AFERA VINOGRAD

Sud vratio optužnicu protiv bivšeg ministra Tolušića na doradu: Tužitelji imaju tri mjeseca da je dopune

Zakon dopušta mogućnost da tužitelji od suda zatraže da se taj rok produlji, a sud im to može ili ne mora odobriti

Tomislav Tolušić

 Vlado Kos/Cropix

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda vratilo je na doradu Europskom uredu javnoga tužitelja (EPPO) optužnicu protiv bivšega ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića optuženoga u tzv. aferi Vinograd.

Europskim tužiteljima dan je instruktivni rok od tri mjeseca da dopune optužnicu, odnosno da podignu novu optužnicu, a ako to ne učine u zadanome roku smatrat će se da su odustali od Tolušićevog progona.

Međutim zakon dopušta mogućnost da tužitelji od suda zatraže da se taj rok produlji, a sud im to može ili ne mora odobriti.

Tužitelj EPPO-a Tomislav Kamber je nakon odluke suda pak kratko izjavio kako će EPPO postupiti po uputi suda te podići novu optužnicu u zadanome roku.

Optužno vijeće odluku je donijelo nakon više od dva sata nejavne rasprave u kojoj su svoje argumente iznosili europski tužitelj te Tolušićevi odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, na kraju usvojivši argumente obrane.

Niti Tolušić niti drugookrivljeni Željko Ferenc, zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koji je optužen da je pomagao Tolušiću, nisu došli na današnje ročište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 14:01