ENERGETSKA KRIZA

Što će Hrvatska ako dođe do kolapsa isporuke ruskog plina: ‘EU priprema hitan paket preporuka, čekamo ga‘

- Čekaju se preporuke i mi ćemo se uskladiti s time - kaže nam sugovornik iz Vlade

Ilustracija

 Caro/Bastian/Sipa Press/Profimedia/Caro/Bastian/Sipa Press/Profimedia

Europska komisija do 20. srpnja pripremit će hitan paket preporuka za zimu u Europi, takozvani Winter Preparedness Package, o kojem će ministri energetike država članica razgovarati na izvanrednom sastanku 26. srpnja, a Hrvatska će se, kažu nam sugovornici, ponašati u skladu s tim smjernicama.

Paket smjernica preporučit će državama članicama kako se ponašati u slučaju da dođe do poremećaja u opskrbi plinom i strujom, odnosno kako uštedjeti energiju i kako biti solidarni s drugim državama koje će biti u većim problemima ako Rusija odluči zavrnuti pipu svojeg plinovoda, o kojem ovisi velik dio Europe.

- Čekaju se preporuke i mi ćemo se uskladiti s time - kaže nam sugovornik iz Vlade.

Što se tiče struje i plina, kažu, radi se sve kako ne bi došlo do nestašica na jesen i zimu. Hrvatska ima LNG terminal, što nam daje sigurnost u opskrbi plinom, a pune se i kapaciteti podzemnog skladišta plina. Sada smo trenutačno na 38 posto napunjenosti, a HEP obećava da će do 1. listopada kapaciteti biti do 90 posto napunjeni.

Ograničenja ruskih isporuka utjecala su na 12 država članica, piše Bloomberg, i potaknula Njemačku da podigne upozorenje na rizik od plina na drugu najvišu razinu alarma. Ovomjesečne projekcije EU pokazale su da, iako su stope popunjenosti skladišta plina na putu da dosegnu 90 posto do 1. studenoga, ta bi razina pala ispod 75 posto ako se ruski tokovi prekinu.

Europska povjerenica za energetiku Kadri Simson prošlog je mjeseca pozvala zemlje članice da pojačaju uštedu energije i energetsku učinkovitost kako bi umanjile prijetnju redukcije plina. Planirani paket Kosmije trebao bi predložiti mjere za preventivno smanjenje potražnje, rekla je Simson. Također će ponuditi smjernice vladama za identificiranje kritičnih sektora u kojima bi ograničenje imalo prekogranični učinak na europske ili čak globalne opskrbne lance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 10:51