59.000 UČENIKA MANJE

U 10 godina u Hrvatskoj je ugašeno 136 malih škola: Nakon Radonića, Živkovića i Čavoglava, zatvorena i škola u Pakovu Selu

U matičnoj školi u Drnišu broj učenika je stabilan, sada ih je 334, a drže se i tri veće područne škole

Prvašići u područnoj školi Gradac kod Drniša

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Zbog pada broja djece u Hrvatskoj je u deset godina ugašeno 136 malih (područnih) osnovnih škola, pokazuju službeni podaci. U prošloj školskoj godini, uz 1278 matičnih škola, bilo je i 1084 područnih u odnosnu na 1220 u školskoj godini 2013./14. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ne raspolaže podacima o broju područnih škola ugašenih pred početak nove nastavne godine, no jedna od njih je, doznajemo, škola u Pakovu Selu.

Škola je ugašena zbog manjka djece, potvrđuje ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog Saša Kolombo. Uz matičnu zgradu u Drnišu sada imaju pet područnih, četiri manje nego prije desetak godina. Nakon gašenja škola u Radoniću, Živkoviću i Čavoglavama ove su godine zatvorili i školu u Pakovu Selu koju je lani pohađalo dvoje djece.

Učitelji ostaju

- Sada ukupno u matičnoj i područnim školama imamo oko 540 učenika. Nije to neki velik broj, no bitno je da je zadnjih nekoliko godina zaustavljen trend pada, a bilježimo i doseljavanja. Stigla je, primjerice, obitelj iz Australije s petero djece, od kojih je dvoje upisano u područnu školu u Siveriću - kaže Kolombo. U Siveriću je sada sedmero učenika, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo ih je više od 500.

image

Ravnatelj škole Antuna Mihanovića Saša Kolombo

Goran Mehkek/Cropix

U matičnoj školi u Drnišu broj učenika je stabilan, sada ih je 334, a drže se i tri veće područne škole - Gradac s 81 učenikom, Oklaj s 54 i Drinovci s 51. U Pokrovniku je lani bilo petero učenika, a sada 11. Ukupno, u nekoliko godina izgubili su tri razredna odjela. Pritom nisu izgubili nijedno radno mjesto nastavnika, već se minus pokriva odlascima u mirovinu i preraspodjelama satnice gdje je moguće.

- Tu smo zahvalni Ministarstvu i osnivaču što nije ukidalo radna mjesta. Broj učenika se prelijeva, koliko se u jednoj školi snizi, u drugoj se poveća. I tako je zadnjih pet godina. Opstajemo i zato što se ljudi vraćaju, traže mir. Te su male škole pristojne, bez nasilja i problema - objašnjava ravnatelj.

Iako Samobor bilježi rast doseljavanja, u rubnoj školi u Bregani dolazi do pada broja učenika. U zadnjih nekoliko godina zatvorene su dvije područne škole - Noršić Selo i Novo Selo, a s lanjskih 519 učenika pali su na 502.

Ravnatelj Osnovne škole Milana Langa Igor Matijašić objašnjava kako je generacija otišlih osmaša bila brojnija od prvašića. Prošle su godine imali 65 učenika prvih razreda, a sada ih je 56, pri čemu su u područnoj školi Grdanjci lani imali tri prvašića, a sada - nijednog. U toj im je školskoj zgradi ostalo sada samo sedam učenika - petero u trećem i dvoje u četvrtom za koje će izvoditi kombiniranu nastavu.

Više prvašića

Unatoč procjenama da će u novu nastavnu godinu krenuti nešto više prvašića nego prošle godine, službeni podaci pokazuju da je u deset godina ukupan broj učenika u Hrvatskoj pao za 58.918, pa danas imamo oko 12 posto manje školaraca nego 2013. godine. Osnovne škole bilježe manjak od 25.761 učenika, a srednje od čak 33.157, što je pad od 18 posto. Sedam je županija u istom razdoblju izgubilo više od 20 posto učenika (Vukovarsko-srijemska i preko 30 posto), a jedini koji bilježe blagi rast su Grad Zagreb i Istarska županija, pokazuju službeni podaci iz Školskog e-Rudnika.

Škole će od ponedjeljka pohađati oko 451.660 učenika, od toga osnovne oko 301.660 učenika, a srednje škole oko 150 tisuća učenika. Posljednja školska godina kada smo imali više od pola milijuna školske djece bila je 2014./15.

Nepotpuni podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pokazuju da će prve razrede osnovnih škola pohađati nešto više od 35.700 učenika. Iz Ministarstva kažu kako će točne podatke imati kada škole upišu učenike u bazu e-matica, do 30. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 14:23