SLUČAJ PLANINSKA

SVJEDOK 'Sanader mi je rekao da odem do Fiolića i provjerim što je rekao USKOK-u'

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u aferi planinska. Pored svjedočenja bivšeg člana uprave Hrvatskih šuma Božidara Longina, najzanimljiviji iskaz dao je Marijan Horvat, vlasnik tvrtke Marijangradnja, koji je radio poslove izgradnje za Fiolića.

BIVŠI PREMIJER SANADER SE BRANI 'Ovo za što me optužujete ne bi radio ni bombaš samoubojica'

Horvat je ispričao kako ga je Fiolić upoznao i sa tadašnjim premijerom Sanaderom, kojemu je znao poslati'svoje dečke' da mu urede vrt i pokose travu. Osim toga, osobno je Sanaderu u njegovoj kući u Kozarčevoj ugradio sef, otprilike u vrijeme kada je Sanader dao ostavku, 2009. godine.

- Na dan kada je FIolić izlazio iz istražnog zatvora, dobio sam poziv da dođem u Domagojevu ulicu, u ured odvjetnika Suića. Kad sam tamo došao, u uredu su bili odvjetnik Suić i gospodin Sanader. Sanader mi je rekao da Fiolić danas ide doma, pa da odem kod njega i vidim što je pričao, i je li ga teretio. Ja sam i otišao kod Fiolića i pitao ga, ali mi je on na to rekao da to nije moj posao i da se u to ne miješam, izjavio je Horvat.

'ŠTO AKO KARAMARKO I SANADER JEDAN DRUGOME ČUVAJU LEĐA?' Piše J. Lovrić

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović predočio mu je iskaz koji je dao USKOKU u istrazi, a iz kojeg proizlazi da ga je kod Fiolića poslao odvjetnik Suić, te da ga je to zamolio telefonskim putem, međutim svjedok je ponovio da je bio u odvjetničkom uredu, da su bili prisutni i Sanader i Suić, te da je tako rekao i u USKOK-u.

Odvjetnik Prodanović stavio je primjedbu na njegov iskaz, smatrajući da je lažan, te je istaknuo kako je apsolutno nevjerojatno da USKOK ne bi zapisao takvu konstataciju o optuženom Sanaderu da je svjedok to uistinu i rekao.

Bivši član uprave Hrvatskih šuma: Nalog za kupnju zgrade došao je 'odozgora'

Bivši član uprave Hrvatskih šuma Božidar Longin posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska da je "odozgora" došao nalog za kupnju zgrade koju je to javno poduzeće trebao otkupiti od HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Zgradu od Fiolića, koji je prema vlastitom priznanju Sanaderu zbog toga isplatio 17 milijuna kuna provizije, u konačnici je preuzelo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković koji je zbog toga, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na rad za opće dobro.

Longin je kazao da su Hrvatske šume tražile prostor jer su tih godina dobro poslovale, a bile su u unajmljenim uredima. Iako su razmatrali mnogo lokacija Mate Štimac koji je u upravu došao 2006. Longinu je navodno savjetovao da je najbolja zgrada u Planinskoj ulici, iza Veterinarskog fakulteta.

Nakon nekog vremena isto mu je, tvrdi, ponovio i tadašnji predsjednik uprave Darko Beuk. "Rekao mi je da je preporuka došla odozgora i da odem pogledati kako to izgleda", prisjetio se svjedok.

Tvrdi da kada je pogledao zgradu ni pod cijenu otkaza nije želio pristati na kupnju, zbog previsoke cijene i nužnosti velikih ulaganja. Desetak dana nakon svađe Beuk mu je kazao da je uspio otkazati kupnju i da se neće seliti u Planinsku. Longin se prisjetio i da je Beuk, nakon toga, imao neugodnosti na stranačkom skupu u Karlovcu, gdje su po Čobankovićevom ranijem iskazu bili Sanader i još neki HDZ-ovi dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:23