ODGOVOR

SUTKINJA BRANKA ŽIGANTE ŽIVKOVIĆ: 'Zašto Turudića i Sessu ne brine nepopunjenost Prekršajnog suda?'

 Boris Kovačev / CROPIX

Jako sam ‘počašćena’ što sam izazvala interes kolege Turudića i kolege Sesse na ovakav način - kazala nam je jučer ironično sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković, osvrćući se na medijske reakcije spomenutih sudaca na njezin istup u javnosti.

Ona je Jutarnjem otkrila da je bila izloženu pritisku Đure Sesse i suca povezanog s njim jer su insistirali da sudačko vijeće kojem je na čelu što prije ocijeni prekršajnu sutkinju koja se natjecala za Trgovački sud u Zagrebu.

Na natječaj za taj sud se, kako je doznala, javio i sin Đure Sesse, a DSV-u se silno žuri da prije nego mu za dva mjeseca istekne mandat imenuje četiri suca zagrebačkog Trgovačkog suda. Imenovanje sudaca, međutim DSV ne može obaviti sve dok ne budu ocijenjeni svi kandidati koji su se za taj sud prijavili. Žigante Živković je predsjednica sudačkog vijeća Visokog prekršajnog suda koje ocjenjuje rad prekršajnih sudaca koji su se javili na natječaj objavljen u lipnju ove godine.

Funkcioniranje

Sessa je, naime, za Večernji list ponovio da se Žigante Živković obratio SMS-om samo zato što je kao predsjednik Vrhovnog suda zainteresiran za uredno funkcioniranje sudbene vlasti, a to znači i za uredno popunjavanje sudova. Međutim, puno je žešće na njezine tvrdnje reagirao predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić kojeg Žigante Živković nije prozvala. Turudić je ustvrdio da se Sessa toj sutkinji obratio upravo na njegov poticaj jer zbog njezinog kašnjenja u ocjeni kandidata, DSV ne može imenovati ni petoro sudaca zagrebačkog Županijskog suda.

Ovog je tjedna prekršajna sutkinja Ljiljana Pirić koja se prijavila na natječaj za zagrebački Trgovački sud i čiji je rad sudačko vijeće kojem je Žigante Živković na čelu trebalo ocijeniti, povukla svoju kandidaturu. “O njezinu povlačenju informirao me u utorak popodne predsjednik DSV-a Željko Šarić, pa je sjednica sudačkog vijeća koju sam zakazala za 12. prosinca - otkazana. Novu na kojoj ćemo ocijeniti kolege zakazala sam za 19. prosinca.”

Na pitanje je li istina da je smijenjena s dužnosti predsjednice sudačkog vijeća, odgovorila je: “Jučer sam u Večernjem listu pročitala da sam smijenjena, ali mene o tome nitko nije obavijestio”. No, informacija o smjeni Žigante Živković s mjesta predsjednice sudačkog vijeća je, kako smo provjerili, netočna, jer predsjednik DSV-a koji jedini po zakonu može inicirati smjenu predsjednika sudačkog vijeća to barem zasad nije inicirao.

Predmeti čekaju

Žigante Živković kaže kako joj je drago što od Sesse i Turudića čuje da se brinu o urednom popunjavanju sudova, ali dodaje da joj nije jasno zašto je njihova briga tako selektivna i zašto brinu samo o popuni Županijskog i Trgovačkog suda u Zagrebu. “Zašto ih, primjerice, ne zabrinjava što DSV ni dvije godine i osam mjeseci od raspisivanja natječaja ne popunjava Visoki prekršajni sud? Kolega Turudić kaže da se brine o urednom rješavanju kaznenih predmeta na svom sudu, ali ni njega, ni predsjednika Vrhovnog suda ne brine što mnoge žrtve obiteljskog nasilja ne dočekaju pravdu jer predmeti na našem sudu zbog manjka sudaca padaju u zastaru.”

Ova sutkinja ističe da je krajnje čudno što je Turudić od Đure Sesse tražio da požuri rad sudačkog vijeća Visokog prekršajnog suda. “Trebao se obratiti predsjedniku DSV-a, tijelu koje imenuje suce, umjesto da to radi preko sudske uprave.”

Osvrnula se i na Turudićevu tvrdnju da DSV mora imenovati suce u roku od 6 mjeseci od raspisivanja natječaja. “Ta je odredba na snazi od 1. rujna ove godine, a svi postupci imenovanja otpočeti prije te izmjene dovršit će se po starom zakonu u kojem rok nije propisan.” Komentirala je i Turudićevu poruku da je o istupu u javnosti “trebala malo razmisliti”. “Itekako sam dobro razmislila o svemu i nije mi ni na kraj pameti blokirati izbor sudaca, već upozoriti na nedopuštene načine intervencije u proces njihova imenovanja.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 17:32