KAOS U 4 DRŽAVE

Nove informacije o uzroku neviđenog kolapsa strujne mreže: ‘Dogodio se nesretni splet okolnosti‘

‘Sve južnije od Zadra i Ličkog Osika je ostalo bez struje‘

Direktor elektroenergetskog sustava Danko Blažević

 Screenshpt HRT

KLJUČNI DOGAĐAJI:

- u petak se dogodio kolaps na elektroenergetskim mrežama u Dalmaciji, Crnoj Gori, Bosni Hercegovini i Albaniji

- kvar je prvo zabilježen u Crnoj Gori, a prekid struje zatim je zahvatio BiH te cijelu Dalmaciju gdje je struje nestalo u 12.25

- struja se na pogođena područja postupno počela vraćati u ranim poslijepodnevnim satima

- šef hrvatskog elektroenergetskog sustava: Dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji, u kratkom vremenu ispala iz pogona

- crnogorske dnevne novine Pobjeda pišu da je eksplozija uzrok nestanka struje u Dalmaciji, Crnoj Gori i BiH

- neke trgovine i ugostiteljski objekti zbog nestanka struje nisu mogli normalno raditi, a došlo je i do brojnih zastoja u prometu

- ministar zdravstva RH Vili Beroš rekao je da su se sve pogođene zdravstvene ustanove nakon nestanka struje prebacile na agregate



NOVO, 21:05 Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a izjavio je u petak da su u roku od od dva do tri sata od početka poremećaja sa strujom svi potrošači u Hrvatskoj bili ponovno napojeni.

Zadnje što znam da je dio potrošača u Kaštelima i oko Knina dobio električnu energiju, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a direktor elektroenergetskog sustava Danko Blažević.

Pojasnio je da se dogodio nesretni splet okolnosti te su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji u kratkom vremenu ispala iz pogona.

Dodao je da njihove kolege u BiH imaju problema s povratkom termoelektrana u pogon.

Hidroelektrane srazmjerno brzo se vraćaju u pogon, ali termoelektrane trebaju malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih biti u redu, zaključio je Blažević za HRT.

Uzrok prekida opskrbe strujom zbog kojeg su oko 12,30 sati bez struje su ostali dijelovi Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije još nije službeno potvrđen.

Bez struje je na par sati ostala Dalmacija od Zadra do Dubrovnika što je dovelo do nesnosnih gužvi na gradskim cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

Problema je bilo i s kartičnim plaćanjem i liftovima.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ranije je izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja

Blažević je rekao da se za istragu takvih incidenata na europskoj razini osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

HEP je nakon pada sustava radi ublažavanja problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom stavio u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.


21:05 - Europska mreža operatora prijenosnih sustava za električnu energiju (ENTSO-E) objavila je u petak priopćenje o nestanku struje na jugoistoku Europe u kojem je potvrdila da je došlo do incidenta te najavila detaljnu stručnu istragu istog.

- Dana 21. lipnja 2024. godine oko 12:20 sati došlo je do velikog mrežnog incidenta u jugoistočnom dijelu strujne mreže kontinentalne Europe. Ovaj incident izazvao je nestanak struje na mreži u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te dijelovima Hrvatske. Nadležni operateri prijenosnog sustava, u suradnji s operaterima iz susjednih zemalja, struju su u sustav vratili za približno dva sata s ciljem minimiziranja utjecaja ovog poremećaja na potrošače. ENTSO-E trenutno prikuplja sve relevantne tehničke podatke o ovom događaju i objavit će više informacija čim prije bude mogao. U skladu s metodologijom klasifikacije incidenata odbor operatera sustava ENTSO-E-a će proizvoditi detaljnu istragu ovog slučaja u nadolazećim tjednima, uz potporu panela stručnjaka - rekao je ENTSO-E.

ENTSO-E koordinira rad nacionalnih europskih operatera prijenosa struje.


19:45 - Crnogorski ministar energetike rekao je da je do nestanka struje došlo zbog naglog povećanja potrošnje električne energije izazvanog visokim temperaturama, ali i zbog same vrućine. Sustavi distribucije električne energije povezani su diljem Balkana radi prijenosa i trgovine.

‘Samo se čekalo da se ovo dogodi po ovoj vrućini‘, rekla je Reutersu Gentiana, 24-godišnja studentica iz glavnog grada Crne Gore, Podgorice.

Struja i wifi mreža bile su u prekidu od oko 13 sati. Operateri su rekli da se struja počela vraćati oko sredine poslijepodneva.

