POŽALILI SE NA FEJSU

Turiste šokirali na granici: ‘Tražili su nas dokaz, ni krivi ni dužni mi bi trebali platiti kaznu!‘

Policija ima pravo provjeriti gdje je putnik boravio, a iznajmljivač je u prekršaju ako nije prijavio realno stanje

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Gosti iz susjedne BiH požalili su se u Facebook grupi kako su umalo kažnjeni na granici jer ih makarski iznajmljivač nije sve prijavio u sustav eVisitor. Naime, već godinama ljetuju na Makarskoj rivijeri kod istog iznajmljivača i tvrde da smještaj "papreno plaćaju" te da nikad ranije nisu imali takav problem.

Po prelasku granice službenica ih je tražila dokaz da su bili na ljetovanju u Hrvatskoj. Nakon što su joj rekli koliko dana su proveli na moru i gdje su bili prijavljeni, utvrđeno je kako je iznajmljivač prijavio samo jednog člana obitelji umjesto njih četvero koliko ih je boravilo u apartmanu.

- Rečeno nam je da nas sad mogu novčano kazniti. Mi ni krivi ni dužni bi trebali platiti kaznu - napisala je turistica u svojoj objavi na društvenoj mreži i pitala što tražiti od iznajmljivača kako se neugodna situacija ne bi ponovila.

Srećom, kazna im nije naplaćena, a u grupi se povela rasprava o tome zašto bi turisti odgovarali za nemar domaćina koji nije prijavio cijelu obitelj. Prijava svih gosti koji borave u smještaju obaveza je domaćina, a policijski službenici u sustavu za praćenje turističkog prometa eVisitor mogu provjeriti gdje su turisti boravili.

Jedan od mogućih razloga za zaobilaženje zakona kod registriranih iznajmljivača je paušalni porez na dohodak koji iznajmljivači plaćaju od 20 do 200 eura po krevetu godišnje. Ako tijekom tekuće godine iznajmljivač pruži usluge smještaja u vrijednosti većoj od 40.000 eura automatski ulazi u sustav PDV-a pa se brojni služe trikovima kako bi ostali "paušalci".

Da bi ostali izvan sustava PDV-a i uštedjeli, neki iznajmljivači namještaju rezultate zbog čega ne prijavljuju sve goste koji borave u njihovom smještaju. Ako niti to sve ne urodi željenim rezultatima, postoji još jedna caka - prenošenje rješenja o iznajmljivanju na drugu osobu koja je najčešće član obitelji.

Kako se osigurati?

Obitelj koja se našla nimalo ugodnoj situaciji vraćala se kući u BiH, odnosno napuštala je Europsku uniju. Policija ima pravo provjeriti gdje je putnik boravio, a iznajmljivač je u prekršaju ako nije prijavio realno stanje. Jedino osiguranje u ovim slučajevima je da se od iznajmljivača traži račun na kojem stoji točan broj osoba, dana boravka te datum i iznos plaćanja smještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:48