ODRŽAN SASTANAK

Stotine roditelja prosvjedovalo pred školom zbog slučaja u kojem je sustav zakazao: ‘Znate li što su nam rekli? Ne pristajemo!‘

Ministar i cijeli sustav su potpuno nesposobni. U normalnoj državi bi za ovo već davali ostavke, rekao nam je jedan otac

Prosvjed ispred škole

 /Jutarnji.hr

Sedamsto učenika u ponedjeljak nije bilo na nastavi u znak solidarnosti s jednim razredom njihove škole u koji je prošlog tjedna bez najave upisan dječak zbog kojeg se u njegovoj prošloj školi ispisao cijeli razred.

Trenutno je u tijeku roditeljski sastanak s roditeljima razrednog odjela koji je izostao s nastave, kao i Vijećem roditelja škole, na kojem će biti prezentirani konkretni daljnji koraci radi što uspješnijeg rješavanja ove situacije.

I dok sastanak traje, u znak prosvjeda ispred škole su se počeli okupljati roditelji - zasad ih je najmanje 200 i pristiže ih sve više.

Mnogi ne znaju što da rade sutra s djecom. Smatraju da je sustav potpuno zakazao jer sad djeca trpe i moraju istjerivati pravdu.

Razgovarali smo s jednom mamom iz razreda koja nam je kazala kako je roditeljski sastanak još u tijeku i kako je intenzivan. Sada se okuplja i Vijeće roditelja.

"Nude nam da sve bude isto, uz sitne izmjene. Oni nam nude da prespavamo, ali nemamo što prespavati. Ne pristajemo na ovo", rekla nam je.

"Ministar i cijeli sustav su potpuno nesposobni. U normalnoj državi bi za ovakvo mlako ponašanje već normalni političari davali ostavke", rekao nam je otac učenika osmih razreda i dodaje da će podržati roditelje spornog razreda u njihovoj odluci.

Ravnatelj škole je na početku sastanka uvrijeđeno otišao jer su ga prozvali, kažu nam roditelji.

"Majka dječaka je izjavila da je sve krenulo kad je njihov sin prvi bio zlostavljan u školi. Nama su rekli da mi moramo razgovarati s našom djecom. Oni bi nas odgajali. A nitko nije njegovim roditeljima ništa rekao", kaže nam jedan otac.

Roditelji dodaju kako su ispred škole došli i predstavnici Grada i ministarstva te ih uvjeravali "da će sve biti dobro".

Državna tajnica o bojkotu zbog problematičnog dječaka: Poduzeli smo korake

Nakon što roditelji već drugi dan nisu poslali djecu na nastavu u novozagrebačkoj osnovnoj školi zbog problematičnog dječaka koji je premješten iz druge škole, državna tajnica Ministarstva obrazovanja rekla je u ponedjeljak da su poduzeli korake, donijeli planove i prate situaciju.

"Donijeli smo konkretne planove kako dalje postupiti. Ono što stupa na snagu, odnosno, već je stupilo jest prisustvo pomoćnika u nastavi, koji će biti s djetetom čitavo vrijeme i u smislu kretanja kroz školu i u razredu kako bi pratio njegovu interakciju s učenicima i, ukoliko se pokaže potreba, reagirao na vrijeme", izjavila je u razgovoru za Dnevnik Nove TV državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Zrinka Mužinić Bikić govoreći o slučaju bojkotiranja nastave u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

Roditelji ne šalju djecu u školu nakon što im je, bez najave, premješten 10-godišnji dječak zbog kojeg se u prethodnoj školi ispisao cijeli razred. Osim roditelja učenika četvrtih razreda u koji dječak ide, bojkotu su se danas pridružili i roditelji većine ostale djece.

Mužinić Bikić dodala je kako je roditeljima dana mogućnost i da koriste usluge zajednice "Luka Ritz", kao i podršku Ministarstava i obrazovanja, ali i socijalne politike.

"Pratit ćemo situaciju dalje, mi vjerujemo u ovu školu, učiteljicu koja ima dobru atmosferu u razredu i koja je stupila u interakciju s djetetom. I za sada u tom smislu njihovog odnosa stvari idu onako kako trebaju", istaknula je.

Državna tajnica: Nisu roditelji ti koji o ovim stvarima donose odluke

Upitana koje su sljedeće mogućnosti ako roditelji neće biti zadovoljni ovime, Mužinić Bikić je rekla kako se može razgovarati da bi zajedno radili na rješenju, dodavši da roditelji nisu ti koji o ovim stvarima donose odluke i ne mogu rješavati probleme koji se događaju u školama.

"Mi nekad imamo situaciju da iz nekakve sitnice dođe do reflektora, ne kažem da je to sada slučaj, i imamo situacije kada imamo jako ozbiljne probleme u školama kada smo prisutni i rješavamo zajedničke probleme sa stručnim službama i ostalim dionicima i uspješno ih riješimo", rekla je i izrazila žaljenje što se ova situacija rješava putem medija, što smatra da nije primjereno.

"Oni koji trebaju dati odgovore na to pitanje će ga dati onima kojima trebaju", kazala je državna tajnica, upitana je li se ova situacija mogla i trebala ranije riješiti.

"Ono što mi činimo čitavo vrijeme je da se odazivamo na pozive, razgovaramo, a je li moglo ići drugačije prije, to ćemo vidjeti kada utvrdimo sve činjenice kako se postupalo ranije", rekla je.

Pozvala je sve uključene u ovu situaciju da se primire.

"Molim roditelje da daju priliku ovom djetetu, ovoj školi, učiteljici i stručnim suradnicima. Poduzeli smo određene korake koji prije nisu bili aktualni kako bi se situacija smirila i rješavala na jedan konkretniji način. Zbilja mislim da se svi moramo primiriti", rekla je.

Ova je škola sigurna za svakog učenika i vjerujem da će tako i ostati, naglasila je na kraju.

Nakon razgovora u Ministarstvu obrazovanja, roditelji, koji su izostankom djece s nastave željeli skrenuti pozornost na problem s agresivnim učenikom i ukazati da mu je nužna stručna pomoć, večeras su se okupili i u školi na sastanku sa stručnim službama škole i Grada Zagreba. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 00:05