ŠAMAR IZ EUROPE

Takvom vrstom pritiska se još nisu bavili, Hrvatska je dobila jasnu naredbu, a da je upućena prije - Thompson ‘pada‘ na sudu!

Gotovo je s praksom koja je trajala godinama

Podsjećamo, na jednoj od općih sjednica donijeto je i stajalište da poklič ”Za dom spremni” kad ga izvikuje Thompson ne predstavlja prekršaj protiv javnog reda i mira, nego je sastavni dio njegovog ustaljenog ”umjetničkog izričaja”

 Jure Miskovic/cropix/Cropix

Sud Europske unije u Luksemburgu u četvrtak je objavio za Hrvatsku važnu odluku: način na koji hrvatski Vrhovni sud i drugostupanjski sudovi ujednačuju sudsku praksu predstavlja zadiranje u sudačku neovisnost i suprotan je pravu EU.

Ugovor o Europskoj uniji svim državama članicama nalaže obavezu zaštite sudačke neovisnosti i prava građana na nepristran sudski postupak. Nakon ove odluke Suda EU, Hrvatska će morati odustati od dosadašnje prakse na Vrhovnom sudu i drugostupanjskim sudovima, prema kojoj sudac evidentičar sudske prakse, nakon što sudsko vijeće donose pravomoćnu presudu, može zaustaviti njezinu dostavu strankama u postupku ako ona sadržajem odudara od ranijih presuda toga suda u istim pravnim stvarima.

Hrvatski sudovi će nakon ove odluke Suda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 11:45