OD IZVORA DO MORA

Šumica uz staru cestu za Verudelu zasjala nakon akcije čišćenja ambalažnog otpada

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, kaže kako su zelene politike jedan od prioriteta gradske uprave pa su kroz protekle tri godine zasadili gotovo tisuću stabala

Od izvora do mora - Pula

 Privatna Arhiva/

Pula je jedan od sedam velikih gradova koji su se uključili u ekološki projekt Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Jutarnjeg lista, Konzuma i Udruge gradova. Njegov je cilj akcijama čišćenja ambalažnog otpada povećati svijest o adekvatnom odlaganju otpada, a pošumljavanjem gradova povećati kvalitetu života u njima.

Pula svake godine obilježava Svjetski dan zaštite okoliša te je ove godine tim povodom održana akcija prikupljanja ambalažnog otpada u šumice uz staru cestu za Verudelu. Idilične šetnje prirodom do sada su ometali prizori nemarno bačenog ambalažnog otpada. Dan kasnije, na Trgu kralja Tomislava, za učenike viših razreda osnovnih škola Veruda i Stoja održano je se predavanje Tatjane Uzelac, direktorice tvrtke Starum d.o.o., koja je projektirala sve kišne vrtove na području ovog najvećeg istarskog grada.

image

Od izvora do mora - Pula

Privatna Arhiva/

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, kaže kako su zelene politike jedan od prioriteta gradske uprave pa su kroz protekle tri godine zasadili gotovo tisuću stabala. “U cilju prilagodbe klimatskim promjenama, smanjenju broja toplinskih otoka i posljedično poboljšanju klime gradskog područja, kontinuirano radimo na unapređenju stanja postojećih zelenih površina te osiguravamo nove zelene površine s autohtonim biljnim vrstama i sortama”, objašnjava Filip Zoričić.

image

Od izvora do mora - Pula

Privatna Arhiva/

Najbolji mali, srednji i veliki gradu u projektu Od izvora do mora izabrat će se prema dva kriterija - količini prikupljenog ambalažnog otpada i broju volontera. Ako titula pobjednika u kategoriji velikih gradova pripadne Puli, nagradu od 15 tisuća eura iskoristit će za uspostavu zelenog prstena duž glavnih prometnica. Osim što će intenzivni promet odvojiti od pješaka, novi drvoredi će podignuti ambijentalnu vrijednost prostora, utjecati na smanjenje toplinskih otoka i emisije ugljikova dioksida. Prostor će tako postati ljepši i ugodniji. “Kod odabira lokacija za urbano pošumljavanje vodili smo se i činjenicom da je uspostava zelenog prstena duž glavnih prometnica jedan od prioriteta definiran Strategijom zelene urbane obnove do 2030. i Programom ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ove godine u projektu Od izvora do mora sudjeluje 30 gradova, najviše do sad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 09:53