POŽARI U DALMACIJI

Strašne vijesti: Gori najljepši dio PP Biokovo; Vatra ušla i u kanjon Čikole

U Tučepima je 320 županijskih vatrogasaca sa 77 vozila, a opseg požarišta je 18 kilometara
 Ivo Ravlic/Cropix

Ključne informacije

- Tri požara bukte u Dalmaciji

- Sedam manjih požara spojilo se u jedan veliki u Gornjim Tučepima

- Prilikom intervencije ozlijeđen je jedan vatrogasac

- Vatrogasci iz cijele Hrvatske stižu na požarišta u Dalmaciji

- Požari se šire na nepristupačan teren

- Gori najljepši dio Parka prirode Biokovo


NOVO, 10:00 - Na jednoj se lokaciji u Skradinu nalazi otvoreni plamen, piše HRT.

HRT navodi da je vatra je ušla nepristupačni kanjon Čikole te da će se ona morati neutralizirati iz zraka. Tom će lokacijom nakon toga proći vatrogasci i njihova vozila.

Na terenu je 120 vatrogasaca sa 39 vozila.

Županijski vatrogasci zapovjednik Darko Dukić rekao je da se ovi požari jako teško gase.

- Mi smo tu angažirali 200 vatrogasaca i 50 velikih vatrogasnih vozila. Pridružio nam se i veliki broj domaćeg stanovništva. Doslovce svaki čovjek koji se osjeća sposoban da se priključi gašenju, on se priključio. Nismo otjerali nikoga, pozivamo ih da nam se pridruže - rekao je Dukić za HRT.

Dukić je rekao da je videonadzor vatrogascima pomogao da brzo krenu u akciju gašenja.

- Na samom domu DVD-a Dubravice, postoji kamera koja je pod ingerencijom nacionalnog parka, umrežena je u naš vatrogasni sustav i sa te kamere je i uočen požar, te se odmah krenulo u gašenje. Ali kad se sve spoji, konfiguracija terena, vegetacija na tom prostoru i vremenski uvjeti, onda je to sve pripremljeno za jednu katastrofu. Velika je opožarena površina, 1350-1400 hektara, linija vatre je 28 kilometara. Možemo biti svi skupa, sretni i zadovoljni jer smo svi živi i zdravi - rekao je Dukić.

Smatra i kako bi se osim novčanih kazni, trebale početi naplaćivati i sve vatrogasne intervencije.


9:40 - Prema izvještajima HRT-a, u Tučepima je situacija dobra. Zbog toga su vatrogasci sve snage usmjerili na Biokovo.

Kanaderi ne mogu letjeti zbog gustog dima koji se nadvio nad Tučepima. Zračne bi se snage u gašenje trebale uključiti oko 11 sati, nakon što vjetar rastjera dim.


9:00 - Načelnica općine Podgora Petra Radić rekla je u petak za HRT da su se vatrogasci cijelu večer izmjenjivali na terenu.

- Na području Tučepa, Podgora, vatra se primirila, još uvijek ima otvorenog plamena, ali nije u blizini kuća i naseljenog područja, pa je lakše - rekla je Radić.

Dodala je kako je najteže stanje u Parku prirode Biokovo, jer se određena područja ne mogu braniti zbog nepristupačnosti terena.

- Tko god je odgovoran za nastanak požara mora biti puno strože sankcioniran. To se u Hrvatskoj ne provodi, često se ljudima progleda kroz prste. Razumijem da se svima dogodi, ali treba snositi odgovornosti. Trebamo brinuti da vatrogascu budu adekvatno opremljeni i da s prvim naznakama da su potrebne zračne snage, da one i pristignu. Jučer se dogodila situacija kada su kanader napustili naše područje i kada je situacija bila pod kontrolom, tada se požar iz Tučepa prebacio u Podgoru i ugrozio dva naselja. Priroda je nepredvidiva - ustvrdila je Petra Radić.


