NOVA ZAVRZLAMA

Tisuću djece bojkotira školu, oglasila se pravobraniteljica, ali i ministar: ‘Garantiramo normalno odvijanje nastavnog procesa‘

Ministar obrazovanja Fuchs apelirao je jutros na to da se djeca vrate u školu i izjavio je da garantira da će se nastava normalno odvijati

učionica ilustracija

 /Gualtiero Boffi/panthermedia/profimedia

"Ured pravobranitelja za djecu s osobitom pozornošću i zabrinutošću prati razvoj situacije u predmetnoj školi/razredu te poduzima korake u skladu sa svojim ovlastima. Zatražene su informacije svih uključenih u postupak kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za kršenje sporazuma.

Svima nam je u interesu da se ova situacija smiri te da sva djeca pohađaju nastavu u sigurnom i poticajnom okruženju, a djetetu s teškoćama da se pruži primjerena pomoć i podrška, stoga ponovno apeliramo na sve uključene dionike i sustave na hitan pronalazak rješenja", komentirali su nam iz Ureda pravobranitelja za djecu Helence Pirnat Dragičević današnji bojkot nastave u novozagrebačkoj školi.

Iako se nakratko smirila situacija u školi u koju je u rujnu upisan dječak zbog kojeg se cijeli prijašnji razred ispisao, sve se vratilo na mrtvu točku. Roditelji su dječaka u ponedjeljak doveli nenajavljeno na nastavu, iako je dogovor bio da dok traje vještačenje neće. Ostala djeca su nakon toga otišla kući, a Učiteljsko vijeće je na kasnijem sastanku odlučilo da danas neće biti nastave u cijeloj školi koja ima više od 1000 učenika. Ravnatelj je zbog silnog pritiska dao neopozivu ostavku.

Neispunjena jamstva?

Prije dva tjedna roditelji su na sastanku kod Pravobraniteljice za djecu dobili jamstva da će institucije obaviti sve što im je u nadležnosti da se osigura sigurnost njihove djece na nastavi, ali oni smatraju da to trenutno nije slučaj.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje su nam rekli da je svaki roditelj osobno odgovoran za svoje dijete sukladno pozitivnim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj.

"Agencija za odgoj i obrazovanje ispunjava sve obveze koje je preuzela i odrađuje sve sukladno zakonskim propisima koji nas obvezuju. U stalnom smo kontaktu sa školom, a o daljnjim postupanjima saznat ćete pravovremeno", napisali su nam u molbi za komentarom krizne situacije u školi.

image

Radovan Fuchs

Goran Mehkek/Cropix

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs apelirao je jutros na to da se djeca vrate u školu i izjavio je da garantira da će se nastava normalno odvijati.

"Ovo je jako tužna priča. Očekivao sam da će nakon svih razgovora, dogovora, uvjeravanja i objašnjavanja kako stvari stoje i koji su postupci, svi dionici u ovom slučaju razumjeti i pokušati djelovati na dobrobit svih učenika. Ja ih molim da se vrate u školu jer nema razloga za bojkot. Garantiramo normalno odvijanje nastavnog procesa."

‘Nije rješenje otići‘

Što se tiče ravnateljeve ostavke, Fuchs kaže da nije rješenje otići, već treba riješiti problem.

"Ja ga molim da još jednom razmisli i da ne daje ostavku. Nadam se da će promisliti, da je to bio nekakav njegov ishitreni potez. Mislim da su i on, ali i svi djelatnici škole ti koji trebaju maksimalno raditi ka normalizaciji i smirivanju ove situacije", rekao je Fuchs za HRT.

Dodao je da, koliko on zna, učenik u novoj školi nije uzrokovao probleme.

"Ne mogu sad staviti ruku na srce i točno reći je li taj učenik nešto verbalno dobacio ili nije. Ne znam. Ali učenik je bio dva dana u školi. Nakon toga više nije bio u školi. Nakon toga su se rješavale stvari i sada je trebao biti uveden u razred i trebao je krenuti taj proces odvijanja redovite nastave."

Roditelji su svoju djecu povukli s nastave jer tvrde da su na prethodnom sastanku dobili jamstvo da se problematični učenik neće vratiti u školu do Nove godine, a Fuchs kaže da za takva obećanja ne zna.

"Spominjanje kraja godine, ne znam odakle to. To im ministarstvo nije obećalo. To je nešto na što se referiraju u ovom sastanku kod pravobraniteljice, ali koliko sam upoznat, to ni tamo nije bilo rečeno, ali možete pitati nju", rekao je Fuchs i ustvrdio da je Ministarstvo sve što je moglo i trebalo napraviti, riješilo unutar 24 sata.

Danas u 18 sati roditelji najavljuju mirni prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 21:27