ODRŽAVANJE SLIVNIKA

Tomašević ima pitanje za Bandića: ‘Zašto Varaždin nije poplavljen, a centar Zagreba jest...‘

Tomislav Tomašević najavio je u subotu da će tražiti izvješće o čišćenju slivnika i održavanju mreže urbane oborinske odvodnje
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević najavio je u subotu da će tražiti izvješće o čišćenju slivnika i održavanju mreže urbane oborinske odvodnje da vide je li zbog blokada u sustavu došlo do još veće štete prilikom noćašnjeg nevremena u Zagrebu.

- Tražit ćemo da to izvješće na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine podnese gradonačelnik Milan Bandić - izjavio je za Hinu Tomašević.

- Bila je jako velika koncentracija padalina, velika količina u jako kratkom vremenu, međutim ako usporedimo recimo centar grada s padalinama koje su pale u Varaždinu, onda je očito da nešto ne valja u gradu kada je takva šteta nastala u Zagrebu u odnosu na Varaždin - rekao je Tomašević.

Kaže i kako je očito da sustav mreža i oborinske odvodnje kakav imamo u Zagrebu ne može izdržati toliki napore jer je star.

S druge pak strane, kaže, sve više imamo asfalta i novih zgrada koje se spajaju na sustav, a sve manje zelenih površina koje mogu upiti te padaline.

- Iz te perspektive trebamo razmišljati kako modificirati sustav za izazove klimatskih promjena jer na žalost će ovakvih ekstremnih vremenskih uvjeta biti još više - poručio je Tomašević.

Napomenuo je i da u tome ne pomaže i deforestacija (smanjenje šume) Medvednice, gdje onda slivne vode, još uz eroziju, idu dolje prema gradu, pa to stvara još veći pritisak na sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 08:29