POTPORE KANDIDATIMA

TKO JE ZA KOLINDU, A TKO ZA IVU? Dan uoči izborne šutnje stižujavne potpore hrvatskih uglednika

U izražavanje potpore jednom od kandidata uključile su se brojne ugledne javne osobe, gospodarstvenici, nevladine udruge, umjetnici...
 Cropix

Borba između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović za svaki glas trajat će, po svemu, sudeći do posljednje minute izborne kampanje za predsjednika. Premda izborna šutnja nastupa za manje od 12 sati kandidati niti u finišu kampanje nisu propustili objavljivati tko im sve daje potporu. Osim političkih stranaka u izražavanje potpore jednom od kandidata uključile su se brojne ugledne javne osobe, gospodarstvenici, nevladine udruge, umjetnici... Tako je danas kandidatkinji HDZ-a stigla potpora Udruge Blokirani.

- Udruga Blokirani je pri kraju ove predsjedničke kampanje jasno priopćila da će podržati predsjedničkog kandidata koji sasvim nedvosmisleno i vrlo jasnim riječima - JAVNO - podrži ciljeve udruge Blokirani, i koji kaže da će: zatražiti moratorij na ovrhe i/ili podržati zahtjev udruge Blokirani kojim od Ustavnog suda tražimo da proglasi neustavnost Ovršnog zakona. Kolinda Grabar Kitarović je u sučeljavanju TV Nove javno, jasno i nedvosmisleno rekla da će kao prvi potez predsjednice zatražiti da se ispita ustavnost Ovršnog zakona! I time ispunila naš jasni zahtjev! Pozdravljamo njezino obećanje i pozivamo sve građane s blokiranim računima da joj svojim glasom daju priliku da nam autoritetom Predsjednice pomogne! - navela je Udruga na svoj facebook stranici. Dan ranije Josipović je primio Udrugu Franak koja je prihvatila njegove prijedloge oko oko rješavanja problema građana koji imaju kredite sa valutnom klauzulom te dogovorila tri nova prijedloga, a on im je obećao i da će u svoj Savjet za gospodarstvo imenovati jednog njihovog predstavnika.

Dok je Kolinda Grabar Kitarović jučer dobila potporu Generalskog zbora i Stožera za obranu Vukovara koji objašnjavaju da su za nju jer se “iskristalizirala kao kandidatkinja koja se bori za nacionalne interese” uz Josipovića su stali Bojan Glavašević i general Rahim Ademi.

- Glasat ću za predsjednika Josipovića jer je on domoljub koji cijeni branitelje koji su dali najviše u Domovinskom ratu i koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države - poručio je Ademi. Podrška Bojana Glavaševića došla je pak u okviru potpore Građanske inicijative Kišobran.

Feministička uvjerenja

- Podržavamo Josipovića jer je za građansku i tolerantnu Hrvatsku - izjavili su članovi inicijative koja osim Glavaševića okuplja i glumce Vilija Matulu i Uršu Raukar te feministkinju Radu Borić.

- U Ivi Josipoviću prepoznali smo čovjeka koji će se zalagati za ljudska prava, pravdu i pravnu državu i koji predstavlja snagu u društvu koja će se zalagati za te vrijednosti - rekla je Raukar.

I poznata psihologinja Mirjana Krizmanić stala je uz Josipovića.

- Ja ću u nedjelju izaći na drugi krug i glasati za Ivu Josipovića. Prvo zato što smatram da je on pravi domoljub. Drugo zato što smatram da je on izuzetno sposoban, obrazovan i talentiran za taj posao. I zato vas sve pozivam da izađete i glasate za Ivu Josipovića - poručila je Krizmanić.

Za Kolindu Grabar Kitarović javno se pak, izjasnila sveučilišna profesorica Gordana Cerjan Letica. Podržava ju, objasnila je, zbog svojih najdubljih feminističkih i profesionalnih uvjerenja.

- Kao poliglotkinja, bivša ministrica vanjskih poslova, karijerna diplomatkinja, ali i kao žena bez predrasuda prema drugim svjetonazorima, vjerama i uvjerenjima, Kolinda Grabar Kitarović zaslužuje naše ženske glasove: liberalne, laburističke, zelene, socijaldemokratske i konzervativne - objasnila je Cerjan Letica.

Potpora Josipoviću iz gospodarstva

I iz gospodarskog sektora stigle su potpore. Branko Roglić, vlasnik ili većinski vlasnik ukupno 18 tvrtki u više zemalja, Vuk Vuković, predavač na Katedri za ekonomiju Zagrebačke škole ekonomije i managementa i Gordana Deranja, predsjednica Uprave tvrtke Tehnomont d.d. danas su se javnosti obratili pismom u kojem objašnjavaju zašto smatraju da bi građani te osobito poduzetnici ''trebali podržati pravi put'' odnosno Josipovića.

- Pred nama je važan izbor između dvaju programa ustavnih reformi koje garantiraju manje poreznih opterećenja i bolju poslovnu klimu ili povećanja javne potrošnje i viših poreza, kao jedine solucije za veću potrošnju. Izlazak na birališta 11. siječnja način je na koji možemo dati i osobni poticaj viziji Hrvatske kakvu želimo graditi kao poduzetnici i stručnjaci sljedećih pet godina. Zemlja se nalazi u ključnoj i osjetljivoj fazi oporavka. Preuzimanjem odgovornosti za njezinu budućnost možemo je i moramo izvesti na pravi put. Glasajmo u skladu s našim poslovnim vrijednostima i uvjerenjima, a pozitivni će rezultati, uvjereni smo, slijediti našu prosudbu - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:03