Promet je zaustavljen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu i gradovima Banja Luci i Mostaru, dok su temperature u dijelovima regije dostizale 40 Celzijeva stupnjeva.


19:30 Čim su doznali za ovu situaciju, u cijelu priču uključila se i Sigurnosno-obavještajna agencija, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Iz SOA-e su dodali da se ne radi o hibridnom ratovanju ni hakerskom napadu.


18:50 Nestanak struje poremetio je rad Splićana u staroj gradskoj jezgri, a po ovoj vrućini svima je najgore pala činjenica da ne mogu upaliti klimu, piše Slobodna Dalmacija.

Novinarka Slobodne Mia Uzinić razgovarala je s više Splićana o problemima koji su nastupili nakon nestanka struje, a njihova svjedočanstva možete pronaći OVDJE.


17:25 Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš poručio je u petak kako su, nakon nestanka struje na cijelom području Dalmacije, sve zdravstvene ustanove odmah nastavile funkcionirati na agregatima te se većina njih postupno vraća na elektroenergetsku mrežu.

"U kontaktu smo sa svim bolnicama od Gospića, Zadra, Šibenika, Knina, Splita, Dubrovnika, Rijeke do bolnica u Slavoniji koje su potvrdile da je situacija stabilna odnosno da se nesmetano pruža adekvatna skrb svim pacijentima i u novonastalim okolnostima", izjavio je.

Više o utjecaju nestanka struje na rad hrvatskih zdravstvenih ustanova pročitajte OVDJE.


16:35 Crnogorske dnevne novine Pobjeda pišu da je eksplozija na 400 kilovata dalekovoda Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) dovela do nestanka struje u gotovo cijeloj Crnoj Gori. Izvor je Pobjedi rekao da će u sanaciji morati sudjelovati helikopteri. Pobjeda kaže da CGES s tim podatkom još nije izašao u javnost.

Podsjetimo, današnji raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske, točnije cijelu Dalmaciju.

N1 javlja kako su ekipe Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) uočile veliki požar na dalekovodu od 400 kilovata na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici prema Gacku u Bosni i Hercegovini i zbog njega je bilo potrebno angažirati helikoptersku jedinicu.

Izvor iz CGES-a potvrdio je da je do požara došlo zbog regionalnog kvara, a ekipe CGES-a pokušat će što prije doći do mjesta detekcije požara kako bi sanirali veći kvar na elektroprenosnoj mreži. Potvrdio je i da je požar posljedica regionalnog rasjeda.


16:25 Normalna opskrba električnom energijom u BiH ponovno je uspostavljena u četvrtak oko 15,00 sati u većem dijelu zemlje, angažiranjem dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabiliziranjem elektroenergetskog sustava koji je bio pod opterećenjem u više država u regiji.

Kako su priopćili iz Nadzornog operatera sustava (NOS) koji nadzire prijenos električne energije na velikim naponima, iza 15,00 sati su aktivirali sva transformatorska postrojenja na naponu od 400 kilovolti i 220 kilovolti.

Elektroprivredna poduzeća iz BiH sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci su za vrijeme raspada sustava aktivirali svoje proizvodne kapacitete kako bi pomogli stabiliziranju elektroenergetskog sustava u toj zemlji i u regiji.

"Vrši se postupno aktiviranje proizvodnje električne energije", naveli su iz NOS-a.

Dodali su kako je već u četvrtak prijetio raspad elektroenergetskog sustava u BiH kada je došlo do problema u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Zbog višesatnog nestanka električne energije nisu zabilježeni veći problemi u Bosni i Hercegovini.

Sve bolnice bolnice funkcionirale su normalno, a ni druga ključna infrastruktura nije zakazala za vrijeme nestanka struje kakav nije zabilježen u cijeloj zemlji ni za vrijeme rata.


