FENOMEN U ISTRI

‘Tu sam 30 godina, ovo još nikad nisam vidjela!‘ ‘Obala se zabijelila, meteorolog objasnio kako je došlo do neobične pojave

Fenomen može biti potaknut intenzivnim cvjetanjem mora kakvom smo svjedočili tijekom proteklih nekoliko mjeseci
 /Nova Tv

Jučer je mnoge iznenadila masovna pojava morske pjene duž zapadne obale Istre, a najatraktivniji prizor zabilježen je u Novigradu.

Meteorolog Ivan Čačić objasnio je za Novu TV kako je nastala pjena u Novigradu.

‘Na području sjevernog Jadrana puhalo je jako jugo i jugozapadni vjetar. Taj vjetar vrtloži more i onda o sastavu mora ovisi kako će ti vrtlozi stvarati pjenu – to ovisi o smjesi soli i biološkog materijala‘, rekao je.

Iz Istrameta su pak detaljnije pojasnili kako je kombinacija jakog vjetra i visokih valova dodatno pojačala ovaj fenomen koji na prvi pogled izgleda neobično, ali je riječ o prirodnom procesu koji nije rijedak u Istri, posebno tijekom promjenjivih vremenskih uvjeta tijekom ljeta i jeseni, a fenomen može biti potaknut intenzivnim cvjetanjem mora kakvom smo svjedočili tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

Morska pjena nastaje kada se organski materijali prisutni u morskoj vodi, poput algi i planktona, raspadaju te oslobađaju tvari koje djeluju kao prirodni surfaktanti.

Te tvari smanjuju površinsku napetost vode, omogućujući stvaranje mjehurića zraka. Pod utjecajem jakih valova i vjetra, mjehurići se gomilaju i formiraju pjenu koja se nakuplja na površini mora i uz obalu.

Sada se zbog jakog vjetra obala zabijeljela, a pjena je letjela na sve strane.

Iako meteorolozi kažu da je ovo uobičajena pojava, građani je prije nisu vidjeli.

‘Pa, ja sam u biti mislila da je snijeg jer najavljuju neki snijeg. Kažem, pa nije valjda snijeg, i tamo dođem i, evo, vidite, to je katastrofa‘, kazala je Sanela za Novu TV.

Sanja je dodala da takvo nešto dosad nije vidjela.

‘Ne, a tu sam 30 godina, ne, nikad!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 07:59