IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Teško je i pomisliti što se sve jučer moglo dogoditi, ravnateljica škole u Zagrebu ne može doći k sebi: ‘Hvala policiji!‘

Ova situacija otvorila je problem o kojem se dugo priča, a to je nedostatak i selekcija vozača, što svakako ne umanjuje današnji događaj
 /Screenshot Hrt

Za dlaku je izbjegnuta možebitna tragedija u Zagrebu! Sve je mogao uzrokovati vozač autobusa koji je jutros trebao voziti gimnazijalce jedne zagrebačke škole na izlet u Prag, a kojemu je izmjereno 1,22 promila alkohola, prenosi HRT. Naime, na zahtjev škole proveden je tehnički pregled autobusa za koji se utvrdilo da je ispravan, a alkoholiziranog vozača zamijenio je drugi vozač. U školi su, kažu za HRT, još u šoku.

Iz policije su naveli da su oko 6 sati, na temelju višegodišnje suradnje s obrazovnim ustanovama s ciljem zaštite najmlađih sudionika u prometu, a u isto vrijeme i poštivanja prometne kulture kako bi se umanjili rizici koje dovode do prometnih nesreća, obavili nadzor autobusa i vozača koji je trebao prevoziti srednjoškolce iz Novog Zagreba na izlet prema Pragu.

"Ne smijemo ni pomisliti kakve su mogle biti posljedice, da je takav vozač sjeo za volan i vozio našu djecu," rekla je za HRT šokirana ravnateljica srednje škole.

"Škola kontinuirano obavještava policiju o svim organiziranim putovanjima. Tako je i danas, na zahtjev naše škole, u svrhu sigurnog putovanja maturanata u Prag, policija izašla u nadzor. Utvrđeno je da je autobus tehnički ispravan te da je vozač pod utjecajem alkohola. Svi smo uistinu šokirani, ali i zahvalni na suradnji policije sa školom, kao i zbog činjenice da učenici nisu krenuli na put s vozačem koji je bio pod utjecajem alkohola. Učenici su nastavili putovanje s novim vozačem. Apeliram na to da ovakve policijske provjere tehničke ispravnosti autobusa i samih vozača postanu uobičajena praksa," poručila je Ines Šimac, ravnateljica XIII. Gimnazije.

"Prije svega je bitna sigurnost djece, da oni sigurno krenu na put, u tom trenutku se treba naći zamjenski autobus ili u ovom slučaju vozač, što osiguravamo preko naših partnera," rekao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Dobra suradnja policije i obrazovnih ustanova najbolje je rješenje kada su u pitanju školska putovanja i sigurnost djece.

"Ovisno kada je dogovoreno vrijeme polaska, oni dođu barem pola sata ranije, ulaze u autobus, provjeravaju kakvo je stanje autobusa, ne smije u autobusu biti prtljaga, zatim ide testiranje tahografa i vozača na alkohol," kazala je Helena Strugar, profesorica povijesti u zagrebačkoj gimnaziji Lucijana Vranjanina.

Ova situacija otvorila je problem o kojem se dugo priča, a to je nedostatak i selekcija vozača, što svakako ne umanjuje današnji događaj.

"Prema podacima za unutarnji prijevoz putnika pri HUP-u, u ovom trenutku nedostaje oko 15 posto vozača za održavanje posebnih linija, što je otprilike 1500 vozača," otkrio je Hrvoje Meštrović, predsjednik koordinacije autoprijevoznika pri HUP-u.

"Ovo je stvar neodgovornog pojedinca koji se jednostavno pojavio na polasku onako kako nije smio," naglasio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija. Dodao je i da je ovo izolirani slučaj, koji se više nikada ne smije ponoviti, prenosi HRT na čijim stranicama možete pogledati i cijeli video prilog o ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:39