16:15 Nagli i šokantni nestanak struje u dijelovima Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine poremetio je svakodnevicu u brojnim gradovima. Fotografi agencije Cropix dokumentirali su posljedice ove nesvakidašnje pojave.

image

Neke trgovine u Šibeniku nisu mogle raditi jer nisu imale struje

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Neke trgovine u Šibeniku nisu mogle raditi jer nisu imale struje

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Neke trgovine u Šibeniku nisu mogle raditi jer nisu imale struje

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Policija je zbog nestanka struje izašla na teren kako bi promet stavila pod kontrolu

Tonci Plazibat/Cropix
image

Neke su dubrovačke trgovine zbog nestanka struje nakratko prestale raditi

Tonci Plazibat/Cropix
image

U nekim je ugostiteljskim objektima bilo moguće plaćati isključivo gotovinom

Tonci Plazibat/Cropix
image

Nestanak struje u Dubrovniku uzrokovao je gužve u prometu i ispraznio ugostiteljske objekte

Tonci Plazibat/Cropix
image

Nestanak struje u Dubrovniku uzrokovao je gužve u prometu i ispraznio ugostiteljske objekte

Tonci Plazibat/Cropix
image

Nestalo je struje i u Visu

Tom Dubravec/Cropix
image

Nestalo je struje i u Visu

Tom Dubravec/Cropix
image

Nestanak struje uzrokovao je prometni kolaps u Sarajevu

Antonio Balic/Cropix
image

Nestanak struje uzrokovao je prometni kolaps u Sarajevu

Antonio Balic/Cropix
image

Nestanak struje uzrokovao je prometni kolaps u Sarajevu

Antonio Balic/Cropix

16:00 Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izjavio je u petak da će svi građani koji su na području Dalmacije ostali bez električne energije u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju.

"Službe za sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru u Hrvatskoj, a u ovom trenutku je veći dio gradova ponovno opskrbljen električnom energijom. Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon, sve službe su na terenu, tako da mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju", izjavio je Šušnjar u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).

Rekao je da su se zaštitni mehanizmi aktivirali, a "ispad" je došao samo do Zadra, pri čemu je pohvalio promptnu i adekvatnu reakciju svih službi.

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u Danko Blažević je pojasnio da se u ovakvim slučajevima aktiviraju sustavi relejne zaštite, koji odreagiraju u djeliću sekunde i ograniče kvar na područje, koliko je to moguće.

Na pitanje novinara je li postojala opasnost da se incident proširi i na Zagreb i šire, Blažević je rekao da je teoretski mogao pogoditi cijelu Europu. Pojasnio je da je cijeli elektroenergetski sustav kontinentalne Europe međusobno povezan, a mana toga je da se ovakvi poremećaji prenose iz sustava pojedine zemlje u sustav druge.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je ranije izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, a Blažević je izjavio da se za istragu ovakvih incidenata na europskoj razini osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

Preliminarno, određeni dalekovod između Grčke i Albanije je "ispao" pa su se promijenili tokovi, no to je "još u sferi nagađanja i neprovjerenih informacija", rekao je Blažević.

Iako se danas spominje dosezanje vrhunca toplinskog vala, Blažević je izjavio da se iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sustava ne može govoriti o nekoj posebno većoj potrošnji struje. "Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od tog rekorda", kazao je.

Po njemu, ne bi se smjelo dogoditi da određeni dijelovi Dalmacije ne dobiju struju, a ne vjeruje da se ovakvi poremećaji skoro mogu ponoviti.

Današnji raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju.

HEP je izvijestio da je za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom stavio u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, nisu radili semafori, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.


14:24 - Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o o bilo kakvom kvaru kod nas, a s obzirom na to da se radi o sustavu spojenih posuda i dio naše mreže je ostao bez napona. Veći dio gradova je ponovno opskrbljen električnom energijom, postoje posebne procedure za vraćanje napona jer se radi o vrlo osjetljivim stvarima. Sve dežurne ekipe su na terenu i vjerujem da će svi građani vrlo brzo biti opskrbljeni električnom energijom. Koliko znam, nije riječ o hakerskom napadu - rekao je ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

- Ovo kod nas dogodilo se trenutno. Ne bih volio izletjeti s informacija, ali preliminarno je dalekovod između Grčke i Albanije ispao, ali to je u sferi nagađanja. Za izvješće o ovkvim ispadima su zadužene europske agencije. Bilo bi neodgovorno da dajemo bilo kakve predikcije jer istraga po pravilu traje 6 mjeseci. Cijeli energo sustav je povezan. Sve južnije od Zadra i Ličkog Osika je ostalo bez struje. Dalmacija je u ratu ostala bez struje 73 puta, no događaju se raspadi. U Ekvadoru je nedavno bez struje ostalo 18 milijuna ljudi, ili nama bliže Italija. Ne vjerujem da bi se ovo trebalo ponoviti. - rekao je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.


14:23 Električna energija bez koje je oko 12.20 ostala doslovno cijela Dalmacija polako se počela vraćati nešto prije 13.30 sati.

