‘ZAKON TREBA MIJENJATI‘

Turudić otkrio zašto se nitko ne javlja na mjesto ravnatelja USKOK-a: ‘Javilo se puno dobrih ljudi, ali...‘

‘Ravnatelj USKOK-a bi trebao imati iste uvjete kao predsjednik Županijskog suda pred kojim zastupa‘

Ivan Turudić

 Željko Hajdinjak/Cropix

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić preuzeo je dužnost krajem svibnja. U razgovoru za HTV opisao je kakvo je stanje zatekao u DORH-u, javlja HRT.

- Zadovoljan sam kako su me dočekali. Radi se o kolegicama i kolegama koje većinu njih poznajem niz godina. Zajedno smo radili, ja na mjestu suca, oni na mjestu zamjenika državnog odvjetnika.

Kada sam dolazio, znao sam da ne dolazim ni u kakvu konformnu situaciju, da će trebati puno raditi. Dočekala me jedna složena i izazovna situacija te sam toga bio svjestan i prionuo poslu, rekao je Turudić.

Dolaskom na poziciju najavio je kadrovske promjene, a od zvučnijih imenovao je v.d ravnatelja USKOK-a. Govorio je o natječaju za ravnatelja.

- Sada su uvjeti za ravnatelja USKOK-a su u zakonu o državnom odvjetništvu prestrogi. Zamjenik glavnog državnog odvjetnika ima iste uvjete kao ravnatelj USKOK-a. Ravnatelj USKOK-a bi trebao imati iste uvjete kao predsjednik Županijskog suda pred kojim zastupa. Dakle, trebalo bi biti 12 godina.

Kada se izmijeni zakon u tom pravcu, onda ćemo krenuti s imenovanjem ravnatelja. Sada radi v.d. ravnatelja i stvari funkcioniraju, istaknuo je glavni državni odvjetnik.

Dodao je da će za natječaj trebati nekoliko mjeseci.

- Zato zakon poznaje institut vršitelja dužnosti, rekao je Turudić.

Gotovo pred godinu dana prilično je neslavno propao natječaj za ravnatelj USKOK-a - nitko se tada nije javio. Je li to zbog ovih uvjeta ili zbog nekog drugog razloga? Što ako se to opet dogodi?, upitala ga je novinarka Zrinka Grancarić, koja je s njim razgovarala uživo u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Sigurno se neće dogoditi. To je glavni razlog zašto se nitko nije javio. Bilo je puno ljudi koji mogu biti dobri kandidati, a oni jednostavno nisu ispunjavali uvjete da bi se javili. Ako bi se javili, onda bi natječaj bio poništen ako ne bi bilo kandidata s uvjetima, rekao je Turudić, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:20