IGNORIRAO UPOZORENJA

Sudac Turudić zaprijetio Sanaderu: Izbacit ću vas iz sudnice! Ne dopuštate da rasprava ide svojim tijekom...

Zagreb, 230212.Ispitivanjem novih svjedoka Zorana Markovica i Branimira Horaceka nakon visetjedne stanke na Zupanjskom sudu nastavlja se sudjenje bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojega se u objedinjenom postupku tereti za ratno profiterstvo u aferi "Hypo" te za primanje 10 milijuna eura mita od madjarskoga MOL-a.Na slici: Ivo Sanader.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za primanje provizije Hypo banke i uzimanje 10 milijuna eura mita u slučaju Ina Mol, nastavljeno je danas na Županijskom sudu ispitivanjem svjedoka odvjetnika Zorana Markovića te bivšeg ravnatelja uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Branimira Horačeka.

Malo je nedostajalo da predsjednik sudskog vijeća sudac Ivan Turudić tijekom današnje rasprave izbaci Sanadera iz sudnice, jer ga je prekidao i ignorirao upozorenja.

- Izbacit ću vas iz sudnice. Ovime pokazujete da ne poštujete ovaj sud. Ne dopuštate, povremeno, da rasprava ide svojim tijekom - rekao mu je između ostaloga sudac nakon čega je Sanader zašutio.

Odvjetnik Zoran Marković koji je bio pravni savjetnik Vlade RH u pregovorima s MOL-om danas je dijelom izmjenio svoj iskaz dan USKOK-u u fazi istrage. Radi se o malom, ali o važnom dijelu njegova svjedočenja koji se odnosi na zahtjev Mađara da dobiju prevlast u Nadzornom odboru Ine.

- Ja sam njihov zahtjev prenio potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu. Nakon sedam do deset dana obavijestio me da je zahtjev MOL-a prihvaćen. I moj pravni savjet koji sam mu rekao bio je da se to prihvati, iako se nije nužno moralo prihvatiti - izjavio je Marković dodajući da je tako MOL dobio pet od ukupno devet mjesta u NO Ine.

Međutim, zastupnica optužbe predočila mu je da je u istrazi izjavio da je Polančecu rekao kako ne zna kako bi se to moglo prihvatiti te da je bio iznenađen brzinom donošenja takve odluke, zbog čega mu “nije bilo svejedno”.

Na to je Marković kazao kako ne vidi kontradiktornosti, jer se njegovo iznenađenje odnosilo na brzinu donošenja odluke, a ne na njezin sadržaj.

- Mislim da improvizirate - komentirao je sudac Turudić nakon što mu je dva puta pokušao ukazati na kontradiktornosti u danim izjavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:12