7:58 Požar koji je još u utorak navečer buknuo u Tučepi​ma kod Makarske još uvijek je aktivan, kao i onaj u Vrsinama iznad Segeta kod Trogira, a vatru uz sve raspoložive vatrogasne snage na terenu gase i piloti u zraku.

​Na terenu u Tučepima je 306 vatrogasaca sa 77 vozila sa cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije, te su im u pomoć došle i kolege iz unutrašnjosti Hrvatske.

Vatra iz tog požara se proširila sve do Podgore i zahvatila Park prirode Biokovo koji je do daljnjeg zatvoren.

Tamo gori stoljetna šuma autohtonog dalmatinskog crnog bora. U jednom trenutku evakuirano je i nekoliko stanovnika iz dijela gdje se nalaze kuće s bazenima, dok ostali nisu željeli napustiti svoje kuće.

Požar je nehajno izazvao lokalni pčelar protiv kojega je policija podnijela kaznenu prijavu.

Tijekom gašenja požara na tom je području u nekoliko navrata bila isključena struja, te su zbog velikog dima koji je sukljao, ali i plamenih jezika koji su dosezali i do nekoliko metara u zrak, bile zatvorene lokalne ceste.

Iako su se tamošnji vatrogasci žalili kako nemaju ljudstva i opreme, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković to je demantirao.

​Još je uvijek aktivan i požar u Vrsinama kod Trogira koji je buknuo dan nakon onoga u Tučepima i to na otvorenom prostoru poviše Segeta​.

Na intervenciji je 99 vatrogasaca s 30 vozila, te vatrogasci iz Ličko​-senjske i Koprivničko-križevačke županije.​

Iz zraka imaju potporu air tractora i kanadera koji se izmjenjuju na terenu.

Vatrogasci kažu da je opožarena površina oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume. Problem na tom požarištu je što se događa na otvorenom prostoru koji je nepristupačan s obzirom na to da se do tamo ne može doći automobilom, niti pješke.

Opožarena površina u oba požara, koja se mijenja iz minute u minutu, bit će velika kao i materijalna šteta. Osim maslina i drugih kultura na ta dva mjesta je izgorjelo i nekoliko automobila


5:40 - Prema pisanju HRT-a u četvrtak u kasnim večernjim satima, situacija s požarom na području Tučepa u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila je nešto bolja nego ranije toga dana.

Vatrogasci su pokušavali zaustaviti vatru koja se spuštala s Biokova. Htjeli su spriječiti njezino spuštanje prema Tučepima.

Prema nekim procjenama izgorjelo je 900 hektara površine. Izgorjelo je 100 hektara Parka prirode Biokovo.

Na licu mjesta su bili vatrogasci iz Đakova, Osijeka, Našica i drugih dijelova Hrvatske. Najavljeno je da će dežurati cijelu noć jer postoji bojazan da bi moglo zapuhati jugo.

Glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger rekao je HRT-u da su prema Splitsko-dalmatinskoj županiji krenuli vatrogasci iz vatrogasnih zajednica Bjelovara, Daruvara, Garešnice, Čazme, Grubišnog Polja, Štefanja i Šandrovca.

Riječ je o 15 vatrogasaca i sedam vozila.

Varaždinska je županija rekla da je u Splitsko-dalmatinsku županiju poslala 14 vatrogasaca, jedna vatrogaskinju te tri vozila - šumskim vozilom DVD-a Ivanec, autocisternom DVD-a Novi Marof, kombijem DVD-a iz Kneginca Gornjeg.

Vatrogasci i tehnika bit će stacionirani u Vatrogasnom centru u Vučevici odakle će po potrebi biti raspoređivani na požarišta, rekla je Varaždinska županija.

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je da su na požare u Dalmaciju upućene i vatrogasne zajednice iz Međimurske županije.



22:45 Iz Hrvatske vatrogasne zajednice u četvrtak su izvijestili da je na području Skradina-Ićevo od utorka opožareno više od tisuću hektara površine, gori kod Roškog slapa, popodne su iz zraka pomagala dva kanadera i Air-tractor, a vatrogasci su i dalje na terenu.

