VELIKI SKUP

Svi još pričaju o Vučiću i Zelenskom, ali sljedećeg petka u Dubrovniku kreće novi ‘spektakl‘: Meloni šalje svog tajnika u posebnu misiju

Počašćen sam što kao dužnosnik Domovinskog pokreta govorim na tako značajnom summitu - rekao nam je ministar Šipić

Giorgia Meloni

 Giuseppe Lami/afp/profimedia/Giuseppe Lami/afp/profimedia

Sljedećeg petka u Dubrovniku počinje Europski kongres obitelji, trodnevno okupljanje najmoćnijih konzervativnih snaga na Starom kontinentu.

Domaćin kongresa, koji se kao i lani održava u našoj zemlji, politička je grupacija Europski konzervativci i reformisti (ECR) predvođena talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i njezinom strankom Braća Italije, koja u ovom sazivu Europskog parlamenta ima najviše (24) zastupnika u klubu ECR-a.

Osim "braće" Giorgie Meloni predvođene njezinom desnom rukom, glavnim tajnikom ECR-a Antonijem Giordanom, u Dubrovnik dolaze i drugi utjecajni europski konzervativci među kojima je bivši poljski premijer Mateusz Morawiecki iz Prava i pravde, druge po jačini političke snage unutar ECR-ove grupe u Parlamentu.

Rasprave o demografskoj krizi koja trese sve europske zemlje te promocija konzervativnih i kršćanskih vrijednosti bit će u središtu Europskog kongresa obitelji, a skup u Dubrovniku talijanska premijerka Meloni, kako piše Euractiv, planira iskoristiti i za približavanje njezina ECR-a Europskoj pučkoj stranci (EPP) i Patriotima za Europu, koje predvodi mađarski premijer Viktor Orbán.

- Kad je riječ o našim vrijednostima, konzervativci imaju vrlo jasnu viziju. Misija ECR-a jačanje je veza među konzervativcima oko zajedničkih vrijednosti, a kada se raspravlja o obiteljima, svi se okupljaju. Na kongres u Dubrovniku stižu i članovi EPP-a, kao i članovi Patriota za Europu - rekao je Giordano najavljujući kongres.

- Čitao sam takve najave dubrovačkog kongresa, a promatram ih prvenstveno u kontekstu toga što su u talijanskoj vladi, uz Braću Italije Giorgie Meloni, i stranke koje pripadaju Patriotima za Europu i Europskoj pučkoj stranci. Točno je da iz EPP-a i Patriota dolazi nekoliko govornika, ali težište kongresa ipak je na našim temama i na govornicima iz grupacije Europskih konzervativaca i reformista - kaže za Jutarnji list zastupnik u Europskom parlamentu Stephen Nikola Bartulica.

Može li kongres u Dubrovniku zbližiti njegovu novu stranku Dom i nacionalno okupljanje s dojučerašnjim kolegama iz Domovinskog pokreta - na kongres dolaze i DP-ovi ministri Ivan Šipić i Ante Šušnjar - kao i s oporbenim zastupnicima iz Mosta (Božo Petrov) i Hrvatskih suverenista (Marijan Pavliček)?

- Dobro je da su Šušnjar i Šipić pozvani, ali oni ipak u Dubrovnik dolaze kao ministri u hrvatskoj Vladi. Bez obzira na sve, treba otvoriti mogućnost za suradnju, jer na hrvatskoj desnoj sceni ima previše onih koji tu suradnju iz raznih razloga ometaju. Mislim da birači to ne cijene - kaže Bartulica.

O mogućem zbližavanju razjedinjene desne scene na kongresu u Dubrovniku, gdje će govoriti i njegov bivši stranački kolega Bartulica, razgovarali smo s ministrom demografije i useljeništva Ivanom Šipićem.

- Počašćen sam što kao dužnosnik Domovinskog pokreta govorim na tako značajnom summitu koji se bavi ključnom temom za budućnost Europe. Sretan sam što se takvo događanje održava u Hrvatskoj, koja je osnivanjem Ministarstva demografije i useljeništva pokazala da joj je zaustavljanje i okretanje negativnih demografskih trendova strateški prioritet. Pozdravljam i namjeru okupljanja šire političke fronte oko teme demografije jer nam je ona svima zajednička. Već sam rekao da vjerujem u nacionalni konsenzus o demografiji, pa je logično da se nadam i širem europskom dogovoru - kaže.

Zastupnik Marijan Pavliček kaže kako su njegovi Suverenisti otvoreni za suradnju, ali da "suradnja s DP-om na državnoj razini u ovom trenutku nije moguća zbog njihova ulaska u HDZ-ovu Vladu".

- U Dubrovniku ću govoriti o utjecaju države na obitelj, predstavit ću moguće mjere jer je gorući hrvatski problem loša demografska politika koja se zasad provodi tako da svaka od 555 jedinica lokalne samouprave ima svoju politiku. To je loše jer ključne demografske mjere moraju dolaziti s državne razine. To će biti naglasak mojih političkih poruka u Dubrovniku - kaže Pavliček.

Na kongres dolazi i liderica "U ime obitelji" Željka Markić, koja će svoj nastup posvetiti odgoju djece u digitalnom dobu.

- Govorit ću o tome kako nove tehnologije utječu na djecu, na odgoj djece i na odnos roditelja s njihovom djecom - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 12:22