EURO 2020.

SUKOB BANSKIH DVORA I HNS-aVlada: 'Nećemo dati novac zaMaksimir jer je Poljud bolja opcija'

Nogometno prvenstvo nije razlog za investicije koje opterećuju proračun, a obnova Maksimira bi to bila

Stadion u Splitu u prednosti je pred onim u Zagrebu kad je riječ o kandidaturi za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2020., doznaje Jutarnji iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Stadion s kojim bi se Hrvatska trebala kandidirati za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2020. nova je tema razmimoilaženja između šefa Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i ministra sporta Željka Jovanovića.

Licitiranje stadionima

Podsjetimo, službenom objavom Hrvatskog nogometnog saveza da se Hrvatska kandidirala za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu financiranja gradnje novog nacionalnog stadiona.

Prvo je predsjednik HNS-a Šuker istaknuo kandidaturu s novoizgrađenim stadionom u Zagrebu, a već nekoliko dana poslije uključio se ministar Jovanović. Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i ministar tada su izašli s prijedlogom da se obnovi poljudski stadion u Splitu umjesto da se gradi nacionalni u Zagrebu.

Poljud je jeftiniji

Iza HNS-ove kandidature trebala bi stati Vlada s garancijom da će se sve dogoditi u skladu s propozicijama kandidature. No, Vlada ne želi garantirati za stadion u Maksimiru jer ne žele financijski jamčiti za taj projekt, odnosno ne žele se obvezati na toliki iznos, koji je prema nekim procjenama 200 milijuna kuna. Smatraju da bi uređenje stadiona na Poljudu bilo znatno manji trošak za koji bi mogli garantirati (odnos troškova je 1:4 u korist Poljuda). Prema nekim procjenama, za adaptaciju Poljuda trebalo bi oko 10 milijuna eura. Ali šef Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker preferira da se prvenstvo organizira u Zagrebu. - Nemam ništa protiv Splita, no moj je stav da to bude u Zagrebu. Moramo uskoro ponuditi odgovor Uefi hoćemo li imati stadion sa 55.000 mjesta - rekao je šef HNS-a Šuker na konferenciji za novinare.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kažu da podržavaju nastojanja da se dio Europskog nogometnog prvenstva održi u Hrvatskoj. - Ali nikako ne možemo podržati ideju da zbog tog događaja, kao što je to bio slučaj s Europskim prvenstvom u rukometu, ulazimo u investicije koje će dodatno opteretiti državni proračun. Ministarstvo će sljedećih 20-ak godina samo za održavanje sportskih dvorana u Zagrebu i Varaždinu izgrađenih za potrebe Europskog rukometnog prvenstva godišnje izdvajati oko 44 milijuna kuna! - kažu u odnosima s javnošću Jovanovićeva ministarstva i dodaju:

- Zato mislimo da bi HNS za investicije u nogometne stadione morao sam osigurati novac. Ministarstvo je spremno pomoći HNS-u pregovorima s EK da se dio novca osigura i iz europskih fondova.

Mane oba stadiona

Pomoćnik ministra sporta Petar Skansi kaže:

- Ministar Jovanović smatra da država ne može preuzeti obvezu izgradnje stadiona u Zagrebu kad već u Splitu imamo stadion u koji je potrebno uložiti znatno manje novca da zadovolji potrebne karakteristike, a to je 55.000 mjesta.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak pak objašnjava da trenutno ni Maksimir, ni Poljud nisu u stanju ugostiti takvo prvenstvo.

- Splitska lokalna samouprava nije pokazala interes da financijski sudjeluje u projektu, a ni država, dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ipak proaktivniji kad je o tome riječ. HNS je otvoren za suradnju s oba grada, ali činjenica je da Zagreb zadovoljava više kriterija koje propisuje Uefa, a odnose se na aerodrom, hotelsku i drugu infrastrukturu - rekao je glasnogovornik Pacak.

Pomoćnik ministra Skansi kaže da je organizacija EP-a svakako dobra za imidž Hrvatske, ali da se država ne može financijski obvezati na uređenje stadiona u Maksimiru.

Svi Uefini kriteriji

- Gradonačelnik Bandić tvrdi da će napraviti novi stadion. Ako je Grad Zagreb sposoban to učiniti, to svakako pozdravljamo - rekao je Skansi. Činjenica je da Split ima pristojan stadion i da je kao mediteranski grad turistički atraktivniji od Zagreba, pa upravo u toj činjenici ministar Jovanović i prvi čovjek Splita Baldasar vide priliku za Split.

Ali u HNS-u tvrde da je prikladan stadion samo jedan od Uefinih kriterija, koje Split u pravilu ne zadovoljava, a Zagreb bi tu mogao konkurirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:15