Na terenu je 159 vatrogasaca te izvanredne dislokacije s područja Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, naveli su iz HVZ-a.

- Tijekom cijelog ga dana pokušavamo staviti pod nadzor i ne uspijevamo. Udari vjetra su dosta jaki i u ovom trenutku vatrogasci djeluju na potezu od Rupa prema Plastovu, gdje su neprohodna brda, rekao je za Novu TV Županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić o požaru u zaleđu Skradina.

- Na tom dijelu nema obiteljskih kuća. Ondje doslovno treba planinarska oprema. Ondje smo negdje 2010. imali požar, a sada je to nova vegetacija. Tada smo ga uspjeli zaustaviti i nadamo se da ćemo to napraviti preko noći. Par kilometara iza je mjesto Dubravice, gdje ćemo možda imati velikih problema, dodao je.

Tijekom gašenja požara ozlijeđen je jedan vatrogasac.

- Od udara grane u oko je lakše ozlijeđen. Međutim, jedno vatrogasno vozilo nam se prevrnulo. Posada je, na svu sreću, ostala neozlijeđena i vozilo se izvlači iz jarka, rekao je Dukić.

Bura je još uvijek jaka, a očekuje se da će tako ostati i tijekom noći.


21:37 - I vatrogasci iz Varaždinske županije upućeni su na ispomoć u Dalmaciju, a požar će pomoći gasiti 14 vatrogasaca i jedna vatrogaskinja s tri vozila, izvijestili su u četvrtak popodne iz te županije.

Među snagama koje su, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, upućene na ispomoć u gašenju požara u Dalmaciji je 14 vatrogasaca i to iz Ivanca, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

Tu je i DVD Leskovec, Kneginec Gornji, Varaždinbreg te Lužan Biškupečki.

Vatrogasci iz Varaždinske županije stižu s tri vozila - šumskim vozilom DVD-a Ivanec, autocisternom DVD-a Novi Marof, kombijem DVD-a iz Kneginca Gornjeg.

Vatrogasci i tehnika bit će stacionirani u Vatrogasnom centru u Vučevici odakle će po potrebi biti raspoređivani na požarišta, stoji u priopćenju.


20:45 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ustupilo nam je video u fotografije na kojima se vidi kako izgleda gašenje iz pilotske kabine jednog kanadera.

Opširnije pročitajte OVDJE


19:50 U dva aktivna požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Tučepima kod Makarske i u Vrsinama nedaleko Trogira do sada je izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, trave i borove šume, a vatru gasi oko 500 vatrogasaca, potvrdio je to glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Kako je za Hinu kazao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, u Tučepima je dosad izgorjelo oko 650 hektara, a u Vrsinama 150 hektara.

Na oba terena ima dovoljno vatrogasnih snaga i opreme, jer samo je u Tučepima 320 županijskih vatrogasaca sa 77 vozila, a opseg požarišta je 18 kilometara.

Problem je, kaže, požar u Vrsinama jer je riječ o nepristupačnom terenu na kojem se požar smiri, pa opet krene. Trenutno je još uvijek aktivan, vatrogasci su ondje. Požar će još potrajati, no sutra ćemo ga desantirati s obzirom na to da se do požarišta ne može doći pješke, ali ni vozilima.

"Za sada ga pratimo i cijeli dan ‘tučemo‘ sa air traktorima, a jutros su bili i kanaderi. Jednostavno je takva konfiguracija terena", izjavio je Tucaković.

U Tučepima požar gase dva kanadera i trenutno nema nikakve ugroze, ustvrdio je i dodao da je vatra ušla i u Park prirode Biokovo, te da su tamo aktivni kanaderi.

I ovu će večer u Tučepima, baš kao i u Vrsinama, dežurati vatrogasci.

"Ostat će dežurstvo, zamijeniti se snage da se ljudi odmore", kazao je Tucaković. Na pitanje ima li informaciju da je na požarištu u Tučepima ozlijeđeno i nekoliko vatrogasaca, odgovorio je da mu nitko to nije javio niti ima takvu informaciju.

