ŽELE REFERENDUM

STOŽER '17. studenog počinje prikupljanje potpisa. Kolona? Nećemo nositi letve niti bilo koga tući...'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VUKOVAR - Dan uoči središnjeg dijela obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara započet će s akcijom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma vezano promjene odredbi Ustavnog zakona na temelju kojih se u Vukovar uvodi dvojezičnost. Prema riječima predstavnika Stožera za pravna i temeljna pitanja Vlade Iljkića cilj referenduma je vratiti cenzus kojim nacionalna manjina ostvaruje prava poput dvojezičnosti na 50 posto plus jedan glas.

- Tako je bilo i ranije, a tada to nije bilo diskriminirajuće, kao što neće biti ni sada ako referendum prođe. Ovime ne zadiremo u prava manjina temeljena na Ustavnom zakonu nego se vrši promjena uvjeta kada bi neka manjina ostvarivala to pravo - rekao je Iljkić, dodavši kako je „takav cenzus standard u 19 od 28 zemalja EU.“

Napomenuo je i kako je referendum oblik direktne demokracije, a najave Vlade o promjeni uvjeta za raspisivanje referenduma ocijenio je kao strahom vlasti od mišljenja naroda.

Prikupljanje potpisa dakle počinje 17. studenoga i trajat će do 1. prosinca, a referendumsko pitanje još uvijek nije definirano.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić ponovio je kako će biti negostoljubivi prema vlasti u Vukovaru 18. studenoga, ne precizirajući što to konkretno znači.

- Ne možemo za sada govoriti o pojedinostima, ali sigurno nećemo nositi letve niti bilo koga tući, udarati ili slično, ali naša negostoljubivost će se vidjeti. Mi smo zadnji koji ovdje žele nerede, pa ih nećemo izazivati, niti pozivati na njih. Isto tako, neprihvatljivo je da nam bilo tko određuje s kim će se koračati u koloni, gdje stajati, kako i kome se moliti… - rekao je Josić, dok je Iljkić dodao kako vjeruje da će „sve proći dostojanstveno, ali nitko nikome ne može jamčiti bilo što kada je u gradu 100 tisuća ljudi i kada je prethodilo mnogo toga.“

Iz Stožera su ponovili da očekuju kako dvojezičnih ploča 18. studenoga neće biti. Izjavu ministra branitelja Predraga Matića koji je kazao da bi mu se okrenuo želudac kada bi vidio na ulazu u grad ćirilični naziv Vukovara, Josić je prokomentirao kazavši da ne vjeruje da se Matiću ikada okrenuo želudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37