PENZIONERI STREPE

STOP ZA 50.000 MIROVINA Mrsić: 'Ne maltretiramo ljude s OIB-om, želimo uvesti red i kontrolu'

Tražit ću istragu jer je velika nepoznanica tko stoji iza 2800 građana koji su primali mirovinu, a nisu nam dostavili OIB
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić iznenađen je burnom reakcijom nekih umirovljeničkih udruga zbog činjenice da oko 50.000 ljudi neće dobiti mirovinu jer nisu dostavili OIB, a sam zahtjev smatraju nepotrebnim “maltretiranjem ljudi”.

‘Nesposobni i bahati’

Najglasniji pokazao se Blok umirovljenici zajedno koji je zbog tog, po njima nepotrebnog zahtjeva, državnu administraciju nazvao “nesposobnom, bahatom, a bogme i poprilično glupavom”. Ministar Mrsić u tome vidi tek pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena.

- OIB nije puki broj, nego i sredstvo kontrole. Sa zahtjevom da nam dostave OIB ne maltretiramao ljude jer sve što trebaju napraviti je dati zahtjev i preslik dokumenta. Neke umirovljeničke udruge očito su protiv reda i zakona - rekao je Mrsić.

Isplate preko banaka

Mirovina će biti uskraćena za 2800 domaćih i 47.000 inozemnih korisnika. No, čim građani dostave traženi podatak, zaustavljena mirovna bit će im isplaćena. Za državu je velika nepoznanica pitanje tko uopće stoji iza 2800 hrvatskih građana koji su primali mirovinu, a nisu dostavili OIB unatoč brojnim službenim pozivima.

- Tu nije riječ o starijim osobama kojima su poštari donosili mirovinu, već o isplatama na račune u banaka - kaže Mrsić. Stoga najavljuje kontrole najprije putem biračkih spisa jer je to najjednostavnije, a potom i u suradnji s MUP-om. Za strane korisnike, njih 130.000, oko dvije trećine već je ishodilo OIB, a uskoro će i preostali, njih oko 47.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 10:37