Požar u Tučepima ulazi u treću noć, a u Vrsinama u drugu. Vatrogascima su u pomoć stigle kolege iz unutrašnjosti, no visoke temperature i uporni požar koji ne posustaje iscrpio im je svu snagu.

Kako se doznaje od ekipa na terenu, u Parku prirode Biokovo gori najljepši dio među kojima su i autohtone šume dalmatinskog crnog bora.


19:15 Požari na području Tučepa još uvijek nisu pod kontrolom. Poslijepodne se aktiviralo čak sedam požara u Gornjim Tučepima i povezali su se u jedan veliki. Vatrogasci strajhuju da se vjetar ne pojača tako da ne bi se dogodio još veći problem, kazala je za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Ivana Šilović.

Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a Tučepi, kazao je da se već treći dan nastavlja borba za Tučepe, za Podgoru.

- Ne ide nam baš dobro. Između Gornjih Tučepa i Parka prirode Biokovo je 4-5 manjih požara. To se sad pretvorilo u jedan veliki požar. Morali smo povući ljude jer nemamo baš izlaz iz tog područja. Imamo jedan uski put koji nije baš siguran. Morali smo povući ljude. Počeo je lagano puhati vjetar, ljude smo povukli na rezervne položaje, kazao je.

Istaknuo je da je Podgora trenutačno u malo boljem položaju nego Tučepi.

- Kanaderi su odradili što su mogli i sad ćemo mi u toku noći nastaviti raditi tu što možemo, čuvat ćemo naše linije koje smo tu već postavili. Kompletno je organizirana cijela obrana Tučepa, tamo su vodovi, vozila, ljudi, sve je to već napravljeno i pripremljeno u slučaju nečega većega, rekao je Bušelić.

Ovo će, kaže, trajati sve dok ne padne kiša jer je šuma velika, područje veliko, a vani je vruće.


18:15 Načelnik Tučepa Ante Čobrnić u Dnevniku N1 govorio je o aktualnoj situaciji s požarom.

- Ne izgleda najbolje, jučer popodne se činilo da je požar saniran, ali po rubovima je bilo vatre i nošena vjetrom, proširila se na Podgoru. Nije dobro... Sve se čini, gotovo je, ali stalno nešto novo, izjavio je pa nastavio.

- Ima puno požara po Dalmaciji pa nije lako ni vatrogascima. Svaka im čast na svemu što rade, za svaku pohvalu.

Noć je bila teška, dio Podgore se evakuirao.

- Bilo je nešto lakše, a najgore je bilo baš u Podgori. Vidimo danas da je problematično. Ne staje... Stalno sam u kontaktu s vatrogascima, u velikom su poslu, ulažu nadljudske napore.

Neki kažu da im nedostaje tehnike, dio opreme im je izgorio...

- Što se tiče nas kao jedinice lokalne samouprave, osiguravamo što možemo. Treba ulagati, tu nema dileme. Puteve treba proširivati za opremu. Kad se nešto dogodi, svi bi taj put, a kad se krene raditi, svi nešto pitaju. Nema se tu što pitati.

Kolika će biti šteta?

- Ne možemo to sad reći, ali formirat ćemo povjerenstvo pa ćemo nakon požara krenuti u procjenu i vidjeti. Očekujemo pomoć, apsolutno. Sreća je što u ovom trenutku nema ugroze kuća. U prvom mahu bilo je opasnosti, ali ljude su spašavali bazeni, zaključio je Čobrnić.


17:59 Zamjenik zapovjednika DVD-a Tučepi Damir Visković istaknuo je za RTL da se požar proširio u nepristupačan teren.

"Požar je u razbuktaloj fazi. Vatra prijeti u parku prirode, a gore su i staje, stoka i kuće koje trebamo spasiti. Stigla je pomoć, pripremit ćemo se za večeras da čuvamo oko ceste da ne prijeđe opet u Donje Tučepe", kaže Visković, a na pitanje hoće li sve uspjeti obraniti, ističe da se nadaju da će sve biti dobro ako ne bude vjetra.

