PRIJELOMNI TRENUTAK

Stjepo iz Gradišta pokoleban zbog povratka svinjske kuge: ‘Nije nam svejedno, ne znamo što nas sada čeka..‘

Zaraza bi za njega značila kraj svinjogojstva u obitelji

Afrička svinjska kuga, ilustracija
 

 Vlado Kos/Cropix

Nakon što se afrička svinjska kuga vratila, iz novog epicentra u Gradištu nedaleko Županje javio se RTL-ov reporter Bojan Uranjek. U krugu od tri kilometra od zaraženog gospodarstva nema drugih farmi, ali će sedam naselja i općina biti pod posebnim nadzorom, prenosi Net.hr.

Razgovarali su sa Stjepom Mijićem iz Gradišta, koji je, kako opisuju, informaciju dočekao dosta teško.

- Nije nam svejedno. Znamo što smo prolazili tijekom prošle godine, a ne znamo što nas sada čeka - rekao je za RTL.

Mijić ima novu farmu koja je napravljena prema svim zakonitostima struke. Zaraza bi za njega značila kraj svinjogojstva u obitelji, objašnjavajući da ne mogu ništa više napraviti po pitanju biosigurnosnih mjera jer imaju vrh, s njihove strane i kad je u pitanju tehnologija.

image

Afrička svinjska kuga, ilustracija

Vlado Kos/Cropix

- Bilo bi jako teško. Mislim da mi ne možemo spriječiti širenje afričke svinjske kuge ili možemo samo na svom gospodarstvu. Ali ja to ne mogu spriječiti u selu. Struka je dosta zakazala u tome jer nemamo nigdje biosigurnosnih mjera. Tu smo, naslanjamo se na spačvanski bazen. Od nas par kilometara tu imaju tri izlaza gdje stotine kamiona dnevno izađu. Trebalo bi ih dezinficirati - zaključio je za RTL.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro, rekao je kako se sumnja da je zaraza stigla od divljih svinja, prenosi Net.hr.

Plenković: Reakcija na slučaj u Slavoniji bila je promptna

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu vezano za novi slučaj afričke svinjske kuge (ASK) koji se pojavio u Slavoniji da je reakcija služba bila promptna te da je najvažnije brzo i strogo ograničenje.

Slučaj svinjske kuge potvrđen je na obiteljskom gospodarstvu u Gradištu te je već provedena eutanazija uz druge propisane mjere, izvijestilo je u petak popodne Ministarstvo poljoprivrede.

Premijer je rekao danas da je njegov prvi refleks bio da se provjeri je li istinita informacija i da sve nadležne službe krenu u reakciju i hitno informiranje javnosti, mjere ograničenja, upozoravanje ostalih, dizanje nivoa biosigurnosti.

"Nažalost, to je tako, ta bolest postoji cijelo ovo vrijeme u brojnim članicama EU, u nama susjednim zemljama koje nisu članice EU, i jako je teško pratiti kako će virus doći", rekao je premijer u subotu ujutro nakon glasovanja na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Ustvrdio je da je u borbi protiv te bolesti najvažnija brza reakcija i brzo i strogo ograničenje te će slušati struku. (Mario Vrandečić/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:41