Kako se neslužbeno doznaje struja se vraća postupno, te bi najkasnije do 15.30 sati čitava Dalmacija trebala imati električnu energiju.

Za sada su u elektromrežu uključeni dijelovi Splita, te drugih gradova i mjesta.


14:15 Povodom međunarodnog poremećaja u opskrbi električnom energijom, u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o., izjave za medije dat će ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.


14:02 Cijela Dalmacija, dijelovi Crne Gore i Bosne i Hercegovine više od sat vremena nisu imali struju. U Splitu se vratila struja, ali dobar dio Dalmacije i dalje ima probleme sa strujom.

- Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakucac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sjećam se zadnjih 20-ak godina na tako širokom području da je bio tako veliki kvar - rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju.

Iz neslužbenih, ali pouzdanih informacija Dalmacija Danas doznaje da se u ovoj fazi uvozi struja iz Grčke te da su radovi na autocesti u Crnog Gori izazvali prekid ispostave električne energije. Popravak će trajati neko vrijeme.


13.40 - Povodom međunarodnog poremećaja u opskrbi električnom energijom, u 14,15 sati u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. u Zagrebu izjave za medije dat će ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.


13:33 - Stižu najnovije fotografije iz Splita gdje je zbog nestanka struje nastao potpuni prometni kolaps, pošto nisu radili semafori.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

13:28 Kako nam javljaju čitatelji iz Splita, struja se vratila u grad pod Marjanom!


13:26 O cijelom slučaju oglasio se HEP:

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja.


NOVO 13:24 Kako javlja portalanalitika.me, polako se uspostavlja napajanje električnom energijom u Crnoj Gori.


13.20 - Panika je nastala u splitskim shopping centrima nakon što je oko 12.25 sati nestalo struje, piše Dalmatinski portal.

‘Problem s nestankom električne energije je nastao u cijelom gradu. Nadležne službe su obaviještene‘, vrti se s razglasa na hrvatskom i engleskom jeziku dok posjetitelji masovno bježe i stvara se kolaps.


NOVO 13.15 Unatoč nestanku struje, dalmatinske bolnice rade neometano s obzirom na generatore. Potvrdili su nam to iz zadarske, šibenske, kninske i splitske bolnice.

- Imamo generatore, tako da su pacijenti zbrinuti - kažu nam iz Knina.

Nazvali smo i gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, koji kaže da nije primio informaciju o nekim lošim događajima vezanim uz nestanak struje.

- Promet teče, doduše, malo sporije s obzirom na to da ne rade semafori. Na parkinzima se rampe dižu ručno. Nismo dobili obavijest ima li građana koji su ostali u liftovima u neboderima - kaže Burić i dodaje da je nezgodno s obzirom na to da je jedan od najtoplijih dana u lipnju.

Napominje da bolnica radi normalno. Ipak, možda bi najveći problemi mogli biti u domovima za starije i nemoćne koji vjerojatno nemaju generatore, a izdana su upozorenja zbog vrućine i to baš za regiju koja je ostala bez struje.


13.05 - Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodilo raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, saznajemo da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok noš nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.


Kako piše Slobodna Dalmacija, veći dio Dalmacije ostao je bez struje.

Neslužbeno doznajemo kako je riječ o dosad neviđenom kvaru koji je krenuo iz Crne Gore. Iz HEP-a se još uvijek nisu oglasili, a u jednom trenutku je pala i njihova web stranica.

Bez struje su ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojni otoci. Kako sada stvari stoje, gotovo cijela Dalmacija je bez struje.

- Ljudi, vani je +35, ovo je neizdrživo. Želimo odgovore što prije - ogorčen je naš čitatelj iz Šibenika.

Problemi nisu samo u Hrvatskoj već i u susjedstvu. Portal vijesti.me javlja da je skoro cijela Crna Gora bez struje, a problemi su i diljem Bosne i Hercegovine. Avaz javlja da električne energije nema u Sarajevu, Goraždu, Živinicama, Lukavcu, Maglaju, Banjoj Luci, Prnjavoru, Kotor Varošu, Derventi i brojnim drugim gradovima. U Sarajevu je i prometni kolaps budući da ne rade semafori.

Također, kolaps u prometu nastao je i u Splitu gdje također ne rade semafori. Kako piše Dalmacija danas, slična situacija je i u tržnim centrima gdje su Splićani zapeli na izlazima i u garažama. Hina javlja kako se kroz grad se konstantno čuju sirene hitnih službi.

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 07:50