DRAMATIČNO UPOZORENJE

TALIJANSKI RIBARI DEVASTIRAT ĆE NAŠ RIBLJI FOND U ponedjeljak istječe zabrana koćarica

Ilustracija
 Nikola Vilić / HANZA MEDIA

ŠIBENIK - U ponedjeljak, 25. srpnja, točno u ponoć, istječe zabrana ribolova koćaricama u Jabučkoj kotlini, akvatoriju koji se prostire na 2500 četvornih kilometara, a koju su prije godinu dana dogovorile hrvatska i talijanska Vlada u cilju očuvanja tamošnjeg ribljeg fonda.

- Apeliram i tražim od tehničke Vlade premijera Oreškovića i tehničkom ministra poljoprivrede Davora Romića da pod hitno stupe u kontakt s kolegama iz talijanske Vlade i produže zabranu gospodarskog ribolova povlačnim ribolovnim alatima u Jabučnoj kotlini. To je najveće mriještilište škampa i oslića u Jadranu, najvažnije riblje vrste za opstanak hrvatskog ribarstva, od kojih živi preko 300 ribarskih posada. – kazao je u četvrtak u Šibeniku dipl. ing. ribarstva Petar Baranović, bivši saborski zastupnik i aktualni potpredsjednik Narodne stranke reformista.

Ako talijanska Vlada jednostrano otvori Jabučku kotlinu za ribolov, smatra Baranović, postoji opasnost da talijanska flota koćarica za samo nekoliko tjedana preore, pregazi i uništi tamošnji kompletan riblji fond, sve ono što je godinu dana zajednički čuvano.

- Bez obzira što imamo u državi imamo tehničku Vladu, ona mora urgentno djelovati jer se radi o važnoj stvari za hrvatsko ribarstvo i ako se ne produži zabrana, većina naših ribara više neće imati što loviti. U situaciji kad su sredstva kontrole teritorijalnih voda na najvišoj mogućoj razini i kada se iz državnih ureda mogu pratiti kretanja koćarica, u tim uredima nitko ništa ne radi. Isto je i službama ministarstva unutarnjih poslova, pa prema mojim informacijama krivolov talijanskih ribara nikada nije bio veći. Uprava ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede, umjesto da se bave ovom problematikom, oni se zaokupljeni time kako će zaposliti dvadesetak novih ljudi tijekom svog tehničkog mandata – zaključio je Petar Baranović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 12:09