"Za idući će dan trebati još odmoriti snage da se možemo mijenjati, da ne dođe do umora i drugih problema. Ima i ozlijeđenih, uganuća noge", rekao je Visković, ali i napomenuo da nitko nije teže ozlijeđen.

Istaknuo je da je teško reći koliko će im trebati da situaciju kompletno stave pod kontrolu.

"Trebat će sigurno tjedan dana da se to sve, do posljednjeg žara ugasi", rekao je Visković. Dodao je da se požar proširio u gustu šumu, ali da će se boriti koliko mogu. "Imaju vatrogasci uvijek snage, ali treba više tehnike da sve bude bolje", zaključio je Visković.


16:50 Vatrogasci i zračne snage i dalje aktivno djeluju na požarima kod Tučepa i Vrsina u Splitsko-dalmatinskoj županija te kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji. Na području Tučepa zbog jakog vjetra dolazi do aktiviranja na dijelovima požarišta. Snage na terenu su uključene u gašenje, upravo je priopćila Hrvatska vatrogasna zajednica.


15.28 - Vatrenoj buktinji u Gornjim Tučepima i Podgora Selu te Biokovu, ali i naporima vatrogasaca s cijele Makarske rivijere, Županije i kontinenta, izgleda nema kraja jer se u ovim minutama ponovno aktiviralo požarište u tučepskim zaseocima iznad Lalića, Viskovića, Šimića i Šarića.

Kako nam kazuje Goran Bušelić, zapovjednik DVD Tučepi, opet gori na pet do šest mjesta.

- Ovo je horor, gasimo zadnjim snagama jer smo svi iscrpljeni i neispavani. Sve se razbuktalo i grozno je. Fali nam cisterni na čiji dolazak čekamo, a izgorjela nam je vatrogasna oprema, od kaciga i čizmi do vatrogasnih crijeva, brentača, ma svega.

Na terenu nas je oko 200, ljudi nam donose hranu i piće u Vatrogasni dom jer nas ima puno - kazuje Bušelić.

Inače, osim hrane i pića, vatrogascima Tučepi, Podgora i Makarska se može pomoći donacijama kako bi kupili novu opremu.


15.23 - U odnosu na požar koji je jučer izbio iznad mjesta Vrsine, na mjestu događaja je obavljen očevid. Utvrđeno je da je centar požara na odlagalištu otpada uz put, te je do požara došlo uslijed samozapaljenja različitog otpada u kojem ima ostataka stakla i zrcala. Do sada u događaju nisu utvrđeni elementi kaznenoga djela.


12:54 Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u četvrtak da će policija i dalje biti posvećena prevenciji i otkrivanju počinitelja požara nakon što su otkriveni počinitelji dva velika požara na splitskom području.

Policija postiže dobre rezultate jer svake godine pronalazi počinitelje i procesuira ih dok su kazne propisane kaznenim zakonom, rekao je Milina u Dalju novinarima koji su ga u kontekstu brojnih požara diljem Dalmacije pitali treba li povećati kazne za počinitelje.

"Uspjeli smo otkriti počinitelje dva velika požara na splitskom području, radimo na otkrivanju i ostalih počinitelja. Imali smo i četiri počinitelja manjih požara u Šibensko-kninske županije", podsjetio je Milina.

Istaknuo je kako su ustanovili da se kod velikog požara na splitskom području nije radilo o izravnoj namjeri. Osoba koja je izazvala požar nije dala punu pažnju aktivnostima koje je radila i došlo je do vrlo brzog proširenja požara u ovim ekstremnim uvjetima, zaključio je Milina.


11:25 - Požar na području Gornjih Tučepi i Podgora Sela, zaseoci Marinovići i Šćekići, tijekom noći je zaustavljen i jutros nema širenja što nam je potvrdio Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Kako je kazao, trenutno je situacija mirna, uz velike količine dima zbog kojih ni kanaderi nisu mogli uredovati, piše Slobodna Dalmacija.

