ŠEF VATROGASACA

Tucaković nakon sjednice Vlade: ‘Uredbom se rješavaju dodaci koje mnogi vatrogasci nisu imali‘

Nije se složio s tvrdnjom zapovjednika DVD-a Tučepi koji je rekao da opreme za gašenje nema dovoljno

Slavko Tucaković

 Ranko Suvar/Cropix

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da uredba o visini dodataka za plaće vatrogasaca rješava njihov radno-pravni status, odnosno sve dodatke koje mnogi nisu imali s obzirom da su se sklapali ugovori s jedinicama lokalnih samouprava pa su postojale razlike.

"Uredba rješava radno-pravni status vatrogasaca, zapravo rješavamo sve dodatke koje mnogi nisu imali jer su se sklapali ugovori ili kolektivni ugovori s jedinicama lokalnih samouprava. Osnivači javnih vatrogasnih postrojbi su gradovi i općine, dakle, mi smo do sada imali veliku različitost", rekao je Tucaković novinarima nakon sjednice Vlade.

Na ovaj način, dodao je, slijedom donošenja onih pravilnika koji su prethodno doneseni o koeficijentima, zvanjima, kategorizaciji postrojbi, danas je vlada donijela uredbu o dodacima na plaću, čime će zatvoriti taj krug i riješiti minimalnu plaću ispod koje plaća vatrogasaca ne može.

Iako je, kaže, teško izračunati koliko će plaća vatrogasaca biti, jer ovisi o poreznim odbicima i drugim stavkama, pretpostavlja da će ona iznositi oko 1300 eura za početnika do pet godina.

"Ono što je najbitnije je da svatko za svoj isti posao dobije i istu plaću", poručio je Tucaković.

Vezano za usuglašavanje, 74 javne postrojbe i 74 pravilnika o plaćama koja su bili do sada - njih, kaže, više neće biti.

Slijedi izrada vatrogasne mreže koja će financirati i one gradove i općine koje ne dobivaju decentralizirana sredstva.

Tucaković se osvrnuo i na kazne propisane za podmetanje požara, komentirajući da je svaka premala s obzirom na nepopravljive štete koje se događaju u prirodi.

Na upit je li razgovarao s premijerom o povećanju kazni, kazao je da je to u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

Upitan je li opravdana reakcija supruge i kćeri šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića koje su u jednom mediju vikale da nema dovoljno vode, da se ne gasi te nazvale vatrogasce nakazama, Tucaković je odgovorio da se radi o nekorektnoj izjavi i prema vatrogascima i prema policiji i svim onim ljudima koji su tamo žrtvovali svoje živote.

"Oni su bili u svakom trenutku ugroženi i govoriti tako ljudima koji su došli tamo pomoći je u najmanju ruku nekorektno", dodao je.

"Komentirati to dalje zaista ne želim, jer mi ćemo svoj posao odraditi, čuvati, boriti se za svaki onaj dio pedlja da ga obranimo, kao što smo to i nastavili i jučer i tijekom noći i jutros. I vojska i policija i vatrogasci su tu uz svoje ljude i da ih zaštite"; poručio je.

Nije se složio niti s tvrdnjom zapovjednika DVD-a Tučepi da opreme nema dovoljno, istaknuvši da je ne može prihvatiti i da ne zna što je izazvalo ovakvu reakciju.

Drži da opreme ima dovoljno i da se brzo reagiralo, dignute su ostale županijske zajednice, pomoć je išla i iz susjednih županija.

"Dakle, brzo smo digli ljude i dali sve na noge, dali sve od sebe, pa evo vidimo i uspjeh je da nije ništa izgorjelo, nije nitko ozlijeđen", komentirao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2024 09:05