NIJE RIJETKOST

Turisti i lokalci žale se liječnicima zbog plikova i svrbeža, otkriveno tko je krivac: ‘Vrebaju iz suhe trave...‘

Brojni turisti, ali i lokalni stanovnici južne Istre ovih su se dana javljali u ambulante

Ovako izgleda kožna rakcija od grinja

 Cropix, HRT screenshot

Brojni turisti, ali i lokalni stanovnici južne Istre ovih su se dana javljali u ambulante žaleći se na plikove i jak svrbež. Najezde grinja na našoj obali nisu rijetkost, a pogoduje im toplo i suho vrijeme.

Uživanje na plažama nosi i svoje rizike. Iz suhe trave, granja i borovih iglica vrebaju grinje.

- Njena ličinka se primi za naše tijelo i može satima hodati po tijelu tražeći mjesto gdje će se ugnijezditi i započeti s hranjenjem, pojašnjava dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju.

Grinje najčešće izazivaju kožne reakcije. Na njih su se u posljednjih 10 dana žalili brojni građani, među njima i turisti, ali važno je naglasiti da ne prenose nikakve zarazne bolesti, prenosi HRT.

- Ne mogu nas vitalno ugroziti. Kod pojedinih osoba vidimo da su sklonije jačim lokalnim reakcijama, alergijskim reakcijama na ubode pa je za očekivati da će te osobe kod uboda grinja imati jaču lokalnu reakciju, rekla je Bernarda Mišanović Marković, dr. med., dermatologinja i venerologinja, uža specijalistica pedijatrijske dermatologije.

Stručnjaci također napominju da se koža ne smije iritirati i treba se tretirati prema uputama dermatologa, no mnogima ni grinje ne mogu pokvariti ljetovanje i uživanje u moru.

Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da je nakon boravka na otvorenim površinama važno istuširati se što toplijom vodom i oprati rublje na što je moguće višoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:28