- Nitko nije ozlijeđen, objekti su sačuvani, vatrogasci dežuraju. Sada je na terenu oko 350 sa 90 vozila, a sinoć su došla 63 vatrogasca i 21 vozilo iz Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Otvoreni plamen je jedino prema Parku prirode Biokovo, na nepristupačnom terenu, pa se očekuje i dolazak zračnih snaga iza 11 sati - kazao je Tucaković.

Inače, zagrebački vatrogasci koji su gasili na požarištu u Gornjim Tučepima i Podgora Selu u zadnja dva dana, kasno sinoć, oko 3 i 4 sata, stigki su na igralište Osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj. Riječ je o vatrogascima Moravče, Kustošija, Botinec i Kupinečki Kraljevec.

Među muškim snagama, bile su i dvije vatrogaskinje DVD- a Kustošija, Andrea Dalić i Katarina Pavina.

Kako su nam kazale, požar su u zadnja dva dana gotovo bez sna, gasile u Gornjim Tučepima u Vitlićima i Podgora Selu kao i u PP Biokovo ravnopravno sa svojim kolegama.

- Gasile smo svakakve vrste požara, ali ovaj u Vitlićima i Podgori bio je zbilja velik i zahtjevan. U jednom trenu nas je okružila vatra, ali srećom je sve dobro prošlo i izvukle smo se - kazuje Dalić, koja kao i Katarina Pavlina kazuje da za vrijeme gašenja požara nema isticanja tko je muško i žensko, već su svi ravnopravni, a gasi se s velikom dozom adrenalina. Zagrebački vatrogasci sada očekuju smjenu i povratak kući.

image

Andrea Dalić s kolegama

Dijana Turić/Slobodna Dalmacija
image

Katarina Pavina

Dijana Turić/Slobodna Dalmacija

NOVO 10:15 Načelnica Podgore Petra Radić izjavila je za N1 kako je 200-tinjak vatrogasaca i dalje na terenu.

- Ogromne su količine dima, upozorili smo ljude da zatvore prozore, upale klime, koriste maske. Očekujemo razilaženje dima. Zračna potpora će oko 11 natapati dio prema PP Biokovo. Većina ljudi vratila se u domove, struja je stigla sinoć oko 2 sata - izjavila je.


10:09 Požar u zaleđu Skradina, gdje gori već treći dan, aktivan je, u četvrtak ujutro na požarište je upućen jedan Canadair, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). Požarom su zahvaćeni makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 hektara.

Rano jutros lokaliziran je požar na području Radašinovci (Vrana) u Zadarskoj županiji, u kojemu je opožareno 240 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

- Još tijekom dana zaustavili smo širenje požara prema naselju Radašinovci. Ostala je aktivna sjeverna strana na teško pristupačnom terenu, a tu od jutros djeluje jedan Air Tractor - rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice zadarske županije Matej Rudić i istaknuo da će vatrogasci nastaviti sa sanacijom požarišta.

Prema evidenciji Državnog vatrogasnog operativnog centra HVZ-a, u protekla 24 sata, od srijede u 7 do četvrtka u 7 sati, u Hrvatskoj su zabilježene 122 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 244 vatrogasnih organizacija sa 755 vatrogasaca i 257 vatrogasnih vozila te 10 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).


8:20 Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za HRT je rekao da je situacija kod Podgore i Tučepa mirna.

- Linija je dosta razvučena, tamo je više od 370 vatrogasaca, stigla je pomoć i s kontinenta. Ujutro je stanje dobro, nešto otvorene vatre ima na području PP Biokovo, dosta visoko - rekao je Tucaković dodavši da je najgora situacija kod Trogira. Tamo su poslana dva kanadera, a vatra ne prijeti kućama.

