ZABRINJAVAJUĆI TREND

TOP LISTA NAJBOLJIH SVEUČILIŠTA Čak 600 fakulteta bolje je od onog u Zagrebu

Ono što zabrinjava jest negativan trend koji pokazuju podaci QS-a u posljednje dvije godine. Naime, Sveučilište u Zagrebu na listi 2012. godine bilo je pozicionirano od 551. do 600. mjesta, dok se godinu ranije nalazilo između 501. i 550. mjesta.

Massachusetts Institute of Techology (MIT) najbolje je sveučilište u svijetu u 2013. godini, a slijede ga Harvard, Cambridge, University College London i Imperial College London, pokazalo je najnovije istraživanje QS World University Rankings.

Na listi 800 sveučilišta, Sveučilište u Zagrebu uvrstilo se između 601. i 650 mjesta što je pad u odnosu na prošlu godinu kada se brojem bodova pozicioniralo kategoriju iznad, između 551. i 600. mjesta.

Godinu ranije jedino hrvatsko sveučilište na listi našlo se između 501. i 550. mjesta. Prema QS Word University Rankings-u, koje sustavno vodi komparaciju svjetskih sveučilišta posljednjih deset godina, Zagrebačko sveučilište bilježi kontinuirani pad u nekoliko posljednjih godina. Sada se svrstava u pretposljednjoj skupini sveučilišta najlošijih na svijetu. Uz bok Sveučilištu u Zagrebu našla su se sveučilišta poput onih u Teheranu, Johannesburgu, Canberri, Varšavi, Budimpešti, Istambulu...

- Predviđam da ćemo s vremenom nestajati s ove i sličnih svjetskih listi jer je politika prema Sveučilištu očajna. Mogao bih sada biti ciničan, no istina je da već dulje vrijeme upozoravam da će nam se ovo dogoditi. Dodatni problem je što kad sporo tonete, sporo se i izvlačite, prokomentirao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Bolji rang od zagrebačkog ima Sveučilište u Ljubljani pozicionirano ove godine između 551. i 600. mjesta, a lošije je Sveučilište u Beogradu koje se nalazi u klasi najlošijih svjetskih sveučilišta na 701+. mjestu, zajedno s primjerice Sveučilištem u Kuwaitu. Poziciju deset vodećih svjetskih sveučilišta drži šest američkih i četiri britanska sveučilišta, a slijedi ih švicarski Federal Institute of Technology u Zurichu te University of Torontu. Od europskih sveučilišta visoko se, oko 50. mjesta, drži njemački Technische Universitat Munchen i University ofAmsterdam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:16