SIN U DRŽAVNOM AVIONU

Stručnjakinja za protokol: ‘Ne krivim Jandrokovića. Pa sjetite se samo koga je Tuđman vodio u Australiju‘

Dužnosnik prve kategorije može na put voditi kojega god člana obitelji želi, a Jandroković je očito procijenio da želi povesti sina

Milada Privora u Tripoliju sa Gadafijevim dvojnikom

 Srđan Vrančić/Cropix/

"U međunarodnoj praksi je odlazak avionom dužnosnika takvog ranga kao što je Gordan Jandroković uobičajeno. To što je poveo sina je isto tako u redu jer je riječ o članu njegove uže obitelji i nije neuobičajeno povesti člana uže obitelji na put", kaže Milada Privora, stručnjakinja za protokol te dugogodišnja voditeljica Državnog protokola i protokola predsjednika Republike Hrvatske.

Spominje da je Franju Tuđman, kad je bio predsjednik, na put u Australiju poveo svog unuka.

- Riječ je o jednom od tri najviša dužnosnika - kaže Privora i da kako je riječ o predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora, a "oni imaju i obaveznu razinu osiguranja, pa i ne mogu uvijek birati kako će putovati i kretati se".

Uostalom, prijevozna sredstva koja koristi državni vrh moraju imati određen broj sati kada su u pogonu radi održavanja letačkih i maritimnih svojstava, pa tako i avion i helikopter, ali i brod koji koristi državni vrh mora biti u upotrebi, bez obzira na to koristi li se njima netko od najviših dužnosnika.

- Dužnosnik prve kategorije može na put voditi kojega god člana obitelji želi, a Jandroković je očito procijenio da želi povesti sina - kaže Privora. Ističe da postoje četiri vrste putovanja na kojima se državni vrh može zateći, a to su službeni, radni i privatni posjet nekoj državi, odnosno stranom dužnosniku, te proputovanje.

- Ta putovanja koriste se i za sastanke, a ako je riječ o proputovanju ili privatnom putovanju, i tada se taj put najavljuje zemlji u koju se dolazi jer tako nalažu protokol i mjere osiguranja - kaže Privora i dodaje da dolazak bez najave dužnosnika visokog ranga može izazvati diplomatski prijepor.

Naravno, prakse su različite od zemlje do zemlje. Nordijski dužnosnici često bivaju isticani kao primjer odgovornog trošenja novca poreznih obveznika, no Privora kaže da je riječ o osobnim odlukama.

- Danska je premijerka išla bez osiguranja i dogodila joj se neugodnost, jedna ju je osoba napala - kaže Privora i dodaje da je zagrebački gradonačelnik Tomašević tvrdio da će na posao dolaziti biciklom, pa se to ne događa jer je u suprotnosti s poslom koji obavlja.

- Ovdje se izmišljaju afere koje to nisu - kaže Privora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 21:57