SEDMI DAN ODBIJA UZIMATI HRANU

ŠTRAJKA GLAĐU JER MU DRŽAVA NE ŽELI PLATITI LIJEČENJE 'Dosta mi je Matića, neka crknem'

Branitelj iz Drniša ranjen je 1991., a tijelo mu je puno gelera. Već su ga nekoliko puta vraćali iz mrtvih
 Željko Huljev

Branko Matijević, hrvatski dragovoljac i ratni vojni invalid iz Siverića kod Drniša, stjecajem okolnosti postao je suučesnik štrajka, ali ne kao medicinski djelatnik već kao teško bolesni pacijent na odjelu bolnice 'Hrvatski ponos' u Kninu gdje već sedmi dan odbija konzumirati hranu.

Na takav očajnički potez Matijević se odlučio krajnje nezadovoljan činjenicom kako nastavak lječenja u Varaždinskim toplicama mora snositi na osobni trošak, budući je "ispucao "bonus iz HZZO -a. Posebno se osjetio pogođenim kada su mu,kako nam je kazao, iz resornog ministarstva sugerirali da mora štedjeti novac s kojim će platiti račun daljnjeg liječenja ili da isti prikupi putem donacija.

- To su kazali mojoj sestri Nadi koja je to skrivala od mene i sada mi je svega dosta - kazao nam je Matijević.

- Dosta mi je ministarstva koje je trebalo preuzeti financiranje moga daljnjeg liječenja, ministra Matića i cijele takve jalove birokracije. Neka crknem i gotovo - rezolutno nam je kazao bivši branitelj.

- Iz mene su izvadili oko kilogram i dvadeset dkg gelera, a ostalo je još oko četrdeset gelera u prsnom košu, glavi i nadlaktici -dodao je Matijević koji je 1991. godine u napadu na Drniš i Siverić prvi "pokupio" salve gelera ispaljene iz prvog neprijateljskog iznenadnog napada.

Svih ovih godina teško ranjeni branitelj je doslovno po bolnicama ili Hitnoj pomoći na koju obično završava "s glavom u torbi" kada se u njemu pokrenu neki od gelera. Nekoliko je puta bio klinički mrtav i samo čudom se vraćao među žive.

Upitali smo ga kako se medicinsko osoblje odnosi prema njemu, jer su i oni u štrajku, na što nam je odgovorio da osoblju skida kapu i da jedna sestra radi za njih pet, ali da su svi pacijenti čisti i sređeni. To su nam potvrdili i još dvojica pacijenata koji leže zajedno u sobi s njim.

PRIMALJI KOJA JE ODBILA POMOĆI U POBAČAJU VRAĆEN POSAO ODMAH NAKON MISE Šefica kninske bolnice poništila otkaz

Uvjerili smo se na licu mjesta da Matijević odbija hranu kada je osoblje donijelo ručak i terapiju. Popio je samo terapiju, a odbio hranu što već radi sedmi dan.

Na Odjelu produženog liječenja voditelj dr. med. Nenad Hemerich nam je rekao da je Branitelj Matijević bio kod njih u bolnici desetak dana, ali da ovo što danas vidi je sasvim druga destabilizirana i onemoćala osoba.

- Uzima samo malo vode kada treba popiti terapiju i više ništa, ali dat ćemo sve od sebe da ga stabiliziramo i da se vrati u približno normalno stanje - kazao nam je dr. Hemerich, te nastavio s Matijevićem tko zna koje po redu uvjeravanje da odustane od štrajka glađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00