DRASTIČNA PROMJENA

Stižu strmoglavi pad temperatura, kiša i naoblačenje: ‘Mogle bi zalepršati prve pahulje snijega‘

U najvišim dijelovima Dinare i Velebita moguće su snježne pahulje

Ilustracija  

 DHMZ

Pred nama s dva sunčana dana, uglavnom suha i toplija, nego u ponedjeljak. Stabilizacija atmosfere do srijede samo je prolazna i kratkotrajna jer će već od četvrtka ponovno biti promjenjivije i kišovitije, osobito u kopnenom području.

Ipak, na Jadranu će za vikend vjerojatno biti i dosta sunčanog vremena. No, bit će svježije nego do četvrtka, i to ne samo zbog pada temperature na vrijednosti gdjekad i niže od prosječnih za sredinu rujna, nego i zbog sjevernog, sjeveroistočnog i sjeverozapadnog vjetra, na Jadranu često jake bure, lokalno na udare i olujne. Štoviše, u najvišim dijelovima Dinare i Velebita moguće su snježne pahulje! Za sredinu rujna ne bi bilo prvi put, ali nakon nedavne iznimne topline vjerojatno nekima iznenađujuće, prognozirao je za HRT meteorolog Krunoslav Mikec.

U Slavoniji će puhati slab i umjeren sjeverozapadni vjetar, u Podunavlju na udare moguće i jak. Temperatura danju oko 25 °C, a ujutro između 13 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najviša će dnevna temperatura biti između 23 i 25 °C. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro je mjestimice moguća magla. Popodne je mala vjerojatnost za mjestimičnu kišu.

Lokalno jači razvoj oblaka i poneki pljusak sredinom dana moguć je u Gorskom kotaru i u unutrašnjosti Istre. Puhat će sjeveroistočnjak, na moru bura, koja u prvom dijelu utorka lokalno podno Velebita može imati jake i olujne udare. Popodne će okrenuti na sjeverozapadni vjetar na otvorenom i uz zapadnu obalu Istre. Najviša temperatura zraka u Lici i Gorskom kotaru od 20 do 23 °C, a na sjevernom Jadranu između 26 i 28 °C.

Podjednake vrijednosti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, uz pretežno sunčano vrijeme te slabu i umjerenu, mjestimice na udare i jaku buru.

Bura i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također more biti malo i umjereno valovito. Najviša temperatura zraka između 25 i 28 °C, uz još dosta oblaka, posebno u prvom dijelu kad još mjestimice može biti kiše pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, poglavito u noći i ujutro."

Od četvrtka opet oblačnije s kišom, lokalno i obilnijom, najprije na zapadu, a u noći na petak te u petak i drugdje. Bit će svježije, osobito u petak.

I na Jadranu u srijedu još sunčano. U četvrtak uz jugo jače naoblačenje s kišom, najprije na sjevernom Jadranu, a u petak gotovo posvuda kišovito i osjetno manje toplo, s burom, na jugu s jugozapadnjakom, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prema projekcijama DHMZ-a, jutarnja temperatura u Zagrebu bi od petka trebala iznositi 9 ili 10 Celzijevaca, a najniža dnevna bit će 12°C i to vjerojatno u petak.

Istramet javlja da će u Alpama ljetne temperature naglo zamijeniti prava zima. U višim dijelovima mogao bi pasti i metar snijega, a obilan snijeg očekuje i slovensku Kredaricu.

Temperature zraka na oko 1500 metara nadmorske visine) mogle bi se sniziti na 0 °C i na Dinaridima, što znači kako su pahulje izgledne i na tom području. Prve pahulje vjerojatno će zalepršati na Velebitu, a modeli su posebno izdašni za crnogorske planine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:42