NASTAVAK SUĐENJA

Svjedočila legenda Dinama koja je dobila otkaz jer je navodno ‘mamićevac‘, stigao i bivši centarfor modrih: ‘Ne sjećam se...‘

Svjedok nije želio odgovarati na pitanja o tome kako funkcionira menadžerski posao u nogometu

Dario Zahora, svjedok na suđenju Zdravku Mamiću u aferi Dinamo II

 Nikola Patković

U nastavku suđenja Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama, na Županijskom sudu u Osijeku svjedočio je Marijan Vlak, igračka i trenerska legenda Dinama, koji je profesionalno praktički cijeli radni vijek proveo u Dinamu sve do prošle godine kada je, kao osoba kojeg su u klubu označili pripadnikom tzv. Mamićeve struje, dobio otkaz na mjestu glavnog skauta. Pričao je o tome kako je izgledao skautski posao, naglasivši kako je sa Zdravkom Mamićem imao korektan odnos.

Međusobni respekt

- Međusobno smo se respektirali. Naravno, kada se sa Zdravkom radi bude svakakvih situacija, pa i nekih ružnih, ali generalno gledano on je poštovao moje mišljenje o pojedinim igračima koje smo skautirali. Ja nisam odlučivao koji će igrač doći, nego sam samo predlagao, a uprava je donosila odluku koja je ovisila o financijskim uvjetima, ali i nekim drugim kriterijima. Sjećam se tako da smo svojevremeno skautirali današnjeg brazilskog reprezentativca Raphinhu, koji je tada bio relativno nepoznat igrač, ali veliki potencijal. No nismo ušli u to, iako nije bio ni preskup, ali su neki drugi faktori presudili da ga ne kupimo – rekao je Vlak i dodao da u svom poslu nikad nije izravno surađivao s posrednicima prilikom transfera jer to nije bio njegov posao.

Kazao je da Marija Mamića poznaje od kada je bio dijete, da je imao agenciju u kojoj su se nalazili neki igrači, ali ne zna kako je ta agencija funkcionirala niti mu je poznato da je on osobno bio menadžer pojedinim igračima ili da je bio posrednik u transferima. Nije mu to poznato ni za Nikkyja Arthura Vuksana, kao ni za Zdravka Mamića, za kojeg, pak, zna da je 1999. i 2000. godine imao svoju agenciju.

- Znam da je Zdravko u agenciji imao 50-60 mladih igrača u koje je ulagao puno novca, brinuo o njima, individualnim treninzima, prehrani, kupovao im je aute..., ali nisu svi uspjeli napraviti karijere – kazao je Vlak.

image

Marijan Vlak, svjedok na suđenju Zdravku Mamiću u aferi Dinamo II

Nikola Patković/

Svjedočio i Zahora

Među tim igračima bio je i svjedok Dario Zahora, kojemu je Mamić bio menadžer na početku karijere, sve dok nije ušao u upravu Dinama. Nakon toga brigu o njegovoj karijeri preuzeli su Mario Mamić, Damir Jozić i Nikky Arthur Vuksan, ali se ne sjeća da je s njima imao neki ugovor o zastupanju.

Rekao je da mu Dinamo nije ništa ostao dužan, iako je bilo godina u kojima su plaće kasnile, a nekad su novac znali dobiti i u gotovini. Međutim, iz Dinama je otišao bez ikakvog duga prema njemu i misli da nije dobio nikakav novac za prijevremeni raskid ugovora.

- Uz osnovne profesionalne ugovore potpisao sam i nekoliko aneksa, a mislim da sam imao ugovorenu i podjelu transfernog obeštećenja u omjeru 50-50 ili 60-40 posto u korist kluba. Kasnije se to promijenilo, ali ne znam kako točno ni tko je o tome odlučio. Znam da se ja tome nisam protivio jer mi je kao mladom igraču u prvom planu bilo samo da igram u Dinamu. Platio bi da igraš u Dinamu, što danas više nije tako – rekao je Zahora.

