SUĐENJE U OSIJEKU

Sud odbio novi manevar Zdravka Mamića, Šimunić odbio odgovoriti na jedno pitanje tužiteljice: ‘To je nepristojno!‘

Otac Ante Ćorića pričao o ugovorima koje je potpisao s Dinamom i Marijem Mamićem te rekao da ne zna što je sve potpisao, a onda rekao da više ne želi odgovarati na pitanja

Josip Šimunić

 Vlado Kos/Cropix

Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku odbilo je u ponedjeljak prijedlog Zdravka Mamića da se suđenje njemu i ostalim optuženima za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama delegira na neki drugi sud.

- Prijedlog se odbacuje kao nedopušten, jer je optuženiku već ranije pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda RH to pravo uskraćeno - obrazložio je sudac Davor Mitrović odluku vijeća.

Mamić je prijedlog dostavio e-mailom neposredno uoči početka rasprave, a u njemu je napisao da delegaciju traži zbog bojazni da na osječkom suđenju neće imati pošteno suđenje, a u kontekstu prošloga tjedna pokrenute istrage USKOK-a protiv Zvonka Vrbana, predsjednika Županijskog suda u Osijeku.

Sve o slučaju Zvonka Vrbana pročitajte OVDJE

Vrbanov utjecaj

Mamić je u prijedlogu napisao kako je njegov branitelj Filip Glavaš prošloga tjedna uvidom u spis prvog kaznenog postupka koji se na osječkom sudu vodio protiv Mamića i u kojem je on pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, uočio da je ‘‘Vrban 26. travnja 2023. godine otvarao kuvertu u kojoj se nalazi zapisnik o vijećanju i glasovanju u tom postupku za što nije imao ovlasti, što ukazuje na neovlašteno postupanje Zvonka Vrbana. Sadržaj inkriminacija zbog kojih je pokrenut kazneni postupak protiv Vrbana i činjenica je nakon toga i u mom predmetu postupak na sličan način jer je, iako mu to zakon ne dopušta osobno, otvarao zatvorene kuverte sadržaja kojih je službena tajna, ukazuje na tako prihvaćeni model ponašanja i u drugim predmetima koji se vode pred Županijskim sudom u Osijeku. Dakle, da svoje ovlasti očigledno koristi kako bi za sebe ili druge njemu bliske osobe ostvario probitke. Tko meni u Osijeku može jamčiti pošteno suđenje? Okrivljeni Zvonko Vrban koji izravno krši zakon? - napisao je između ostaloga Mamić u svom prijedlogu Visokom kaznenom sudu, kojeg je Županijski sud u Osijeku odbio kao nedopušten, pa je rasprava nastavljena iskazom bivšeg ‘‘Vatrenog‘‘ i igrača Dinama Josipa Šimunića, koji je u Dinamo došao 2011. godine iz Hoffenheima, a sve detalje transfera, kako je rekao, on i njegov menadžer Fali Ramadani dogovorili su sa Zdravkom Mamićem, pri čemu na Dinamovoj strani nije sudjelovao nitko drugi. Kazao je da je sve što je dogovoreno ispoštovano, a novac je dobio na račun u banci.

Prava imidža

- Nisam imao ugovorenu odredbu o podjeli transfernog obeštećenja - rekao je Šimunić.

image

Josip Šimunić

Vlado Kos/Cropix
image

Mario Mamić

Vlado Kos/Cropix
image

Josip Šimunić

Vlado Kos/Cropix

U optužnici, inače, stoji da je Dinamo isplatio 200.000 eura tvrtki Coopers Management Limited za pružanje usluga u pregovorima između Dinama i Hoffenheima, jer je ta tvrtka ‘‘imala trajni profesionalni odnos s igračem i da je u poziciji savjetovati ga‘‘. Šimunić je ispričao i da je Ramadani prethodno s Hoffenheimom dogovorio prijevremeni raskid ugovora te da će njemački klub dug prema njemu uplatiti na račun Dinama, a onda je Dinamo nakon nekog vremena to uplatio njemu. Na pitanje tužiteljice Lare Kovačević o financijskim uvjetima koje je dogovorio s Dinamom nije želio odgovoriti.

