MIJENJA SE ZAKON

Sve je više detalja o služenju vojnog roka: Kreće od 1. siječnja, evo tko će imati pravo na odgodu

Svake godine između 17.000 i 18.000 muškaraca postaju punoljetni

Ilustracija

 Danijel Soldo/Cropix

Služenje vojnog roka ponovno se uvodi u Hrvatskoj od 1. siječnja 2025. godine. Politička odluka već je donesena, a u Ministarstvu obrane radi se punom parom na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj za to da već od početka sljedeće godine prvi ročnici koji će morati obvezno služiti vojni rok krenu na obuku, piše Novi list.

Još uvijek nije odlučeno hoće li trajati dva ili tri mjeseca. Pojašnjavaju kako bi služenje trajalo dva mjeseca ako bi ročnici dobivali samo temeljnu pješadijsku obuku, a ako bi vojni rok trajao tri mjeseca onda bi se tijekom zadnjeg mjeseca ročnici slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici.

Nakon odsluženja tri mjeseca, ročnici bi mogli birati vraćaju li se civile ili ostaju u Oružanim snagama.

Obuka ročnika odvijala bi se u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu, a vjerojatno i Puli, kako je Jutarnji list pisao u veljači.

Svake godine između 17.000 i 18.000 muškaraca postaju punoljetni i od 1. siječnja bit će vojni obveznici. Neće ići svi na obuku. Dio obično ne prolazi liječnički pregled, a veći broj će se, kako se očekuje, pozvati na priziv savjesti. U Ministarstvu obrane procjenjuju da će u prvoj godini obveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 ročnika i to u četiri ili pet poziva, svakih nekoliko mjeseci.

U ovom trenutku u Hrvatskoj postoji dragovoljno služenje vojnog roka. Oni koji se na njega jave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. Ministarstvo predviđa da će i oni koji će obvezno služiti vojni rok dobivati naknadu, ali ona će najvjerojatnije ipak biti nešto manja.

Vojni obveznici koji se pozovu na priziv savjesti morat će služiti civilni vojni rok, koji će biti barem dvostruko duži od vojnog. Kroz sustav Civilne zaštite bit će obučeni kako postupati u slučaju prirodnih katastrofa kao što su požari ili poplave, ili naučiti osnove pružanja prve pomoći. Također bi mogli pomagati u nekim infrastrukturnim projektima ili pomagati u sustavu socijalne zaštite. Nije poznato koliku će naknadu oni dobivati.

Bit će moguće i odgoditi služenje vojnog roka. Na primjer, oni koji nakon srednje škole upišu fakultet imat će pravo zatražiti odgađanje služenja vojnog roka dok ne završe visoko obrazovanje.

Novi list podsjeća da je između 2008., kada je zamrznuto obvezno služenje vojnog rok, i 2022. godine dragovoljno vojni rok služilo 10.327 ročnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 20:21