OPASAN ANTIBIOTIK

Trudnici dao lijek koji je mogao naštetiti fetusu

Zagrebački ginekolozi ne slažu se s odlukom dr. Jamala da ženi u 15. tjednu trudnoće propiše lijek koji prema FDA ima oznaku štetnog za plod

ZAGREB - Liječnik mi je prije desetak dana propisao antibiotik Doksiciklin (tetraciklin) za liječenje streptokoka serogrupe B, ali srećom ga nisam uzimala jer sam se konzultirala s drugim liječnicima koji su mi rekli da taj lijek trudnice ne smiju piti zbog opasnosti za nerođeno dijete.

To vam govorim samo zato da upozorim ostale trudnice da paze kad im se propiše neki lijek i da obavezno traže drugo mišljenje jer u suprotnom mogu imati velikih problema - kaže trudnica Tanja (podaci poznati redakciji) koja je u 15. tjednu trudnoće i želi ostati anonimna jer, kaže, s njezinim je djetetom sve u redu, ali je još uzrujana nakon što je doznala da je lijekom mogla ugroziti život nerođena djeteta.

Štetan za kosti, nokte i zube

Smatra da s njezinim slučajem treba biti upoznata javnost s obzirom na to da joj je čak četvero ginekologa reklo da se ta vrsta streptokoka ne liječi tom vrstom antibiotika i da njegova uporaba “nije preporučljiva trudnicama”. I u uputstvu doslovce piše da tetraciklini prolaze kroz placentarnu barijeru te se mogu naći u tkivima fetusa, gdje izazivaju štetne učinke na razvoj fetusa (usporavanje razvoja kostura i noktiju, promjene na zubima u smislu trajnih diskoloracija i hipoplazije zubne cakline).

Očito je da se liječenje Doksiciklinom trebalo izbjeći i iz drugih razloga jer je antibiogram pokazao da bi kod Tanje učinkoviti bili drugi antibiotici poput ampicilina ili penicilina. No, ginekolog dr. Assad Jamal iz ginekološke ambulante primarne zdravstvene zaštite u zagrebačkom naselju Vrapče tvrdi da Doksiciklin ne treba davati samo u drugom dijelu trudnoće.

- Nema čvrstih dokaza da je taj antibiotik štetan, osobito ako se uzima kratko vrijeme, kao što je to trebala i pacijentica, odnosno četiri-pet dana - tvrdi dr. Jamal. Naglašava da kao ginekolog radi već tridesetak godina i da nema problema s Doksiciklinom te da ga propisuje kad je potrebno, kao što je to prema njegovu mišljenju bilo i u ovom slučaju.

Međutim, nekoliko ginekologa koje smo pitali za mišljenje vrlo nam je decidirano reklo da trudnicama ne treba davati tetracikline jer mogu šetiti fetusu.

Ocjena FDA

- Američki FDA ocjenjuje opasnost svakog lijek slovima, a tetraciklin ima oznaku D, što znači da postoje dokazi o štetnosti za fetus. Taj se antibiotik može davati samo ako je ugrožen život žene nekom pogibeljnom bolesti - kaže doc. dr. Ratko Matijević iz Klinike za ginekologiju KB-a Sveti Duh.

I dr. Zlatko Topalović, ginekolog s dugim stažem u Domu zdravlja Centar, kaže da tetraciklini nisu za trudnice.

Također smatra da se streptococcus serogrupe B ne treba liječiti tijekom trudnoće jer zapravo ne predstavlja opasnost, a ako se liječnik ipak odluči na liječenje, onda treba odabrati neki drugi antibiotik. Liječenje treba početi pred kraj trudnoće, odnosno prije poroda, kad bi ta bakterija mogla narušiti zdravlje djeteta tijekom poroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:38