Još dok je bio igrač posuđivao je novac Mariju Mamiću, s kojim je prijatelj od djetinjstva, a on mu je sve to vratio. Mario mu je bio i menadžer prilikom transfera u norveški Rosenborg. Tužiteljica Lara Kovačević pitala ga je je li mu Dinamo bio dužan 226.000 eura u vrijeme dok je bio njihov igrač, ali nije na to pitanje znao konkretno odgovoriti.

Prava imidža

- Dugova je bilo, ali sve mi je na kraju podmireno. Kada sam odlazio iz Dinama potpisali smo da nema nikakvih međusobnih potraživanja – kazao je Zahora. U optužnici, naime, stoji da je Dinamo na ime duga prema Zahori uplatio 226.000 eura tvrtki Corporate Advantage Limited, za koju navode da je u vlasništvu Zdravka i Marija Mamića. USKOK navodi da je riječ o nepostojećem dugu. Zahora je sada rekao kako su se u jednom trenutku, kada je Dinamo bio u financijskoj krizi, u klubu pojavili "neki ljudi i neka strana tvrtka."

- Moguće je da sam tada i potpisao neki dokument, ali ne znam što sam potpisao niti se sjećam jesam li novac dobio od njih ili od nekoga iz kluba. Koliko se sjećam, i neki moji suigrači su dobivali novac kao i ja, ali ne sjećam se o kojim je igračima riječ. Ne znam ni jesam li nekome prodao svoja prava imidža – ustvrdio je Zahora, nakon čega mu je tužiteljica pročitala njegov iskaz iz USKOK-a u kojem je rekao da je na prijedlog Marija Mamića jednoj stranoj tvrtki prodao svoja prava imidža, kao i da mu Mario Mamić nije bio menadžer.

- Ponavljam, ne sjećam se da sam prodao prava imidža, a Mario se brinuo o mojoj karijeri – ostao je pri ranije izrečenome Zahora, koji je rekao i da je imao bankovni račun u Švicarskoj na koji mu je Mario Mamić uplatio dio duga. Nije mu poznato da je Rosenborg platio tvrtki Real Sport Management 300.000 eura.

Na ispitivanju u USKOK-u Zahora je, inače, rekao kako su ga jedan dan pozvali u klub i obavijestili da će dug prema njemu preuzeti neka tvrtka iz Engleske koja će mu umjesto Dinama isplatiti taj dug te da je "tom prilikom u klubu od nekih stranaca dobio nekakav novac", ali se ne sjeća koliko je novca dobio ni u kojoj je valuti bio. Sjeća se da je pri tome potpisao neki papir. Novac je, kazao je, "potrošio na život". USKOK je u optužnici ovakav iskaz ocijenio nelogičnim i neuvjerljivim.

‘‘Razlozi ovakve "amnezije" svjedoka Daria Zahore se nalaze i u činjenici kako je on i danas prijateljski te poslovno povezan s okrivljenim Mariom Mamićem i Nikkyjem Arthurom Vuksanom", stoji u optužnici. Zahora se danas i sam bavi menadžerskim poslom u nogometu, ali o tome na upit Filipa Glavaša, branitelja Zdravka Mamića, nije želio pričati na sudu.

- To nije tema ovog postupka i ne bih o tome pričao, a posebno ne tebi Filipe s obzirom na sudski spor koji imam s NK Osijek (vezano uz transfer Mirka Marića iz Osijeka u Monzu, u kojem Glavaš zastupa NK Osijek, op.p.) – rekao je Zahora, nakon čega ga je Šimo Matak, branitelj Zorana Mamića, pitao općenito o poslovima posredništva u nogometu.

- Ne želim odgovarati na ta pitanja. Imate stručnjake koji vam o tome mogu pričati – zaključio je Zahora. Prije toga Glavaš mu je predao šest potvrda kojima Zahora potvrđuje da je od Zdravka Mamića primio ukupno 65.000 eura.

- To su moji potpisi, a neke sam potvrde i sam napisao. Inače, od Zdravka sam dobio puno više novca, pri čemu nismo uvijek potpisivali potvrde – rekao je Zahora, koji je potom vrlo detaljno ispričao jednu situaciju koje se jako dobro sjeća, kada mu je Zdravko Mamić na ruke dao 20-30 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 13:14