- Nemojte se ljutiti, ali to je moja stvar i ne bih o tome govorio. To je isto kao da ja vas pitam koliko zarađujete. Mislim da je to nepristojno - rekao je Šimunić, kazavši i kako prije dolaska u Dinamo nije poznavao Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana, već ih je upoznao kasnije.

- Koliko ja znam njih dvojica nisu sudjelovali u mom dolasku u Dinamo. Kasnije sam ih upoznao, to su super momci, ali nisam s njima poslovno surađivao, nisu mi bili menadžeri, niti sam od njih primio neki novac ili ga davao njima. Koliko znam, nisam na Marija Mamića ili neku stranu tvrtku prenosio prava imidža, niti sam tijekom karijere ikada na nekoga prenosio svoja prava imidža - rekao je Šimunić, dodavši i da je čuo za tvrtku CML, "ali ne znam čime se oni bave ni tko su odgovorne osobe."

- Nisu sudjelovali u mom dovođenju u Dinamo. Što se tiče mog menadžera Falija Ramadanija, mislim da je on za ovaj transfer dobio neku naknadu od mene i od Hoffenheima, a od Dinama nije - kazao je Šimunić.

O transferu Davora Vugrinca iz Rijeke u Dinamo svjedočio je bivši direktor Rijeke Marinko Koljanin, koji je rekao da je Vugrinec u Dinamo otišao kao slobodan igrač, jer mu je s Rijekom istekao ugovor.

- Mi smo ga htjeli zadržati, ali nismo mogli. Na jednoj utakmici Rijeke i Dinama u Rijeci došlo je do sukoba Zdravka Mamića sa šefom POA-e u Rijeci kojega je Mamić udario, na što sam mu ja prigovorio, a on mi je rekao da će nam uzeti Vugrineca. On je na kraju te sezone, po isteku ugovora s Rijekom i otišao u Dinamo kao slobodan igrač, a mi nismo imali pravo na odštetu - ispričao je Koljanin.

image

Josip Šimunić

Vlado Kos/Cropix
image

Josip Šimunić

Vlado Kos/Cropix

Miljenko Ćorić, otac bivšeg Dinamovog igrača Ante Ćorića pričao je o ugovorima koje je potpisivao s Dinamom u ime svog, tada maloljetnog, sina, koji je u Dinamo došao kao 12-godišnjak iz Salzburga. Sve je u tim situacijama dogovarao isključivo sa Zdravkom Mamićem, pa tako i naknadne anekse, a onda i prvi profesionalni ugovor te da u tim pregovorima nije sudjelovao nitko drugi. No, on i supruga prethodno su s agencijom Marija Mamića potpisali ugovor kojim je Mario preuzeo skrb o njegovoj karijeri.

- To su bili po nas loši ugovori, sastavljeni na engleskom jeziku, kojeg supruga i ja i ne znamo. Mario nam se nakon toga više nije javljao niti je na bilo koji drugi način sudjelovao u Antinoj karijeri, pa ni u pregovorima o profesionalnom ugovoru, zbog čega je Ante kada je postao punoljetan odbio produžiti ugovor s Marijevom agencijom i tada su počeli problemi. Ante više nije igrao, svi smo postali nervozni, Zdravko nas je uvjeravao da je sve u redu, ali se u stvarnosti ništa nije mijenjalo - ispričao je Miljenko Ćorić, čiji je sin potom prešao u Romu.

- Klubovi su između sebe pregovarali oko odštete, a odvjetnik Davor Radić i ja smo s Romom dogovarali uvjete za Antu. Inače, s Dinamom nismo imali ugovorenu podjelu transfernog obeštećenja, a Zdravko je i govorio da kompletno obeštećenje pripada Dinamu - ustvrdio je Ćorić, kojemu je potom predočen aneks ugovora od 13. veljače 2014. godine iz kojeg proizlazi da su s Dinamom ugovorili podjelu transfera u omjeru 50-50 posto.

