PANIKA ZBOG POTRESA

Strah na sjeveru Hrvatske: ‘Osjećaj je kao da propadaš...‘; Seizmolog Fiket: ‘Ovo nema veze sa Zagrebom...‘

Potres koji je u ponedjeljak u 8.43 sati pogodio sjever Hrvatske uznemirio je građane, šteta nema

Tomislav Fiket

 Tomislav Krišto/Cropix

- Loše se osjećam, pogledajte, sav se još uvijek tresem. Strah i suze još sad, evo, izlaze iz mene. Morao sam ovo popiti da se smirim, baš je bilo grdo - kaže nam Vladimir Dukarić dok u gostionici u Rasinji pije kavu i amaro. Potres magnitude 4 po Richteru, koji je u utorak zatresao sjever Hrvatske, s epicentrom u Apatovcu blizu Križevaca, uplašio je stanovništvo tog kraja.

image

Vlado Dukarić

Željko Hajdinjak/Cropix

Osjetio se preko cijele Podravine, Međimurske i Varaždinske županije i Zagreba. Do utorka u 15 sati dojave o štetama nije bilo, kaže za Jutarnji načelnik Općine Rasinje Damir Kolman. Ako im i nije nanio materijalnu štetu, potres je uznemirio građane. Dok ga jedni nisu niti osjetili, druge je dobrano preplašio.

image

Mjesto Rasinja

Željko Hajdinjak/Cropix

- Tu sam iz Kuzminca, šest kilometara odavde, i frizerka je došla ošišati baku pa sam sjeo nonšalantno na stepenice i kratio vrijeme. Kad je odjednom počelo ružiti, kompletna se kuća tresla. Ne mogu vam opisati taj zvuk, bit će da je crijep ‘trljao‘ po crijepu, kao da sve puca. Baka je mislila da se pred kućom dogodila prometna nesreća sa šleperom, koliko je to bio strašan zvuk. Kad je shvatila što je, tek sad su počeli strahovi, kao i kod mene, evo i sad mi idu suze i preplavljuje me strah. Zakašnjela reakcija - kaže Vladimir Dukarić.

image

Vlado Dukarić i Mišo Kolarić

Željko Hajdinjak/Cropix

Njegov poznanik za susjednim stolom, Mišo Kolarić, bio je u Varaždinu kad se u 8.43 zatreslo tlo i nije, kaže, osjetio ništa. Ipak, stanovnici varaždinskih nebodera kažu da ih je "jako treslo".

Dvojac koji susrećemo putem kroz ovaj rubni dio Podravine i Prigorja, Dejan i Stjepan, kaže da su potres "baš jako osjetili". - Onaj osjećaj kao da propadaš, koji ti se nekad zna dogoditi u snu, tako je bilo - kaže Stjepan koji se u to vrijeme zatekao na poslu u šumi.

image

Mjesto Apatovec

Željko Hajdinjak/Cropix

Njegov kolega Dejan je baš bio u obližnjoj trgovini. - U trgovini su sve boce na policama počele ružiti, nije bilo ugodno - kaže.

Tresla se i kuća Crnčićevih u Apatovcu. - Bio sam u šumi na traktoru i baš se počelo tresti, znao sam da je potres - kaže Stjepan Crnčić.

image

Obitelj Crnčić iz Apatovca

Željko Hajdinjak/Cropix

Njegova majka Dragica Crnčić bila je kod kuće s unukom Miom i kaže da se tresla cijela kuća. - Ormari su se počeli micati, imale smo osjećaj da će pasti na nas. Dijete je u čudu gledalo ladice koje su se otvarale na komodi same od sebe, pitala me ‘baka, kaj je to‘, rekla sam joj da je potres. Sve je tutnjalo, taj zvuk je najgori - kaže baka Dragica.

Ipak, kažu, znatno su jače osjetili i puno je gore bilo tijekom potresa na Baniji, koji su i oni u Apatovcu jako osjetili.

Seizmolog Tomislav Fiket, koji je u utorak bio dežuran u državnoj Seizmološkoj službi pri PMF-u, kaže za Jutarnji da je ovo bio "prilično jak potres", koji se osjetio i u Sloveniji. - To jest prilično jak potres, koji u epicentralnom području može napraviti manje štete na vrlo lošim objektima, ali na onim kvalitetnije građenima ne bi trebalo biti šteta. No, trešnja je dovoljno jaka da izazove nelagodu u ljudima, spavate li, probudila bi vas. Neugodno, dakle, jest, ali bez posljedica - kaže Tomislav Fiket.

Dodaje da njih u Zavodu ovaj potres nije iznenadio jer "to je normalna seizmološka aktivnost tog kraja". Zagrepčanima, još uvijek u stresu od potresa koji ih je pogodio 2020. godine, poručuje da se ne trebaju bojati da ovaj potres ima bilo kakve veze sa seizmološkim zbivanjima u Zagrebu. - Ne radi se o aktivnosti na sjeverno-medvedničkom rasjedu, nego na sasvim drugom rasjednom sustavu, tako da ovaj potres nema apsolutno nikakve veze s onom aktivnošću oko Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 09:29