RODNI STUDIJ

Suverenist bijesan: ‘Imam sina koji je muško, ne želim da sutra bude žensko!‘

Tvrdi da će zbog svega danas u proceduru uputiti deratifikaciju Istanbulske konvencije

Marijan Pavliček
 

 Damjan Tadic/Cropix

Filozofski fakultet u Zagrebu pokreće novi Rodni studij, koji bi ako bude odobren, od 2025./2026. godišnje trebao upisivati 20 studenata, kojima će tri obavezna kolegija biti Feministička teorija, Rodna povijest i Feministička metodologija, prenosi N1.

Sveučilišne magistre i magistri ovih studija, moći će raditi u području ljudskih prava, vladinim uredima i državnim institucijama gdje se bave pravima žena i manjina, organizacijama koje se bave migracijama i izbjeglicama, svakako u znanosti i obrazovanju.

Također bi se mogli zaposliti u domaćim i međunarodnim nevladinim udrugama i organizacijama koje se bave pitanjem roda, poput arhivskih ustanova, dokumentacijskih centara, knjižnica, ženskih i LGBTIQ+ udruga, u novinarstvu i medijima, umjetničkom i kulturnom sektoru, sindikalnim i pravnim organizacijama.

Vijest o novom studiju razljutila je saborskog zastupnika Marijana Pavličeka iz Suverenista, koji tvrdi da je ovo pobjeda feminističkog i LGBT lobija u Hrvatskoj.

- Rodna ideologija ovako ulazi na velika vrata u hrvatski obrazovni sustav. Sve je počelo s Istanbulskom konvencijom kad je rodna ideologija na mala vrata ušla u pravni i odgojno-obrazovni sustav. Dosta mi je terora manjine nad šutljivom većinom, u ovom slučaju nametanje rodne ideologije ostatku društva - rekao je Pavliček na press konferenciji u Saboru, kako prenosi N1.

Očekuje od Radovana Fuchsa, ministra znanosti, obrazovanja i mladih, da ne dopusti “zeleno svjetlo” uvođenju Rodnog studija, govoreći kako će zbog svega danas u proceduru uputiti deratifikaciju Istanbulske konvencije.

- Ja imam sina koji je muško, ne želim da sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba - zaključio je, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:06