LAŽI I PODVALE

Tko je taj genij iz Mosta koji se boji da će ga žene spaliti na lomači?

Pravo izbora, temelj demokracije i slobode, to Savjet za znanost i obrazovanje Mosta odriče ženama

Zvonimir Troskot, Nikola Grmoja, Božo Petrov

 Tomislav Kristo/Cropix

Savjet za znanost i obrazovanje stranke Most o kojem na njihovoj mrežnoj stranici nema ni slova pa ne znamo tko su članovi - hm, možda ima i članica iako sumnjamo – objavio je da ‘suptilnost koja se nalazi iza Rodne teorije promiče izravan sukob muškaraca i žena, kao i povijesni revanšizam prema kojima se prema povijesnom pregledu Rodne povijesti potlačenima i kroz povijest progonjenima predstavljaju isključivo žene‘.

Tko li je osmislio ovaj genijalan zaključak, tko su ti znanstvenici i stručnjaci za obrazovanje koji se boje da će žene, osnažene rodnom teorijom, početi vraćati muškarcima milo za drago, možda ih spaljivati na lomačama, tko će ga znati, svašta tim ženskinjama padne na pamet.

Ne zaboravimo da je hrvatski blaženik koji nikako da postane svetac, Alojzije Stepinac, smatrao da su žene u hlačama ‘đavolji okot‘. Ne, žene nisu bile i ostale potlačene i progonjene, femicid je uveden u kazneni zakon iz hira, nije to zato što partneri ubijaju žene kad odluče da više ne žele prihvaćati njihovo nasilje, samovolju, što god.

Pravo izbora, temelj demokracije i slobode, to Savjet za znanost i obrazovanje Mosta odriče ženama.

Ne treba pametovati, Anka Mrak Taritaš je rekla sve:

- U strahu od ženskih prava i individualnih sloboda i u želji da ih unazade što više, Suverenisti, Mostovci i Domovinski pokret pozivaju se na bauk rodne ideologije, koji nigdje u stvarnom svijetu, i ni u kakvim studijima i konvencijama ne postoji, podvaljuju nam sulude priče o teroru manjina i krivca za sve boljke našeg čovjeka pronalaze u ženama i manjinama, kazala je Mrak Taritaš.

- I to je rodna ideologija - pokret kojim se lažima i manipulacijama želi žene pretvoriti u robinje, a sve koji su drukčiji jednostavno izbrisati iz postojanja, dodala je zastupnica.

Istanbulska konvencija, stalna meta napada svih desničara i udruženih religija, katoličke, pravoslavne i islama, ne nameće neki treći rod, to je najobičnija laž. Evo što kaže: ‘rod označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce‘. Žene i muškarce! Binarno.

U sklopu rodnog identiteta se govori o osobama koje ga ne pronalaze u binarnoj podjeli ne zato što su tako poželjeli ili je to pomodarski (ako ima i takvih, stručnjaci ih brzo detektiraju), nego zato što su tako biološki determinirani, rođenjem. Rodne studije ni Istanbulska konvencija ne nameću premoćnoj većini, koja svoj rodni identitet bazira na spolnim karakteristikama, prihvaćanje nebinarnosti.

Oni koji se ne mogu pronaći u binarnoj podjeli moraju imati pravo odabrati vlastiti identitet, sve ostalo je nasilje većine nad manjinom protiv čega se demokracija mora boriti.

Jezik je sredstvo kojim doživljavamo i opisujemo svijet, stvaramo koncepte. Hrvatski jezik pokazuje da razumije da svijet nije binaran. ‘Gramatički rod riječi (m, sr, ž) nema ili ne mora imati veze sa stvarnim spolom‘. Sapienti sat!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 02:20