ZAGREB - Kolač koji se topi u ustima, dobro miriše, ima pravu boju i lijep je za oko sigurno će privući sladokusce. No, ne znamo je li to zasluga kulinarskog znalca ili je sve to postignuto “kemijskim inženjeringom”.
Emulgatori, boje, poboljšivači, konzervansi uvelike pomažu suvremenoj prehrambenoj industriji u privlačenju kupaca pretvarajući inače prosječne proizvode u privlačne oku i nepcu. Većina dopuštenih u prehrambenoj industriji i nije štetna, ali kod nekih može izazvati i neželjene posljedice, osobito ako se pretjera u količini emulgatora, boja, umjetnih sladila ili poboljšivača.
Malo je onih koji u sitnim slovima deklaracije čitaju što sve sadrži ono što su upravo odlučili pojesti, odnosno što primjerice broj uz slovo E zapravo znači. Može li neki od sastojaka naškoditi svima? Što šteti djeci, a što alergičarima ili pretilim osobama?
I u Hrvatskoj kao i u ostatku Europe postoje dopušteni aditivi, no to ne znači da nekome možda neće škoditi.
Dodaci hrani
Emulgatori povezuju tvari koje se inače ne mogu prirodno spojiti poput vode i masti
Boje čine proizvode privlačnijim oku
Poboljšivači okusa u slučaju kad prirodne tvari u proizvodu ima manje oni ga čine ukusnijim
Konzervansi produljuju trajnost proizvoda
Umjetni šećeri stavljaju se u dijetetičku hranu i pića
Dodaci koji mogu štetiti svima
E 102, tartrazin: Žuta boja, koja može izazvati alergiju kod osoba koje su alergične na Aspirin, odnosno salicilacetilnu kiselinu te benzojeve kiseline. Nuspojave: otežano disanje i osip po koži
E 104, žuta boja: Zabranjena u SAD-u zbog sumnje da je kancerogena
E110, narančasta boja: Ispitivanja na životinjama pokazala su na visoku učestalost tumora bubrega, a alergija na tu boju može se pojaviti kao osip i astma
E122, azorubin: Crvena boja koja izaziva alergijske reakcije kao E 110.
E 123,amarant: Crvena boja česta u aperitivnim vinima. Ispitivanja na životinjama pokazala su da može izazvati taloženje kalcija u bubrezima. U SAD-u je zabranjen zbog kancerogenosti
E 127,eritrozin: Crvena boja nerijetko je sastojak koktela od višanja, trešanja i kandiranog voća. Može utjecati na funkciju štitnjače
E 142, zelena S: Zelena boja za koju se sumnja da potiče razvoj Alzheimerove bolesti
E 284, borna kiselina: Nakuplja se u organizmu, može izazvati dugotrajni proljev i oštećenje unutrašnjih organa. Zasad je sastojak samo kavijara
E385, kalcij dinatrij: Obično se nalazi u staklenkama i konzervama povrća i ribe te u smrznutim rakovima. Može oštetiti metabolizam
E 425, konjak: Može omesti apsorpciju hranjivih tvari
E 512, cinkov klorid: Može biti u konzervama i staklenkama bijelog povrća. U visokim koncentracijama može izazvati mučninu i povraćanje
E 621, mononatrijeva glutamat: Obogaćuje okus, primjerice juha, a problem je moguća genetska proizvodnja
E 999, kvilaja: Moža izazvati trovanje, nalazi se u bezalkoholnim pićima poput onih od gingera ili u vinu od jabuka
E 1520, propilenglikol: Otapalo i konzervans koji u većim količinama može izazvati trovanje
Dodaci koji stimuliraju apetit i potiču debljanje
E 640, glicin i njegove natrijeve soli: Pojačavaju okus jela
E 630 i E 633: problem su kod bolesnika s povišenim mokraćnim kiselinama
E 620 i E 625: glutaminska kiselina: Sadrži ih umak od soje
Dodaci koji mogu štetiti djeci
E 120, conchenille: Crvena boja može izazvati alergiju
E 151, crna boja: Može izazvati alergijske reakcije poput astme i osipa
E154, smeđa boja: mješavina šest različitih smeđih boja odobrena samo za miris dima kod riba. Može izazvati alergijske reakcije
E 180, crvena boja: Dozvoljena za premazivanje kore sira, a može izazvati alergijske reakcije
E 950, acesulfam K: Umjetno sladilo 200 puta slađe od šećera. Zasad nije sigurno koje sve probleme može izazvati kod djece
E 951, aspartam: Zaslađivač dijelom genetski proizveden. Talijanski istraživači dokazali su povezanost s povećanim rizikom od tumora kod štakora
E 952, zaslađivač: Kod životinja u visokim koncentracijama izaziva rak mokraćnog mjehura, smanjuje plodnost. U EU zabranjen je za uporabu u žvakačim gumama i bombonima.
E 954, saharin: Zaslađivač, dokazano kancerogen
E 957, thaumatin: sladilo koje poboljšava aromu, 3000 puta slađe od šećera. Dvojbene studije oko štetnosti
E655, maltitol, E966, lactitol, E967, xylitol: sladila koja mogu izazvati nadutost i proljev
Dodaci koji su posebno opasni za alergičare
E 100, kurkumin, žuta biljna boja: Može pojačati rad žuči i izazvati alergiju
E 210, benzojeva kiselina: Konzervans koji se uglavnom koristi u konzerviranju riba i salata.Trenutno se provjerava moguća alergija
E 200 i E 203, sorbinska kiselina: Konzervans, posebno loš za alergične osobe, a može izazvati astmu ili ekceme.
E 132, indigo boja: Istodobno unošenje natrijevog nitrata i indiga kod nekih je životinja oštetilo DNK. Može se naći u šunki, kobasicama, obojenim bombonima i likerima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....