OPREZ

Trenutno najzagađeniji zrak u Hrvatskoj je na Visu, izmjerena suluda količina tvari s opasnim učinkom na zdravlje!

Što su temperature zraka više i što su vrućine dugotrajnije, to je veća vjerojatnost pojave epizodnih stanja ozona

Komiža

 Josko Supic/Cropix

Na Visu su jutros izmjerene izuzetno visoke koncentracije prizemnog ozona u zraku, a prema podacima mjerne postaje Hum, na ovom otoku je trenutno najzagađeniji zrak u Hrvatskoj, prenosi Morski.hr.

Vis je označen crvenom bojom koja označava lošu kvalitetu zraka, dok je u Koprivnici, Osijeku i Zagrebu zrak umjerene kvalitete. Ozon je vrlo oksidirajući plin koji nastaje kao prirodni i umjetni spoj. Budući da nastaje fotokemijskim reakcijama, prekomjerno onečišćenje povezano je s ljetnom sezonom kada je insolacija najjača.

Što su temperature zraka više i što su vrućine dugotrajnije, to je veća vjerojatnost pojave epizodnih stanja ozona. Svjetska zdravstvena organizacija definira ga kao jednu od tvari u zraku s najštetnijim učinkom na ljudsko zdravlje.

image

Kvaliteta zraka u Hrvatskoj

Screenshot/ISZZ

Kod ljudi izaziva iritaciju očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva. Simptomi izloženosti prizemnom ozonu koji se pojavljuju uključuju kašalj, iritaciju grla, bol prilikom dubokog udisanja zraka, bol u prsima te glavobolju i mučninu. Posebno je štetan za djecu, osobe s bolestima pluća, starije osobe i ljude koji obavljaju različite poslove na otvorenom.

U zemljinoj gornjoj atmosferi javlja se kao prirodan kemijski spoj koji štiti zemlju od štetnog zračenja, ali u donjim slojevima atmosfere pojavljuje se kao umjetni kemijski spoj i naziva se prizemni ozon.

Za razliku od stratosferskog ozona, prizemni je ozon nepoželjan. Snažno reagira s drugim molekulama, pa tako oksidira gotovo sve metale i razgrađuje nezasićene organske spojeve i boje. Štetnost prizemnog ozona očituje se i u uništavanju prinosa usjeva i šuma kod biljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:40