni, tvrdi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula
 Ivo Ravlić/CROPIX / cropix

ZAGREB - Željni zatopljenja u ovome bi tjednu trebali biti zadovoljni, piše meteorolog HRT-a Zoran Vakula. Gotovo svakodnevni porast temperature zraka zorno se može vidjeti na prikazu prognoziranog hoda temperature zraka ECMWF modela atmosfere, koji svakodnevno daje stotinjak različitih izračuna za isto područje i prognozirano razdoblje.

Prikazanih pedesetak izračuna za jednu točku modela u sjevernoj Hrvatskoj upućuju na zaključak kako je zatopljenje gotovo neprijeporno - za razliku od ne rijetkih vremenskih stanja kada je već nakon četvrtog, petog dana rasap rješenja velik, pa se ne može pouzdano prognozirati hoće li biti toplije ili hladnije.

Pritom valja znati i kako model najčešće prognozira nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka od one koja se izmjeri na meteorološkoj postaji pa nam se već u ovome tjednu mjestimice može dogoditi vruć dan, onaj s temperaturom 30°C i višom. A još je vjerojatnija vrućina u sljedećem tjednu!

Iznadprosječno toplo diljem će Hrvatske vrlo vjerojatno biti i u drugom i u trećem lipanjskome tjednu, a ni u posljednjem se, prema trenutačnim prognozama, ne treba bojati zamjetnog zahladnjenja.

Prognoze za cijelo tromjesečje i dalje daju pozitivno odstupanje i srednje sezonske temperature, a i srednje mjesečne, za svaki od sljedećih mjeseci, ne samo do kolovoza, nego i do studenoga, i to uz umjerenu do veliku vjerojatnost.

Naravno, to ne znači da će svi dani i tjedni biti iznadprosječno topli. Vremenski ekstremi, i u pozitivnom i u negativnom smjeru, ne smiju se isključiti, a upozorenja na mnoge od njih prognostičari DHMZ, osim na medijskim platformama HRT-a, redovito daju i na www.meteoalarm.eu .

Ondje ne postoje upozorenja na UV indeks, mjeru jakosti sunčeva zračenja, ali se njegova prognoza povremeno može vidjeti u emisiji Dobro jutro Hrvatska. Sljedećih će dana on biti visok, često i vrlo visok, pa se ne zaboravite valjano zaštititi, osobito ako ste osjetljivije kože, podsjeća Vakula za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:42