Potpisivao sam sve, a ne znam što sam potpisao

- Volio bih da smo dobili što piše u aneksu, ali nikada to nismo dobili. To jesu naši potpisi, ali nemam pojma kako su se oni tu našli i kakav je to aneks - rekao je Ćorić. USKOK tereti Zdravka i Marija Mamića da su nezakonito na ime transfera Ante Ćorića dogovorili kako Marijeva tvrtka Digi Sport ima sva ekonomska prava na ime budućeg transfernog obeštećenja.

U spisu se nalazi i ugovori koje su potpisali Miljenko, Zdravka i Ante Ćorić, a prema kojima se transferno obeštećenje dijeli u omjeru 50-50 posto, kao i ugovor s Digi Sportom da oni imaju prava na buduću Ćorićevu polovicu transfernog obeštećenja, a da će Digi Sport njima uplatiti 30.000 eura. Miljenko Ćorić tvrdi da su na tim ugovorima njihovi potpisi, ali da su oni bili na engleskom jeziku te da nisu ni znali što potpisuju.

Na pitanje tužiteljice Lare Kovačević je li od Marija ikada primio neki novac, kazao je da mu je Mario jednom prilikom dao 30.000 eura za uređenje terase kafića te da za to nije potpisao nikakvu potvrdu, iako se u spisu takva potvrda nalazi.

Htio je taj novac vratiti Mariju, ali ga on nije želio uzeti, već mu je rekao da će to zaraditi Ante.

- Tek sam na ispitivanju u USKOK-u vidio da sam Marijevoj agenciji potpisao da dugujem milijun eura, ako ne vratim tih 30.000, no Mario taj novac od nas nikada nije tražio - kazao je Miljenko Ćorić, ponovivši da od Marijeve agencije nije dobio nikakav novac, niti je ikome prodao ekonomska prava.

image

Miljenko Ćorić, otac nogometaša Ante Ćorića

Darko Tomas/Cropix

Na pitanja Ivana Stanića, branitelja Marija Mamića, kazao je da mu Zdravko Mamić nije kupovao nikakve stvari, pa tako ni aute, niti mu je pomagao u vraćanju kredita. Rekao je i da mu Mario Mamić nikada nije dao 230.000 eura, te da oni kao obitelj nisu tražili podjelu transfernog obeštećenja.

- Tražio sam 10 posto od kluba, ali nisam ih dobio. Mislim da sam jedini roditelj koji ništa nije dobio - rekao je Ćorić, kojega je Stanić upitao zašto je na ispitivanju u USKOK-u rekao da je tužiteljstvu predao ugovore koje je potpisao s Marijem Mamićem te da su to ugovori koje mu je predao Mario.

- Ništa ja nisam donio u USKOK, nego sam ih tamo vidio. Siguran sam da nisam USKOK-u predao te ugovore - kazao je Ćorić.

U odnosu na potpisani aneks ugovora kojim njegov sin ima pravo na plaću od 25.000 eura, rekao je da on inicirao pregovore o tom iznosu, što se razlikuje od prethodno izrečenoga, kada je rekao da su anekse potpisivali na prijedlog uprave Dinama. Dodao je kako oni nisu nikada ništa tražili od Dinama, kao ni od Marija Mamića, već su samo potpisivali ono što im je ponuđeno.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Nakon toga ga je Šime Matak, branitelj Zorana Mamića upitao za ugovore koje su u vrijeme Antinog igranja za Dinamo imali s agencijom Doye, a koja je jednom prilikom na Ćorićev račun u BiH uplatila 500.000 eura. Predložio je da se svjedoka ispita o tim ugovorima, pa je sud odredio stanku od 15 minuta kako bi se tužiteljica upoznala sa sadržajem tih ugovora. No, Ćorić nakon stanke više nije želio odgovarati na pitanja.

- Ne želim ništa odgovarati o ugovorima s agencijom Doye, jer to nije predmet ovog postupka - kazao je Ćorić na što je Matak rekao da sud odlučuje je li nešto vezano uz postupak te da se svjedoku naloži da odgovara na pitanja ili da ga se u protivnome kazni.

- Ne osjećam se dobro i nisam više sposoban odgovarati na pitanja. Imam problema s tlakom i šećerom - rekao je Ćorić, nakon čega je sudac prekinuo raspravu, a Ćorić će biti ponovno pozvan na sud kako bi se nastavilo njegovo ispitivanje.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 13:14