Kod Skradina je situacija mirna, samo je jedna otvorena vatra prema Roškom slapu i tamo će stići kanader. Požar kod Pakoštana je lokaliziran.

image

Požar u Gornjoj Podgori

Ivo Ravlic/Cropix
image

Požar u Gornjoj Podgori

Ivo Ravlic/Cropix
image

Požar u Gornjoj Podgori

Ivo Ravlic/Cropix
image

Požar u Gornjoj Podgori

Ivo Ravlic/Cropix
image

Požar u Gornjoj Podgori

Ivo Ravlic/Cropix
image

Požar u Gornjoj Podgori

Ivo Ravlic/Cropix
image

Blaženko Boban

Ivo Ravlic/Cropix

7:51 Jutrošnju situaciju na požarištu kod Podgore za Dalmaciju Danas komentirao je Stjepko Mrsić, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podgora.

"Jutrošnje stanje u Podgori je mirno. Kod Tučepa postoji još nekoliko žarišta. Tijekom noći, oko 2 sata, zaustavili smo vatru, umirio se vjetar, a sad je situacija dobra, osim ako se tijekom dana nešto ne promijeni. Radi se o ogromnoj površini, kanaderi su nam i dalje itekako potrebni", poručio je Mršić.


7:37 Zbog požara je zatvorena državna cesta DC512 od Makarske do tunela Stupica, u mjestu Gornji Tučepi, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).


7:14 "Cijeli dan mičem glisere i brodove iz luke koji ometaju rad kanadera. Molim vas, apelirajte na ljude da plovilima ne ometaju kanadere", rekao je jedan od vatrogasaca koji gase požar na području Tučepi i Stare Podgore. Isto se odnosi i na dronove jer, kako se doznaje, jedan od kanadera na jednom od požarišta udario je krilom u dron.

Više pročitajte OVDJE.


01:30 Pola sata prije ponoći, požar u Podgora Selu, u zaseocima Šćekići i Marinovići, stavljen je pod kontrolu, gase ga 317 vatrogasaca s Makarske rivijere i cijele Županije sa 70 vozila, a u pomoć su im pristigli kolege iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok se očekuje dolazak i oko 100 vatrogasaca s kontinenta, javlja Slobodna Dalmacija.

Kako piše kolegica Diana Turić, gosti iz vila i kuća u Podgora Selu su evakuirani, vatra se bila približila 20 metara od kuća, a plameni jezici bili su visoki i do 30 metara, dok su Podgorani ostali u svojim objektima koje brane polijevajući ih vodom iz guma. Struje i dalje nema u cijeloj Podgori pa su prizori s požarišta još strašniji po mraku, a policija je zabranila prilaz Selu.

Zgradu Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića ekipa makarskog Crvenog križa, na čelu s ravnateljem Gloryanom Grabnerom, a koja pruža prvu pomoć vatrogascima ispirući im oči i sanirajući rane ili lakše ozljede, pripremila je kao prihvatni centar s 50 ležajeva. Centralni stožer nalazi se u Vatrogasnom domu DVD-a Podgora, gdje su nakon obilaska požarišta pristigli župan Blaženko Boban, podgorska načelnica Petra Radić te pripadnici Civilne zaštite Split - Željko Šeravić, Nikša Sladojević i Srđan Kuščević.

Kako je rekao Boban, 25 vlasnika kuća iz Sela zatražilo je premještaj u Podgoru, ali srećom, sve kuće su obranjene.

image

Požar u Podgori

Ivo Ravlic/Cropix

- Pred vatrogascima je naporna noć, a fronta požara je iznimno duga, kao od ruba Makarske do Drašnica. Srećom, bura se stišala pa je i požar pod kontrolom, a ujutro se očekuje pomoć zračnih snaga. Divim se hrabrosti i izdržljivosti vatrogasaca - izjavio je Boban.

Prema riječima podgorske načelnice Petre Radić, nijedan objekt u dvama zaseocima nije nagorio, a stradala je jedna vatrogasna cisterna.

- Opožaren je velik dio zaseoka, ali sve kuće su obranjene - rekla je Radić dodavši kako je pomalo bizarno što većina turista bježi iz kuća i apartmana jer nemaju internet vezu, a ne zbog bojazni od požara. Inače, još gori i u Parku prirode Biokovo na jako nepristupačnom terenu pa se i tu očekuje pomoć kanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 08:08