IZNENADNA SMRT

Tragičan kraj Ante Ćorušića, kolege su redom u teškom šoku: ‘Strašno. Ne mogu vjerovati da ga više nema‘

Prema dostupnim informacijama, Ćorušić je pao s visine oko sedam metara kad je krenuo protupožarnim stepenicama u trgovinu
 Ronald Goršić/Cropix

Dugogodišnji ravnatelj najveće hrvatske bolnice, KBC-a Zagreb, prof. dr. Ante Ćorušić (66), poginuo je u ponedjeljak ujutro u krugu bolnice. Prema dosad dostupnim informacijama, pao je s visine oko sedam metara, s protupožarnih stepenica, te je na mjestu preminuo.

Kolege su mu odmah priskočile u pomoć i započele reanimaciju, ali zbog težine ozljeda, nažalost, nije mu bilo spasa. Prema neslužbenim informacijama, kolegama je rekao da ide u trgovinu, koja se nalazi ispod upravne zgrade, krenuo je protupožarnim stepenicama, a kako je došlo do tragedije, utvrdit će policija. Naime, odmah po dojavi, stigla je policija koja je ogradila mjesto gdje je Ćorušić pao i satima obavljala očevid.

Vidno uzrujani kolege rekli su nam da su u nevjerici i da im treba vremena da procesuiraju cijeli događaj. Jedan od suradnika kazao nam je da ga je sreo po dolasku u bolnicu, da su razmijenili nekoliko rečenica.

image


Josip Bandić/Cropix

- Vodili smo uobičajeni razgovor kao i uvijek kad se vidimo na poslu. Ne mogu vjerovati da ga više nema.

Još jedan liječnik rekao nam je da je za nesreću doznao od kolege.

- Kako mi je ispričao prijatelj i kolega, čuo se udarac pa su otišli vidjeti što se dogodilo. Nije im ni na kraj pameti bilo da će ih dočekati prizor koji nikad neće zaboraviti. Još je gore što kao liječnici nisu mogli ništa napraviti, nego konstatirati smrt - rekao nam je liječnik s Rebra.

Vijest je poput bombe odjeknula u liječničkim krugovima ali i šire, s obzirom na to da je Ćorušić dugo godina bio aktivni član HDZ-a, te se, u više navrata, spominjao kao kandidat za funkciju ministra zdravstva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nakon što se doznalo za tragediju, kazao je da ima informaciju PU zagrebačke da je pored zgrade KBC Rebro na pločniku nađeno tijelo osobe koja nije bila živa.

image
Josip Bandić/Cropix

- Razumjet ćete da je očevid u tijeku i da policija mora obaviti ono što i inače radi u ovakvim slučajevima - rekao je ministar Božinović.

Doprinos hrvatskom zdravstvu

I premijer Andrej Plenković oglasio se povodom smrti prof. Ćorušića.

- S velikom sam tugom primio vijest o iznenadnoj smrti Ante Ćorušića, uglednog liječnika i profesora, dugogodišnjeg ravnatelja KBC-a Rebro, koji je dao velik doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu. Obitelji Ante Ćorušića i svim njegovim suradnicima izražavam duboku sućut - objavio je premijer Andrej Plenković na X-u.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u povodu smrti ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića sućut u ime Hrvatskoga sabora i osobno njegovoj obitelji, u kojoj navodi da je s velikom žalošću primio šokantnu vijest.

- U HDZ-u, čiji je član bio od samih početaka, posebno će nam nedostajati važan doprinos dragog kolege Ćorušića koji je davao kao predsjednik stranačkog Odbora za zdravstvo. K tome, uvijek ćemo pamtiti kako se u presudnim danima hrvatske borbe za slobodu i samostalnost stavio na raspolaganje kao liječnik dragovoljac na ratištima diljem Domovine, na čemu mu ostajemo trajno zahvalni - među ostalim je istaknuo Jandroković.

Kolege liječnici, nakon što su doznali za smrt prof. Ćorušića, u nevjerici su izražavali sućut.

- U potpunom sam šoku, tako da sve što mogu jest izraziti iskrenu sućut obitelji ravnatelja Ćorušića. To je jedna velika tragedija - kaže ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

I ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić duboko je potresen viješću.

image
Ronald Goršić/Cropix

- Strašno. Mislim da smo svi u velikoj nevjerici. Iskrena sućut obitelji, svim suradnicima i djelatnicima KBC-a Zagreb - rekao nam je Lukšić.

Dugogodišnji prijatelj, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu, Dražen Jurković, također je kazao da je u šoku te je izrazio sućut obitelji.

- U teškom sam šoku, bez riječi sam. Znam ga 33 godine, još od rata. Bili smo prijatelji i mogu reći da je sjajan čovjek i sjajan stručnjak. Hrvatsko zdravstvo izgubit će jako puno. Iskrena sućut, prije svega supruzi Janji, djeci i ostatku obitelji, prijateljima i svim djelatnicima bolnice koju je godinama vodio - rekao je.

I Hrvatska liječnička komora izražava iskrenu sućut obitelji i suradnicima zbog iznenadne i tragične smrti ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušića.

- Dugogodišnji ravnatelj najveće hrvatske bolnice, sveučilišni profesor, specijalist ginekologije i opstetricije, predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju HLZ-a ostavio je značajan trag u hrvatskom zdravstvu. Njegov iznenadni odlazak gubitak je za medicinsku zajednicu - kažu iz HLK.

image


Josip Bandić/Cropix

Ostat će zapamćen

U ovom teškom trenutku, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, izražavam iskrenu sućut obitelji i najbližima.

- Duboko smo potreseni preranim odlaskom našeg dragog kolege Ante Ćorušića, koji će ostati zapamćen kao vrhunski liječnik ginekolog, profesor na Medicinskom fakultetu, ravnatelj KBC-a Zagreb, hrvatski branitelj te uvaženi član hrvatske i međunarodne znanstvene zajednice - priopćio je Beroš.

- Njegov karijerni put od liječnika obiteljske medicine do dugogodišnjeg ravnatelja najvećeg kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj obilježila je neiscrpna predanost liječničkom pozivu koji je trajao preko 40 godina. Antin plemeniti duh i domoljublje zauvijek će ostati u našim srcima, mislima i molitvama - zaključio je ministar.

image


Josip Bandić/Cropix

I dekan Medicinskog fakultet i predstojnik Klinike za ženske bolesti KBC-a Zagreb, Slavko Orešković, u ime Medicinskog fakulteta izrazio je sućut obitelji.

- Bio je dugogodišnji nastavnik na fakultetu, bio mi je kolega u Petrovoj. Ne znam detalje što se dogodilo, ali mi je iznimno žao zbog nesretnog događaja - rekao je Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 17:49