PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Trifunović je egomanijak kojeg je teško braniti, ali ovo što se događa je sramotno. Bemu miša, to je - Instagram objava!

Privođenje beogradskoga glumca samo je nastavak trenda koji je posljednjih mjeseci eskalirao, a koji bi trebalo sasjeći u korijenu

Sergej Trifunović

 Sasa Buric/Cropix

Tijekom osamdesetih godina jedan je članak Kaznenog zakona SFR Jugoslavije bio predmet javnih polemika i protesta intelektualaca. Bio je to članak 133. koji je sankcionirao ono što se kolokvijalno zvalo "verbalni delikt".

Taj je članak propisivao da će onaj "tko natpisom, letkom, crtežom, govorom ili na drugi način poziva … na otpor prema odlukama nadležnih organa vlasti… ili zlonamjerno i neistinito prikazuje društveno-političke prilike u zemlji" biti kažnjen zatvorom od jedne do deset godina.

Članak 133. ukinut je posljednjih mjeseci socijalizma nakon burne kampanje, peticija i javnih prosvjeda. U Hrvatskoj sličan zakonski propis ne postoji. Osim - ispada - ako niste netko tko je došao na granični prijelaz iz Srbije. I - dakako - ako niste...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:30