‘ZLATNA KOPAČKA‘ U SAD-u

Šuker kupio stan u Las Vegasu, mediji špekuliraju da je aplicirao za američko državljanstvo: Evo u kakav je biznis ušao

Kupio je stan u Las Vegasu i aplicirao za dobivanje državljanstva jer ondje ima i posao, suvlasnik je restorana

Davor Šuker

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je napustio funkciju predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva 1998. i jedan od najboljih hrvatskih nogometaša u povijesti Davor Šuker (56) povukao se iz javnosti, a 24 sata javlja kako će postati i američki državljanin. Naime, pišu da je kupio stan u Las Vegasu i aplicirao za državljanstvo.

Isti medij piše kako je Šuker u srpnju prošle godine otvorio restoran u Las Vegasu, kao suvlasnik, uz Seju Kašića (56).

Pretragom interneta pronašli smo taj restoran na portalu TripAdvisoru, gdje se predstavljaju kao "sportski bar i moderni europski restoran".

"Garantiramo najsvježiju hranu, koja se dnevno nabavlja, raznolike sastojke, visoku kvalitetu, povoljne cijene...", stoji nadalje u prezentaciji restorana.

Večernji list piše kako su Šukera nedavno u Las Vegasu navodno posjetili predsjednik HNS-a Marijan Kustić, izbornik Zlatko Dalić i prvi čovjek Rijeke Damir Mišković kada su bili na Super Bowlu.

- O restoranskom biznisu ne zna ništa i neće se miješati, jer ima maksimalno povjerenje u mene. Poznajemo se više od 20 godina, upoznali smo se u Zagrebu, u uredu mog sugrađanina Orsata Zovka. Nakon toga dolazio je u Vegas gdje bi znao biti po mjesec, dva, pa smo se nastavili družiti. On mi je kao brat. Kad smo čuli da Bugari prodaju restoran, dogovorili smo se da ga kupimo i otvorimo nešto naše - ispričao je Kašić za Večernji list i dodao:

- Poslužujemo autohtonu hrvatsku sol, masline, maslinovo ulje, pršut, vina i originalne hrvatske slastice. Moji su favoriti morski rižoto, pasta sa škampima i tartufima na bijelo i kolač od rogača.

Kašić je, nadalje pišu mediji, 23 godine radio u hotelu Bellagio, jednom od najatraktivnijih u Vegasu, gdje je susreo brojne poznate face.

image

Davor Šuker

Tom Dubravec/Cropix

No, da se Šuker nije u potpunosti odselio dokazuje i podatak da je lani na svojoj kućnoj adresi na zagrebačkom Zelengaju, kako je ranije pisao Jutarnji list, registrirao tvrtku pod nazivom Golden Boot 98 d.o.o. U njoj je tajanstveni Šuker direktor i osnivač, tvrtka ima temeljni kapital od 2,5 tisuća eura, a prijavljena je za niz djelatnosti, no njezina pretežita djelatnost je savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Tvrtka je lani prijavila prihod od 267,9 tisuća eura, te dobit od 211,2 tisuće eura. Osim toga, Šuker je ušao i u suvlasništvo još dva trgovačka društva iz Osijeka, YSolari d.o.o. za proizvodnju električne energije, te Yil Logistic d.o.o. također iz Osijeka. Partner mu je u te dvije tvrtke poduzetnik Mario Perković koji je, sudeći prema financijskim servisima, svojedobno bio u upravi jedne lokalne nogometne škole, a i u drugim tvrtkama, od kojih su neke završile u stečaju.

Jedna od Šukerovih tvrtki koje ima u suvlasništvu trebala bi se baviti proizvodnjom električne energije, baš kao što to u Hercegovini radi i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić. A upravo zbog Mamića, Šuker je prije nekoliko godina dospio na listu poreznih dužnika.

Podsjetimo, bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i legenda "vatrenih" Šuker do prije više od godinu dana bio je na toj listi, no još je prošle godine riješio i taj dug, kao i onaj prema poduzetniku Jušti Puhariću. No tada je, kako je Jutarnji list pisao, ostao bez dvije nekretnine.

Šuker je, naime, prodao tada odvjetniku iz Zagreba nekretninu u Voloskom i voćnjak na Pantovčaku. Na njima su bile zabilježbe posudbe od poduzetnika Puharića u iznosu od 838 tisuća funti te zabilježba poreznog duga spram države u visini od oko šest milijuna kuna.

Riječ je o stanu u potkrovlju od oko 150 četvornih metara u Vili Portheim u Voloskom, te voćnjaku na Pantovčaku koji se prostire na oko 700 četvornih metara. Zabilježba o potraživanju od Porezne uprave skinuta je i sa Šukerova stana od 108 četvornih metara u Zagrebu. Odvjetnik iz Zagreba tada nam je potvrdio da je došlo do kupoprodaje te kako su nekretnine sada u njegovu vlasništvu.

Šuker se, naime, našao pod lupom poreznika nakon što je potvrdio da je Mamiću posudio 12 milijuna kuna za jamčevinu njemu i sinu Mariju. Porezna uprava tada je pokrenula postupak te utvrdila nerazmjer. Navedeni iznos okarakterizirali su neprijavljenim prihodom, zbog čega mu je naloženo da u državni proračun mora platiti šest milijuna kuna poreza. Šuker, naime, nije imao dokaze da raspolaže značajnom ušteđevinom. Upravo zbog pozajmice Šukeru, koja je postala poznata prilikom poreznog nadzora, šira javnost je doznala i za poduzetnika Puharića. Prodajom nekretnina Šuker je, očito, riješio Puharića, ali i Poreznu upravu, i otada se u javnosti njega nije moglo ni čuti ni vidjeti. Poznato je da Šuker i inače vrlo malo boravi u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 08:09